ZKUŠENOSTI S PROJEKTY SPOLUFINANCOVANÉ Z ESF Bc. M á r i a D o b e š o v á.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Spolupráce SŠAMP Krnov a strojírenské firmy ELFE s. r. o
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Firma ABC– cesta k budoucnosti. Dlouhodobé cíle projektu: nastavit systém řízení cílů a následně implementovat ve firmě ABC připravit prostředí /SW MBE/
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Výběrové řízení dodavatele manažerského vzdělávání pro ZENTIVA a.s.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
„P U L Z“ PROJEKT UČENÍ LIBERECKÉ ZÁCHRANKY připravil: Mgr. Kristýna Fejfarová – specialista pro kvalitu a rozvoj PNP.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKT: Rozvoj klíčových kompetencí zaměstnanců členských podniků sdružení KPKV, reg. č. CZ.1.04/1.1.06/ Období realizace: 1.
Manažeři ČSOB Rozvoj kompetencí a využití potenciálu
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
AUTOMANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ NA PRINCIPU BENCHMARKINGU
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Název příjemce: Základní škola Šaratice, Náves 96, příspěvková organizace Název partnera: Z ákladní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
aneb Assessment Centre a Development Centre
Didaktické metody Androdidaktika.
1 © AGIT AB Zkušenosti se vzděláváním manažerů ve zdravotnictví financovaným z ESF Vliv manažerského vzdělávání na změnu řízení při transformaci nemocnic.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální strategie mezinárodní firmy
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Vzdělávání ředitelů středních škol kraje Vysočina Zkrácený název „Ředitel“ „Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš co ochutnáš....“ Forest Gump.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Didaktické prostředky
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Assessment centrum.
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
České Budějovice, červen 2016
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Didaktické metody Androdidaktika.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

ZKUŠENOSTI S PROJEKTY SPOLUFINANCOVANÉ Z ESF Bc. M á r i a D o b e š o v á

Klíčové manažerské kompetence a jejich rozvoj v obecné rovině Úspěšnost firem (i nemocnic) dnes závisí především na správném chování a rozhodování klíčových manažerů. Nikde nenajdete návod, jak správně řídit tu či onu firmu, divizi, tým atd. Je to proto, že prostředí, ve kterém se pohybujeme, nabízí nepřeberné množství stále se měnících variant a kombinací. Často říkáme, že „možnosti jsou neomezené“. Kompetenční model má pro firmu dva hlavní přínosy: Za prvé, poměrně jednoznačně definuje nároky na „žádoucí vzorce chování“ manažera, čímž vlastně říká, jaké manažery chceme obecně ve společnosti mít.

Zda preferujeme analytické schopnosti, komunikační dovednosti, uplatňování některého manažerského stylu (řízení, vedení, koučování, delegování), schopnost pracovat pod stresem, důslednost, proaktivitu, klientskou orientaci, strategičnost atd. A pokud hledáme vhodného člověka na manažerskou pozici, díky kompetenčnímu modelu víme poměrně přesně, koho hledáme. Za druhé, umožňuje nám „měřit“ kompetence u konkrétního člověka, a tím nám může pomoci při rozhodování, zda a na jaký typ manažerské pozice má předpoklady. Zároveň díky tomu můžeme velmi přesně identifikovat deficity v konkrétních oblastech a zaměřit se na jejich systematický rozvoj.

Projekt: „Rozvoj manažerských kompetencí pracovníků nemocnic“ Projekt připravila soukromá vysoká škola B.I.B.S., a.s. Brno, která projekt řídila a zabezpečovala i celou jeho realizaci od – Do projektu bylo zapojeno 7 nemocnic ze tří krajů České republiky (Severočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský): Fakultní nemocnice Ostrava Masarykova nemocnice v Ústí n.L., Nemocnice Děčín, Nemocnice Most, Nemocnice Teplice, Nemocnice Chomutov, Nemocnice Znojmo Příslušné nemocnice se do projektu zapojovaly postupně (FNO: 2007/2008)

Cíle projektu Významným způsobem zvýšit úroveň řídících znalostí a dovedností vrcholového a středního managementu (VM, SM) v partnerských nemocnicích projektu Vzdělávání managementu zdravotnických zařízení bylo založeno na principech britského manažerského vzdělávání v aplikaci - vzdělávání pracovníků nemocnic v oblasti strategického řízení

Zvýšení konkurenceschopnosti nemocnic Modifikace programu pro dvě cílové skupiny: VM a SM (lékaři a pracovníci nelékařských zdravotnických oborů) Přenos zkušeností z projektu a motivace dalších nemocnic Globálním cílem projektu bylo zvýšení konkurenceschopnosti českých nemocnic v evropském prostoru

Konkrétní projektové úkoly Administrativa projektu Modifikace vzdělávacího programu Vytvoření studijní dokumentace Realizace výukových aktivit VM a SM Zhodnocení výsledků Rozšíření projektu o tréninkovou část

Vzdělávací program Principy britského manažerského vzdělávání Uspořádání modulů:  Strategické řízení a myšlení na daném organizačním stupni  Osobní efektivita manažera a jeho role v procesu změn  Řízení změn v organizaci dlouhodobé a aktivní  Uspokojování potřeb zákazníka/klienta Modifikace pro VM a SM Externí oponentura Vzdělávací fáze – přednáška, konzultace, zpracování písemného úkolu (assigment), hodnocení, report

Forma výuky Samotná výuka byla rozdělena na jarní a podzimní část Vzdělávání bylo realizováno formou čtyř dvoudenních seminářů, a to na téma strategické řízení, osobní efektivita manažera, marketing ve zdravotnickém zařízení a řízení změn v organizaci. Výuka byla rozdělena na teoretickou část, ve které byli účastníci seznámeni s teoretickými koncepty jednotlivých témat. V odpolední části byly tyto teoretické poznatky rozšířeny o konkrétní zkušenosti zdravotnických manažerů, kteří uváděli příklady konkrétní aplikace teorie do praxe v nemocnicích.

Lze tedy říci, že projekt se nezaměřoval pouze na teorii. Účastníci kurzu zpracovávali z každého modulu písemnou práci (assigment), ve které aplikovali teoretické poznatky do praxe svých konkrétních pracovišť. Účastníci měli možnost tyto práce konzultovat se svými lektory, kteří tak mohli přispět i k případnému vyřešení některých konkrétních problémů jednotlivých nemocnic.

Hodnocení projektu - přínos pro cílovou skupinu Semináře v rámci projektu „Rozvoj manažerských kompetencí pracovníků nemocnic“ byly pro management daných nemocnic přínosné především jasným cílením jednotlivých témat zaměřených na konkrétní problémy nemocnic Rozvoj řídících kompetencí managementu Zavedení manažerských nástrojů v praxi nemocnice Pozitivní změna v myšlení zaměstnanců ve vztahu k teoretickým poznatkům z oblasti managementu „Jednotný jazyk“ v komunikaci VM a SM Získání uceleného a systematického vzdělání pro VM a SM Propagace vzdělávacího modelu

Ke kvalitnímu manažerskému vzdělání se tak za minimální náklady samotných nemocnic dostala široká skupina jejich manažerů Také samotní lektoři hodnotili program jako zdařilý. Většina účastníků byla velmi pozorná a zaujata programem. Byla znát jejich obrovská praktická zkušenost s řízením Bez náležité teoretické přípravy však často postupují spíše intuitivně. Vedoucím zdravotnickým pracovníkům nelékařských oborů (vrchní a staniční sestry) napomohl uspořádat si dosavadní znalosti a skloubit je s každodenní praxí. Vysoká byla i kvalita u písemných prací, z nichž mnohé by obstály i v rámci studia MBA

Na závěr V současné době jsou ředitelé nemocnic naprosto nekompromisní v definování požadavků na vedoucí pracovníky zdravotnických zařízení v oblasti VM a SM. Dilema, zda primář má být více specialista v daném oboru, nebo manažer, dnes většinou končí stanoviskem, že musí zvládat obojí. Z medicínského hlediska je důležitá jeho odbornost, pro řízení oddělení jsou však manažerské předpoklady naprosto nezbytné. Ředitel FN Ostrava MUDr. Svatopluk Němeček, MBA, k tomu říká: „Manažerské dovednosti primářů považuji minimálně za stejně důležité jako jejich medicínské kompetence. Vždyť některé kliniky mají rozpočet přes 100 milionů Kč.

Děkuji za pozornost !