Chirální separace s využítím makrocyklických antibiotik v CE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV VNĚJŠÍCH FAKTORŮ   ÚVOD FYZIKÁLNÍ FAKTORY CHEMICKÉ FAKTORY.
Advertisements

Aldehydy a ketony.
Kvantitativní analýza
Elektroosmotický tok EOF
Elektromigrační metody
Imobilizace a stabilizace enzymů.
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Aminokyseliny.
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Chemické reakce III. díl
Vybrané metody analytické chemie
Názvosloví.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Kvantitativní analýza
Kapalinová chromatografie v analytické toxikologii Věra Pacáková Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra analytické chemie.
Chemická vazba.
Kapilární elektroforéza v nevodném prostředí - NACE
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Elektrochemie.
Chemické zdroje napětí – sekundární články
Zpracovny nekovového odpadu
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Elektrický proud v látkách
Chemické rovnováhy ve vodách
BÍLKOVINY (SLOŽENÍ) VY_32_INOVACE_3.3.CH3.07/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Vedení elektrického proudu v látkách
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
KYSLÍKATÉ DERIVÁTY UHLOVODÍK Ů ve svých molekulách obsahují vedle atomů ………. a ………. ještě atom ………. atom kyslíku: elektronová konfigurace : 1s 2 2s 2 2p.
Biochemické metody separace proteinů
Elektronové posuny v molekulách
Aminokyseliny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_172.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Mezimolekulové síly.
Enzymová katalysa v nevodném prostředí Enzymy nevyužívají všechny molekuly vody přítomné v roztoku, pouze ty, které jsou v jeho blízkosti Je možné nahradit.
Mezimolekulové síly.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Studium aktinu, mikrofilamentární složky cytoskeletu pomocí dvou metod:
DISTANCE MATRIXCONTACT MAP 1AUG PDB -> CM. Kontakty – proč jsou zajímavé ? CM -> PDB ?
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
FS kombinované Mezimolekulové síly
Metody imunodifuze a precipitace v gelech
3. seminář LC © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Základní pojmy organické chemie
V praktiku budou řešeny dvě úlohy:
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Separace a identifikace izomerů. Doporučená literatura  Obecně žádná neexistuje  J. Dohnal a kol.: Moderní přístupy k farmaceutické analýze, VFU Brno,
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Mezimolekulové síly.
Lékařská chemie Aminokyseliny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Transkript prezentace:

Chirální separace s využítím makrocyklických antibiotik v CE Makrocyklické antibiotika - chirální selektory nesoucí několik stereoselektivních center Vankomycin Teikoplanin Ristocetin, Rifamicyn, (Avoparcin, Balhymicin) Teicoplanin Vankomycin Rifamycin

Ristocetin Nejpoužívanějším makrocyklickým antibiotikem pro chirální separace v CE je vankomycin.

Fyzikálně chemické vlastnosti vankomycinu Charakteristika Vankomycin Molekulová hmotnost 1449 Počet stereogenních center 18 Počet mikrocyklů 3 Počet hydroxylových skupin 9 (z toho 3 fenolické) Počet aminoskupin 2 Počet karboxylových skupin 1 Počet amido skupin 7 Počet aromatických jader 5 pI 7,2 Relativní stabilita až 2 týdny pKa 2,9;7,2;8,6;9,6;10,5;11,7 Vankomycin se používá nejčastěji pro chirální separace karboxylových kyselin. Vankomycin vykazuje i několik nevýhod pro CE: Poměrně silná absorpce UV záření v oblasti 190 až 260 nm Sorpce na křemennou kapiláru Omezená stabilita v extrémních hodnotách pH

Uvedené nevýhody je možné odstranit: Separací v kapilárách s kovalentním pokrytím – omezení sorpce -> zvýšení účinnosti separace Využití techniky částečného plnění kapiláry vankomycinem -> možnost UV detekce separovaných analytů v oblasti 190-260 nm. Základní princip techniky částečného plnění Pracovat v pokryté kapiláře, kde je potlačení EOF. V kyselém prostředí je vankomycin kladně nabitý (pH 4 – 7) , karboxylové kyseliny jsou v tomto pH záporně nabité. Do kapiláry se dávkuje pufr s vankomycinem po detekční okénko (nutno experimentálně změřit čas a tlak potřebný k nadávkování pufru s vankomycinem po detekční okénko) . Po vložení negativní polarity, vankomycin migruje směre od detekčního okénka k inletu a karboxylová kyselina migruje v opačném směru. V průběhu migrace enantiomerů přes zónu vankomycinu dochází ke stereoselektivní interakci

Technika částečného plnění je použitelná pro jakékoli absorbující nebo pro detekci nevhodné adititivum v pracovním elektrolytu.

Porovnání s cyklodextriny

Využití crown-etherů pro chirální separace (−)-(18-Crown-6)-2,3,11,12-tetracarboxylic acid Crownethertetrakarboxylová kyselina (CETK) je použitálná pouze pro separace chirální primárních aminů (aminokyseliny, dipeptidy, léčiv) . Používá se buď samostatně nebo v kombinaci s nenabitými cyklodextriny. CETK je možné využít ve vodném i nevodném prostředí. Mechanismus separace spočívá v interakcí vodíků primární aminoskupiny s kyslíky polyetherovým kruhu pomocí vodíkových vazeb.

Chirální separace s využitím mechanismu ligandové výměny S polyetherovým kruhem komplexují také i některé kationty např. K+ a NH4+ Separační účinnost je možné zvýšit přídavkem cca 100 mM tetra-n-butylammonium perchlorátu jako podpůrného elektrolytu. Přídavke triethylaminu je možné v některých případech výrazně zvýšit rozlišení. Chirální separace s využitím mechanismu ligandové výměny Mechanismus ligandové výměny využívá tvorby ternární diastereomerních komplexů mezi komplexem kov (II, III) + chirální ligand (L-prolin, L-tartrát, L-aspartam) a separovanými enantiomery. Je nutné aby separovaném enantiomery ve své struktuře měli funknčí skupiny vhodné ke tvorbě ternárních diastereomerních komplexů.

Chirální tenzidy v CE Žlučové kyseliny je možné použít jako chirální selektory, které se chovají jako tenzidy. Mají schopnost tvořit micely. Díky chirálním centrům mohou interagovat jak s nabitými, tak nenabitými chirálními látkami. Kyselina cholová – několik opticky aktivních center

Omezení použití žlučových kyselin pro chirální separace v CE žlučové kyseliny se rozpuštějí ve vodných pracovních elektrolytech pouze v alkalickém pH. Nejčastěji používáná oblast pH je 8 až 11. Přispívají v generaci Joulova tepla při průchodu proudu kapilárou Žlučové kyseliny se hodí k separaci pouze omezeného typu látek, které by měli mít planární strukturu.

Syntetické chirální tenzidy Pindolol

Využití proteinů pro chirální separace v CE Hovězí sérový albumin (BSA) Produkován v játrech, nejvíc zastoupený protein v séru savců. Monomerní a poměrně dobře rozpustný ve vodných elektrolytech. Obsahuje velké množství stereoselektivních center. Nevýhody: sorpce na stěnu kapiláry, absorpce UV záření hrozí možnost denaturace při vyšších teplotách, nebo při použití extrémních pH

Separace derivatů D,L-tryptofanu s pomocí BSA pH 7,4

Využití vaječného proteinu pro chirální separace