© Adastra, Confidential Krátká úvaha Správa dat veřejných Připraveno pro konferenci ISSS 2008 Vladimír Kyjonka, David Slánský 7.4.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon,
Advertisements

RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_10.
Printforum 2011 Přednáška Technologická přeměna – a důsledky pro tiskárny Prof. Dr. Thomas Helbig Poradce podniků v polygrafickém průmyslu
managementu znalostí podle
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
© Oldřich Staněk. 35 let OVB Společnost OVB vznikla roku 1970 a poskytuje klientům obsažné, individuální a objektivní majetkové a finanční poradenství.
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
SW podpora krizového řízení Duben 2006 Tomáš Fröhlich, DiS. ISSS 2007.
Ing. Tomáš Cajthaml. Podklady Čerpat bylo možné z dotazníku: Přímé dotazy Nepřímé – nutné odvodit z výsledků záznamů schůzek další informace Z rozhovorů.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
Registr dlužníků státu
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Co manažeři očekávají od vzdělávání HR ŽIVĚ 14. prosince 2005 Tomáš Valenta Generali pojišťovna a.s.
Ekonomika informačních systémů
Vybrané metody analýzy
Představení koncepce Business Intelligence 6.října 2005
Stipendijní informační portál - Informační Strategie.
Zavádění a údržba informačních systémů
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
This presentation, including any supporting materials, is owned by Gartner, Inc. and/or its affiliates and is for the sole use of the intended Gartner.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
© Creditreform-Group Pracovní snídaně: Škola řízení pohledávek Hotel Jalta, Praha 1,
Business Inteligence a její nástroje ve veřejné správě Petr Zeman, Key Account Manager – Public Sector Adastra Corporation.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
1 Ex Libris Alma Nová generace knihovních služeb.
„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Investuje do venkovských oblastí"
Roman Valeš Tomáš Kozák Roman Valeš Tomáš Kozák PEF Mendelu – Informační systémy a technologie – ZS 2012.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Řízení obchodu Pro IT, a.s. Ing. Zbyněk Sonnek … průzračnost, která je vidět.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
Základní registry ve veřejné správě
Víme, jak dosáhnout úspěchu ve Vašem oboru Řízení provozu zdravotnických zařízení Tomáš Pavlíček Solution Architect
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Ishikawa fishbone diagram
Marketing inovací Inovace 2 1. CO JE MARKETING Obecně o marketingu a jeho podstatě Rozbor případové studie - příloha Základní úkol marketingu vyplývá.
Vratislav Paulík ředitel projektů
Tržní prostředí.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
1 Architektura IS podporující manažerské řízení 9. MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O INFORMATICKÉ PODPOŘE PERSONÁLNÍCH PROCESŮ V OZBROJENÝCH SILÁCH A STÁTNÍ SPRÁVĚ.
Finanční gramotnost: Kdo nám může poradit. NA PORADCI ZÁLEŽÍ … 10 Kdo nám může poradit Člověk s kufříkem se ptá jiného čekajícího na tramvaj: „Promiňte,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
e-Gov a přístupy k jeho hodnocení
Organizační struktura
Akční plán GISTR na jaře 2016 OS GeoInfoStrategie.
Ishikawa fishbone diagram
Transkript prezentace:

© Adastra, Confidential Krátká úvaha Správa dat veřejných Připraveno pro konferenci ISSS 2008 Vladimír Kyjonka, David Slánský

O čem bude řeč  Jó kvalita, s tou jsou problémy…  A jak je to ve státní a veřejné správě?  Datostředná organizace  Dva příklady ze života  Se mnou přijde zákon…

Následky špatné datové kvality  Při mailingové kampani jedné britské maloobchodní společnosti se ukázalo, že jedna pětina oslovených už zemřela. Přesto byli obesláni s pozdravným oslovením „Drahý pane Zesnulý“. 1)  Jistá pojišťovna zjistila, že většina jejich zákazníků má zaměstnání „Astronaut“ – další pátrání ukázalo, že „Astronaut“ je první volba v seznamu v jejich CRM systému. 1)  Američanů ročně umírá na základě odvratitelné medicínské chyby jako přepsání při psaní receptu, špatně popsaný výsledek krevní zkoušky, nečitelná informace v pacientských záznamech atd. Je to osmá nejčastější příčina úmrtí v USA 2)  bombardovaly ozbrojené síly USA čínské velvyslanectví v Jugoslávii. Vyšetřování zjistilo: CIA používá zastaralý mapový materiál; ještě k tomu pracovník předložil špatnou adresu – „Doslovně nakreslil X na nesprávné místo“ 3) 1)Peel, M: Letters to the dead and other data dereliction. © 2007 Financial Times Deutschland. vydání z http:// 2)Oash, J. (1999): IT Can Reduce Medical Errors. Obsaženo v: Wang, Pierce, Madnick: Information Quality, )BBC: Americas chinese embassy warning ignored. © 1999 BBC. vydání z http://news/bbc.co.uk/1/hi/world/americas/37775.stm

Jak je to s kvalitou dat  V datech jsou chyby (a byly tam vždy)  Dnes: stále více agend se zpracovává elektronicky ̶ Stále více činností je na elektronickém zpracování dat závislých  Velká míra nekvality dat – významné snížení jejich použitelnosti ̶ Nesprávné výsledky zpracování ̶ Špatné fungování podnikových procesů → ekonomické ztráty ̶ Správa, zpracování, archivace nesprávných, nesmyslných a nadbytečných dat → přímé ekonomické ztráty – GARBAGE IN/GARBAGE OUT  Zvětšování a zesložiťování informačních systémů → zvětšování dopadu nekvalitních dat

Jak to, že jsou data nekvalitní  Lidský faktor ̶ Lidé dělají chyby ̶ Překlepy ̶ Zápisy do nesprávných polí ̶ Neznalost ̶ „Lidová tvořivost“ ̶..  Inkonzistence informačních systémů ̶ Mnoho autonomních agend ̶ Samostatné organizační jednotky ̶ Různé věcné oblasti ̶ Různé technologie a aplikace ̶ Různí dodavatelé v různém čase ̶ Produktově orientované systémy (ne subjektově) ̶ Zavádění nových systémů

Datová nekvalita stojí peníze  Zásilky nedojdou – peníze jsou fuč  Nepoznali jsme, že o půjčku žádá známý dlužník – peníze jsou fuč  Marketingová kampaň není správně zacílena – peníze jsou fuč  Zpracováváme spoustu nadbytečných dat – peníze jsou v troubě  Nejsme schopni věrohodně reportovat – peníze jsou fuč (nebo jdeme sedět)  …  Takže se vyplatí do datové kvality investovat ̶ Vrazit do toho nějaké peníze, abychom o jiné (větší) peníze nepřicházeli!!!

Typické otázky  Kolik máme klientů?  Jaké ztráty způsobí nekvalitní adresy  O kolik přijdeme zákazníků nesprávným výběrem skupiny při mktg. kampaních vlivem nekvalitních dat?  Kolik peněz ztratíme, neidentifikujeme-li přesně rizika vlivem nedostatečně kvalitních dat?  …  Kolik peněz se vyplatí investovat do datové kvality?

Jak je to ve státní a veřejné správě  Můžeme si položit otázku: Kolik můžeme investovat do datové kvality, abychom na tom vydělali? ?  Odpověď: Takhle se opravdu ptát nemůžeme! !  PROČ? Instituce státní a veřejné správy musí své úkoly plnit ze zákona vždy, ne jenom když se to vyplatí!

Instituce státní a veřejné správy jsou DCO!  Co je DCO: D ata C entric O rganization ̶ Organizace se cíleně stará, jak využít data pro své blaho ̶ Organizace na tomto faktu staví svou strategii ̶ Organizace o svá data pečuje jako o poklad nejdražší ̶ Stručně řečeno? Organizace je DATOSTŘEDNÁ  Ve státní a veřejné správě jsou informace/data podstatou všeho ̶ Jsou DCO ať chtějí nebo ne, ať o tom ví nebo ne  Čím více si to uvědomují, tím lépe fungují ̶ Viz následující dva příklady ze života

První příklad ze života  Vrcholová organizace státní správy  Úkol: Vyčištění a konsolidace osobních údajů vedených v registru  Začátek: 2 instituce se dohadovaly ̶ První data vlastní, druhá je využívá ̶ Kdo má právo poskytnout data? ̶ Kdo má poskytnout dodavateli (nám) součinnost?  Reakce konzultantů po skončení projektu: „Tak tohle jsme ještě neviděli …“ (Množství a povaha chyb a defektů v datech vysoce převyšovala jejich očekávání na základě zkušeností z komerčních institucí …)

Druhý příklad ze života  Významná státní instituce  Úkol: Vyhodnocení kvality dat vedených ve specifickém registru  Začátek: Okamžitá perfektní součinnost ̶ Ihned poskytnuty potřebné vzorky dat ̶ Jasně stanovené kompetence a procesy ̶ Bylo hned zřejmé, že organizace (aniž si tak říká) fakticky je DCO  Reakce konsultantů po skončení projektu: „Tak tohle jsme ještě neviděli …“ (Kvalita dat přesahovala ve srovnání se zkušenostmi z komerční sféry praktické a snad i teoretické možnosti – mnohdy až 99,9% !!! …)

Co jsme se (my Adastra) naučili  Pro státní a veřejnou správu není dostatečná určitá kvalita dat, ale JEN TA NEJVYŠŠÍ  Organizace státní a veřejné správy jsou DCO ze své podstaty  Terén datové kvality není zatím zcela zmapován a na velké objevitelské výpravy teprve čeká  Nevýhoda pro organizace státní a veřejné správy stran datové kvality: ONY MUSÍ, neb na ně „tlačí“ zákon  Výhoda pro organizace státní a veřejné správy stran datové kvality: ONY MOHOU, neb se mohou opřít o zákon

Dotazy?

CZECH REPUBLIC Adastra, s.r.o. Karolinská 654/ Praha 8 CANADA Adastra Corporation 8500 Leslie St. Markham, Ontario, L3T 7M8 SLOVAK REPUBLIC Adastra, s.r.o. Francisciho Bratislava GERMANY Adastra GmbH Bockenheimer Landstr. 17/ Frankfurt am Main BULGARIA Adastra Bulgaria EOOD 29 Panayot Volov street Sofia