Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lions Eye Lions Eye Projekt „Oko lva“ na podporu screeningu zrakového postižení u předškolní mládeže Ing. Jan Steringa.
Advertisements

HRT vyšetřovna vedle glaukomu
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Oftalmopedie.
Optické vlastnosti oka
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
Optické vlastnosti oka
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Autor: Olga Bürgerová SZŠ a VOŠ zdravotnická
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Věkem podmíněná makulární degenerace
Digitální učební materiál
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Š I L H Á N Í (strabismus) zraková vada, při které je porušena vzájemná spolupráce obou očí každé oko míří jiným směrem v naprosté většině případů se jedno.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
Retinopatie nedonošených
Tyflopedie Katka Hůlová
Základní příznaky očních nemocí MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.
Co přinesly stáže?. Perličky u zkoušek cizí nitrooční těleso kovové působí siderózu, měděné chemózu.
Michaela Glabazňová Lions Eye - Zdravá očka Projekt „Zdravá očka“ na podporu screeningu zrakového postižení u předškolní mládeže Lions Club Opava.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
Oční vady Eliška Gálová, 3.G.
Ing. Jana Flanderová Lions Eye – Lví očko v Plzni Projekt na podporu screeningu zrakového postižení u předškolní mládeže LIONS CLUB Plzeň Bohemia LCI -
Oko.
SMYSLY.
Smyslové vnímání OKO.
Oční vady Milan Suchý X33BMI.
Oční implantáty Petr Kočan
Oční implantáty Martin Kučera
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Optické vlastnosti oka
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Zuzana Gocníková Filip Hutečka Hana Koláčková Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (fyzikální část)
VADY A NEMOCI ZRAKU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Z očí do očí Lucie Olivíková Kateřina Palkovská Martin Palkovský Kateřina Škvárová.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02 TÉMA: VYNÁLEZY.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_19 Fyzika - vady oka Autor: Jana Pěničková Období:
Oční vady. Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost.
Biofyzika - optika Vady oka a jejich korekce Základní oční vady Vady čočkyVady sítniceVady rohovky KrátkozrakostBarvoslepostAstigmatismus DalekozrakostŠeroslepost.
OČNÍ VADY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Astigmatismus lidsky aneb vejce nebo pingpongový míček? Martin Choleva EOK Lexum Ostrava.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
Z očí do očí Lidské oko z hlediska fyziky Filip Šefčík, Dominik Nop, Lubomír Pala, Matěj Tomešek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
LÉČBA ŠEDÉHO ZÁKALU (KATARAKTY). Šedý zákal označuje stav, při kterém se kalí čočka ČOČKA.
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
Úvod do problematiky šedého zákalu a astigmatismu P. Kuchynka Oční klinika FNKV Praha.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech - oftalmologie
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Z očí do očí.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
KATARAKTA hlavní teze přednášky doc. MUDr. Š. Pitrová, CSc., FEBO
Poznatky týmu Oční kliniky FN HK z mise MEDEVAC 2015 a 2016
Oko a vidění Mirek Kubera.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Oko, vady TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
Lidské oko
Transkript prezentace:

Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom

Anatomie lidského oka

Oční vady v každém věku Zrak je nejdůležitějším smyslem člověka. Jeho ztráta je nenahraditelná. Nevidomých je v Česku asi 4500, ale s některou z očních vad, zejména dioptrických, se důvěrně seznámí v průběhu života každý z nás. Krátkozrakost postihuje až třetinu obyvatel, dalekozrakost asi desetinu. Vetchozrakost postihuje všechny lidi nad 45 let, věkem podmíněný šedý zákal se vyskytuje až u 60% lidí ve věku 65-74 let. A obávaný zelený zákal, glaukom, postihuje dvě procenta Čechů, tedy čtvrt milionu lidí. Spolu s věkem podmíněnou degenerací sítnice je přitom jednou z nejčastějších příčin trvalé slepoty u lidí staršího věku.

Nemoci očí Tupozrakost Jinak také amblyopie. Podstatou je funkční zaostávání zrakového vnímání oka, které poskytuje méně kvalitní viděný obraz. Často bývá spojena i se šilháním, dioptrickými vadami (2-4 % populace). Jedinou metodou nápravy je zakrytí dobře vidícího oka tzv. okluzí. Nutný včasný záchyt v raném dětském věku, jinak je kvalita zraku nevratně a trvale zhoršena.

Šilhání Jinak také strabismus se vyskytuje u 4-8% populace. Neléčené šilhání vede k tupozrakosti, ztrátě prostorového vidění a kosmetickému defektu postiženého. Léčba, pokud možno v předškolním dětském věku, spočívá v korekci brýlemi, cvičeních ev. chirururgickém zásahu. Při včasném záchytu a léčbě může postižený normálně vidět.

Šedý a zelený zákal Relativně vzácný je vrozený šedý zákal (katarakta), který brání vniku ostrého obrazu na sítnici a vede k těžké tupozrakosti, a zelený zákal (glaukom) v dětském věku-bez léčby dojde k těžkému poškození nervových vláken sítnice a zrakového nervu a může skončit slepotou.

Retinoblastom Zhoubný nitrooční nádor, ohrožuje pacienta na životě a jeho včasná diagnóza je obzvlášť naléhavá. Postiženy bývají nejčastěji děti do tří let věku jen včasný záchyt a společná oftalmologická a onkologická léčba může pacientovy oko zachránit.

Zdroje Enciklopedie Oční vady a onemocnění u dětí, ČLSJEP

Konec Vypracovaly: Michal Turek Lukáš Hrabáček