Realizace datového centra kraje Vysočina SAN kraje Vysočina Pilotní projekt Krajského úřadu a Nemocnice Jihlava Petr Pavlinec, KrÚ kraje Vysočina Březen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Realizace datového centra kraje Vysočina Regionální SAN kraje Vysočina Petr Pavlinec, KrÚ kraje Vysočina Březen 2009.
Advertisements

Datové centrum a Regionální SAN kraje Vysočina Projekt digitalizace a ukládání v regionech Petr Pavlinec, KrÚ kraje Vysočina říjen 2009.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Senior IT operations manager
Využití ICT ve zdravotnictví
Páteřní optická síť kraje Vysočina Představení projektového záměru
SAN architektura, iSCSI a pokročilé techniky zálohování
GAPP System, spol. s r.o. Řešení pro zálohování a obnovu dat GAPP System, spol. s r.o. Petržílkova 23, Praha 5 tel fax:
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k Základní informace o projektu  Hlavní cíle projektu  Výstavba páteřní optické vysokokapacitní telekomunikační.
Martin Procházka Technologické centrum kraje Vysočina Martin Procházka Rytířsko
Právní rámec Nařízení vlády ze dne (č.304/2001 Sb.) a zákon č.227/2000 Sb. o elektronickém podpisu Standard ISVS pro provoz elektronických podatelen.
Dlouhodobá paměť autor : Tomáš Geryk kontakt : web :
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Informace k IOP a záměrům MV v zavádění eGovernmentu odbor informatiky KrÚ kraje Vysočina Leden 2009 RK , př. 2 počet stran: 13.
PREZENTUJÍCÍ JDTMK Jednotná digitální technická mapa kraje Vysočina Jihlava, Krajský úřad Únor 2008.
Technologická centra a hostování Jihlava
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
Popis systému DBMAN. Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním záměrem.
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
Kraj Vysočina ICT seminář organizací zřizovaných krajem Vysočina OrgDay1.
Redudantní datová úložiště a zabezpečení dat
Výzva 08 – Rozvoj eGovernmentu ve Středočeském kraji Část VI. – Technologické centrum kraje Setkání se zástupci ORP KÚ SK.
Páteřní optická síť kraje Vysočina Představení projektového záměru
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k Základní informace o projektu Hlavní cíle projektu Výstavba páteřní optické vysokokapacitní telekomunikační.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Petr Pavlinec ROWANet slavnostní zahájení provozu Budoucnost sítě ROWANet Petr Pavlinec Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
ZISS Pezinok Informatika v Jihlavě (ČR) Vladimír Křivánek Odbor informatiky
Současný stav a další rozvoj Petr Pavlinec Kraj Vysočina.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Prezentace pro Kraj Vysočina Jan Gregor
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
GAPP System, spol. s r. o. Typizované konfigurace, příklady nasazení a další možnosti řešení Workshop 16. září 2010 Workshopy "Komplexní virtualizace IT.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Regionální komunikační infrastruktura CamelNET. Co to je ? Krajem provozovaná optická datová síť Optické kabely jsou uložené v zemi Současně zahajovaná.
Architektura ukládání digitálních dokumentů spravovaných v systémech spisové služby vedených v elektronické podobě technická specifikace negarantovaného.
Realizační tým ICZ duben 2005
Petr Pavlinec ROWANet slavnostní zahájení provozu Představení projektu Petr Pavlinec Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
Krajský úřad Libereckého kraje
ROWANet Páteřní optická síť kraje Vysočina - ROWANet
EGON Centrum a technologické centrum kraje Vysočina Petr Pavlinec, vedoucí OI KrÚ.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
PREZENTUJÍCÍ Realizace datového centra kraje Vysočina SAN kraje Vysočina Pilotního projektu Krajského úřadu a Nemocnice Jihlava Petr Pavlinec, KrÚ David.
PREZENTUJÍCÍ Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu systémové výstavby a financování datových úložišť veřejné správy na území kraje Vysočina Petr.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Seminář informatiků samospráv kraje Vysočina 21. Listopadu 2002.
Kraj Vysočina Projekty odboru informatiky
Popis systému DBMAN (KEVIS). Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2008 v Brně Od bezfilmových nemocnic k bezfilmovému Ústeckému kraji Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
EHealth v Plzeňském kraji , Žďár nad Sázavou Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor informatiky.
PRAHA Technologické centrum Kraje Vysočina.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
MěÚ Tišnov nám. Míru 346, Tišnov Sál Městského kulturního střediska, Tišnov Technologické centrum ORP Tišnov Jiří Dospíšil, vedoucí OSVV Ing. Dušan.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Obnova infrastruktury SIS II - 2. etapa (záložní centrum) projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
1. Záměr stabilizace stomatologických pohotovostí Středočeského kraje.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k
Diskové pole SIS II - záložní centrum projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Vybudování Technologického centra MěÚ Vyškov
Obnova infrastruktury SIS II před spuštěním do rutinního provozu - 1. etapa projekt spolufinancovaný z ročního programu 2011 Fond pro vnější.
Projekt krajských evidencí
Transkript prezentace:

Realizace datového centra kraje Vysočina SAN kraje Vysočina Pilotní projekt Krajského úřadu a Nemocnice Jihlava Petr Pavlinec, KrÚ kraje Vysočina Březen 2008

Důvody realizace projektu  Proč pilot KrÚ a NemJi? Z pohledu požadavků na ICT největší organizace v kraji Vysočina. Dostupnost kvalitní optické infrastruktury (min 4 volná vlákna + gigabit IP spoj). Historická spolupráce na testování iSCSI infrastruktury.  Dlouhodobě neudržitelný stav zálohovacích mechanismů KrÚ – Veritas Backup Exec (servery), Xcopy (stanice), pomalé nespolehlivé, obnova skoro nereálná, bezvýsledné testování zálohování pomocí imagu (Norton Ghost a spol.) NemJi – do roku 2000 záloha jednoho ekonomického serveru na lokální páskovou mechaniku záloha všech serverů s OS Windows na páskovou mechaniku (LTO - software ARCserve) záloha všech serverů s OS Windows na diskové pole PowerStor pomocí Ntbackup

Důvody realizace projektu  Nutnost realizace systémů s vysokou dostupností a fyzickou odolností KrÚ – databázové servery (IZS), 4 x Exchange, 3x VMWare, 3x Citrix NemJi – nemocniční systém, laboratorní systémy, ostatní aplikační a databázové servery, Exchange, VMWare (celkem 17 serverů)  Výrazná potřeba navýšení celkové úložné kapacity V sumě pooptávka řádově po 20TB prostoru na 2 roky  Příprava infrastruktury pro projekty typu eArchiv - Důvěryhodný archiv kraje a CRM Nutnost realizace distribuovaného úložiště s garancí dostupnosti dat v řádech let

Historie  – start projektu DDS - iSCSI „Ve spolupráci s AutoContem jsme na KrÚ, Nemocnici Jihlava a MěÚ Mor. Budějovice začali testovat technologii distribuovaných datových úložišť (DDS) na bázi iSCSI.“  Březen 2006 – rutinní provoz křížového iSCSI úložiště KrÚ x NemJi Zálohování, GIS data, přesuny velkých objemů (rekonfigurace polí).  Leden – srpen 2007 Definice společné strategie, příprava zadání NemJi a KrÚ.  Září 2007 Veřejná zakázka.  Říjen – Listopad 2007 Schválení rozpočtové změny a systémové dotace Zastupitelstvem kraje 4,45 Mil Kč + 7 mil dotace.  prosinec 2007 – únor 2008 – realizace datového centra

Popis stavu před realizací projektu

Zadání projektu – základní funkce řešení  Vzájemně propojené plně redundantní SAN obou organizací  Zvýšení úložné kapacity o 10TB v případě KrÚ (s předpokládaným růstem na 20TB do dvou let)  Zvýšení úložné kapacity o 10TB v případě NemJi (s předpokládaným růstem na 30TB do dvou let)  Řešení typových zálohovacích úloh  Snapshot a BACKUP snapshotů, kontinuální řada SNAPSHOTů  Synchronní a asynchronní MIRROR  Geografický cluster (metro cluster)  Virtualizace diskové prostoru – maximální využití stávajících polí  Failover nebo clusterový koncept

TELCO infrastruktura kraje – MAN, ROWANet

Zadání projektu – připojitelnost externích subjektů LH - lokalita hlavní – disponuje největší celkovou diskovou kapacitou, je schopna tuto kapacitu nabízet k využití jiné lokalitě nebo lokalitám (SAN, iSCSI) Krajský úřad, Nemocnice Jihlava LHx - další hlavní lokalita – disponuje stejnou nebo podobnou diskovou kapacitou jako lokalita hlavní, případně pouze kapacitou potřebnou pro vlastní data a zvýšení dostupnosti dat hlavní lokality (SAN, iSCSI) Nemocnice Havlíčkův Brod, Nemocnice Nové Město na Moravě LK - lokalita s dostatečnou kapacitou pro vlastní data, s dostatečnou kapacitou pro zvýšení dostupnosti vlastních dat, ale s předpokladem, že minimálně jedna kopie dat potřebných pro výkon funkce lokality musí být k dispozici v lokalitě hlavní nebo další hlavní(obou) pro krizový scénář převzetí funkcionality (SAN, iSCSI) ZZS, MMJ, Obce s rozšířenou působností LD - lokalita s dostatečnou kapacitou pro vlastní data, ale nedostatečnou kapacitou pro zvýšení dostupnosti vlastních dat (SAN, iSCSI) Města, Obce, Školy, Knihovny, Ostatní zařízení krajská, městská, obecní LN - lokalita s kapacitou nedostačující ani pro vlastní data (iSCSI), Obce, Školy

Příprava před veřejnou zakázkou  Inventura současného HW a SW vybavení  kapacita, typ, rozhraní, úlohy, životnost, provozní náklady  Inventura a otypování datových sad  úloha, server, typ dat, datová náročnost + plán, primární úložiště, RTO, RPO, replika do další lokality, frekvence zálohování, konzistence (VSS), čas archivace, komprese, šifrování, centrální správa záloh nebo distribuovaná  Definice typových a dalších úloh  DOC, EXCHANGE, MS SQL, ORACLE, VMWARE, migrace  Návštěva referencí

Výzva a vyhodnocení VZ  Hodnotící kritéria  Cena – 40%  Funkcionalita řešení vůči požadavkům zadavatele (viz. technické zadání) – 30%  Rozšiřitelnost řešení na další subjekty – 20%  Délka záruční doby v měsících (min. délka 24 měsíců) - 5%  Měsíční paušál za pozáruční servis – 5%  Vyhodnocení

Dosavadní dojmy …  Snadná administrace  Vyzkoušené krizové scénáře  Řešíme autorizaci a právní model distribuované správy  V rutinním provozu již nasazeno:  Synchronní mirror (DiskSafe) u serverů s OS Win z DAS do SAN  Synchornní mirror v rámci SAN (server má primární data v SAN)  Funkce agenta SQL a Exchange  Připojený VMWare do SAN (možno sdílet storage nebo RAW disky jednotlivým virtuálním strojům)  Snapshoty nad mirrorovanými disky (rozsáhlé možnosti nastavení počtu a úrovní snapshotů)

Současný stav

Další pokračování projektu  Dokončení implementace na KU a NemJi  VMWare v HA režimu + VMWare vmotion  Realizace CDP zálohování VIP uživatelů  Dokončení migrace stávajících datových polí (za provozu)  Rozjetí projektů další organizací – systémová dotace  Pilotní projekty regionální SAN – využití ROWANet  Realizace úloh globálního zálohování kritické infrastruktury kraje  Nemocnice  Zdravotnická záchranná služba – záložní dispečink

Základní parametry dotace  Příjemci dotace Organizace zřízená krajem Vysočina, obec na území kraje Vysočina nebo obcí zřízená organizace  Přijatelné náklady a)nákup diskových polí popř. jejich komponent b)prvky výstavby SAN/NAS infrastruktury (lokální optické rozvody, SAN switche, FC karty) c)hw a sw prvky potřebné pro integraci s krajským systémem úložišť d)archivační popř. zálohovací software e)metodiky zálohování, archivace a obnovy dat  Rozpočet projektu Max 1,5 mil Kč za rok Organizace A – 70% Organizace B – 60% Organizace C – 50%  Termíny Dotace je zřízena jen na rok 2008 Zatím systém „kdo dřív přijde“ Limit 7 mil Kč orientační

Koncept regionálního úložiště

Informace, kontakt... Veškeré podklady najdete po ukončení semináře na adrese