LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Základní škola a Mateřská škola mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Folklór a já Radka Kmochová, IX.B Konzultant: Ivana Severová Školní rok: 2011/2012.
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Renesanční hudba (15. – 16. st.)
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
Autor: Mgr. Ilona Nováková
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
VY_32_INOVACE_02_Vývoj populární hudby.  HISTORIE HARFY SE ZAČÍNÁ PSÁT JIŽ VE STARÉM EGYPTĚ ASI 3000 př.n.l.  DO EVROPY SE DOSTÁVAJÍ ZÁSLUHOU KELTŮ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Identifikátor materiálu: EU
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Slavný ( ) spisovatel pochází z chudé ( ) rodiny. Vzdělaný farář přesvědčil ( )
Kultura.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Ústní lidová slovesnost - folklór
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Pohádka.
Osobnosti národního obrození
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 6.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Já, písnička – zpěvník pro ročník
ICT – 2 – 3 – 7 Hudební výchova
Reálie - bankovky.
Sběratelé pohádek. Němci žili na přelomu 19. st. Narozeni v Hanou zemřeli v Berlíně studovali práva knihovníci Profesorové v Berlíně měli rádi ústní lidovou.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová.
Elektronická učebnice - II
Duchovní/nemateriální kultura (Identifikace a dokumentace jevů tradiční lidové kultury v ČR, Strážnice 2006) Folklor, Obyčeje.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
ICT 2 – 3 – 37 HV Vánoční koledy
lidová píseň Hudební výchova
K AREL J AROMÍR E RBEN (1811 Miletín – 1870 Praha)
Spisovatelé dětské literatury
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Lidové pohádky životopis Boženy.
Jakub Jan Ryba Česká mše vánoční
Folklor x Folklorismus Bc. Martin Sítek 2015
Exkurz do kultury dětí a mládeže
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/11  Název materiálu: Lidová píseň, zlidovělá píseň, umělá píseň  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.4 Města Plzeňského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB LIDOVÁ PÍSEŇ Mgr. Eva Řebíčková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,6_14_MÁ.
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11/15_ Lidová hudba TÉMA: Lidová hudba ČÍSLO PROJEKTU: CZ /
1. Základní informace 2. Navštěvované oblasti 3. Zdroje.
České lidové písně 1. qDPSHndm K-rqOzGAs=PL94sct- 5PPf0UpjRRKnCO2gVQBCxSZLiC.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór

Lidové písně Jsou takové, u kterých není znám původní autor. Písně se většinou šířily ústním podáním (matka doma často zpívala svým dětem a ty od ní písně odposlouchaly). Lidové písně se tedy dědí z generace na generaci, od jednoho člověka k druhému.

Další způsoby šíření lidových písní… Často se také lidové písně zpívali při společné práci např. na poli nebo za dlouhých zimních večerů při draní peří. Tehdy byli lidé družnější, muzicírování a zpěv patřili k jejich každodennímu životu.

Odlišnosti lidových písní Lidové písně se od sebe liší nejenom podle jednotlivých zemí a národů, ale také v rámci jednotlivých regionů. V Čechách jsou od sebe odlišné písničky z jižní Moravy, Valašska či Chodska. Liší se nejenom texty, ale i melodií.

Sběratelé lidových písní Sběrateli byli většinou spisovatelé, kteří často zajížděli do různých krajů naší vlasti, kde sbírali (tzn. sepisovali a zaznamenávali) jednotlivé písně, ale třeba i pohádky a pověsti. Spisovatelé – Karel Jaromír Erben, František Ladislav Čelakovský hudebníci – Leoš Janáček, Jindřich Jindřich

Folklór = projevy lidové kultury, které se zachovávají na určitém území po našich předcích HUDEBNÍ F. (písně) SLOVESNÝ F. (pohádky, pověsti, říkadla…) TANEČNÍ či DRAMATICKÝ (lidové tance či divadlo) Často se tyto projevy vztahují k jednotlivým cyklům roku nebo průběhu lidského života. Vánoce, Velikonoce, masopust, dožínky; svatba, pohřeb, křtiny…

Počátky sběratelské činnosti Zájem o folklór, o venkovský život se objevil v polovině 19. století, kdy se řada badatelů rozhodla dokumentovat lidové zvyky na venkově. Nejen badatelé, ale také spisovatelé čerpali náměty pro svoje práce na venkově. Např. Božena Němcová či Karel Jaromír Erben trávili nějaký čas na Chodsku.

Další projevy folklóru Kromě písní, pohádek či pověstí se projevuje folklór i v rukodělných výrobcích, oblékání, jídle či špercích. O udržování místních lidových zvyklostí se často starají folklórní soubory.

Chodsko Historická oblast ležící v okolí města Domažlice. Chodové byli svobodní sedláci, kteří měli za úkol střežit hranici s Bavorskem. Za tuto službu dostali do krále privilegia, že jsou poddáni pouze jemu, nikoli místní šlechtě. Avšak v 17. století přestala tato privilegia platit. Chodové se proto bouřili a jejich vůdce, Jan Sladký Kozina byl proto popraven.

Na Chodsku… Nářečí Slovesnost (pohádky, pověsti, říkadla, písně – spisovatel Jindřich Šimon Baar) Původní řemesla – paličkování, vyšívání, keramika Lidový kroj Muzika (klarinet, kontrabas, dudy, housle) Chodské slavnosti – největší folklórní slavnost Folklórní soubory (Mrákov – ukázka; Postřekov - ukázka)

Chodská muzika

Velikáni chodského folklóru Jinřich Jindřich 1876 - 1967 Jindřich Šimon Baar 1869 - 1925

Kozina: http://jlbjlt.net/event/4364 Baar: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jind%C5%99ich_%C5%A0imon_Baar Jindřich: http://plzensky.denik.cz/kultura_region/po-pulstoleti-se-chodsky-slovnik-jindricha20080305.html Krojovaná dívka: http://www.janhajek.estranky.cz/clanky/chodsko/chodsko.html Valaši: http://www.bata.cz/o-nas/z-historie/Tomas-Jan-Bata Chodská muzika: http://www.postrekovo.cz/__fotky/presentace/11_sekaci-1-0.html Hudební ukázky: Mrákovský soubor: http://www.youtube.com/watch?v=T1Mrc-AyzGg Ha ty svatej Vavřinečku: http://www.postrekovo.cz