Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 6.  Polohování ◦ normální řazení ◦ plovoucí boxy  Vlastnosti ◦ float ◦ clear.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 8 Obtékání a sloupce Martin Adámek.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Základy HTML.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
TNPW1 Cvičení
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 10.  Polohování ◦ Absolutní polohování  Vlastnosti ◦ umístění ◦ display ◦ visibility.
TAGY A STRUKTURA WEBOVÉ STRÁNKY. web – skupina webových stránek a dalších souborů (styly, obrázky, …), které na sebe navzájem odkazují jazyky pro psaní.
GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 3. PŘEDNÁŠKA. Obsah přednášky  CSS3  barvy  border-radius  box-shadow  text-shadow.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
KASKÁDOVÉ STYLY 4.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 8.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
Centrování, Box model, Plovoucí fotogalerie Ing. Jiří Štěpánek.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Mgr. Vlastislav Kučera 4. přednáška.  vícenásobná pozadí  velikost pozadí  zobrazení pozadí  gradienty.
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
CSS – rámečky Mgr. Lenka Švancarová.
CSS: šířka prvku, rámečky, okraje, výplně plovoucí prvky #CSS – šířka prvku, rámečky, okraje, výplně #CSS – plovoucí prvky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Word – Struktura dokumentu
HTML Text, seznamy, tabulky. Formátování textu Tučné... Kurzíva … Velké … Malé … Dolní index … Horní index … Přeškrtnuté … Podtržené … MOŽNO KOMBINOVAT.
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Textový procesor (MS Word)
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  transformace  přechody.
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
XHTML – formátování textu, vodorovná čára Mgr. Lenka Švancarová.
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,
3.Definování rozměrů zobrazených předmětů.
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 9 Boxmodel Martin Adámek.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 3
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 3
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 5.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
HTML - vložení obrázku značka pro vložení obrázku : <img>
Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.
NSWI096 - INTERNET CSS – kaskádové styly Mgr. Petr Lasák.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Kaskádové styly Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
WORDPAD Textový dokument.
Rozvržení HTML dokumentu
Kaskádové styly CSS.
Chování blokových prvků v rámci HTML dokumentu
Tvorba WEBOVÝCH stránek – obrázky
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Tabulky a prostředí tabular
ProgeCAD Modifikace prvků.
Layout v Xamarin.Forms Polohovací prvky
Transkript prezentace:

Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 6

 Polohování ◦ normální řazení ◦ plovoucí boxy  Vlastnosti ◦ float ◦ clear

 boxy jsou formátovány buď blokově, nebo řádkově, nikdy ne oběma způsoby současně  blokové formátování ◦ boxy kladeny vertikálně za sebou, odshora obsahujícího bloku ◦ vertikální vzdálenost mezi boxy dvou sourozenců– dána marginem ◦ vertikální okraje splývají  řádkové formátování ◦ boxy kladeny horizontálně za sebou ◦ horizontální okraje, orámování a výplně se respektují

 plovoucí box – box, který je na řádce posunut vlevo nebo vpravo  obsah může obtékat po jejich straně (nebo naopak nemůže)  obsah obtéká zprava plovoucí boxy vlevo a naopak  musí mít explicitní šířku  plovoucí box je vždy blokový a je posunut vlevo (vpravo) tak daleko, až se jeho vnější hrana dotýká buď hrany obsahující bloku, nebo vnější hrany jiného plovoucího boxu

 určuje, zda má box plavat vlevo, vpravo nebo vůbec neplavat  hodnoty ◦ left, right, none, inherit  výchozí hodnota ◦ none  význam hodnot ◦ left – prvek generuje vlevo plovoucí box; obsah obtéká zprava ◦ right - prvek generuje vpravo plovoucí box; obsah obtéká zleva  př.: priklad-float.htmlpriklad-float.html

 určuje, které strany boxu prvku nesmí sousedit s předcházejícím plovoucím boxem  hodnoty ◦ left, right, both, none, inherit  výchozí hodnota ◦ none  význam hodnot ◦ left – horní okraj generovaného boxu se zvětší natolik, aby se jeho horní hrana orámování ocitla pod spodní vnější hranou jakéhokoli vlevo plovoucího boxu ◦ right - horní okraj generovaného boxu se zvětší natolik, aby se jeho horní hrana orámování ocitla pod spodní vnější hranou jakéhokoli vpravo plovoucího boxu ◦ both – generovaný box je přesunut pod všechny plovoucí boxy generované prvky uvedenými dříve v dokumentu ◦ none  př.: priklad-clear.htmlpriklad-clear.html