Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠTÍŘI ŠTÍRCI ROZTOČI.
Advertisements

Upozorněte na nebezpečí kamarády, známé a rodiče
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Členovci Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Klepítkatci
Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_504_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Řád:Sekáči zadeček přisedá k hlavohrudi celou šíří (vypadá jako jeden kus) kráčivé končetiny – velmi dlouhé schopnost odvrhnutí končetiny=autotomie nestavějí.
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
Členovci - pavoukovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.08 Anotace: Vysvětluje základní rozdíly, seřazuje jednotlivé zástupce. Vzdělávací oblast: Členovci – popis těla, zástupci Autor:
Klíště obecné.
Číslo v digitálním archivu školy
Opakování členovci - pavoukovci
Vnější cizopasníci člověka.
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ČLENOVCI.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové
PAVOUCI.
PAVOUKOVCI.
Základní škola Kladruby
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
9.1 Vím, kdo jsou pavoukovci
KORÝŠI A VZDUŠNICOVCI.
Hmyz v lese Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Elektronická učebnice - II
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Pavoukovci.
Členovci v lesích 2 Vladislava Zubrová.
Klíště Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Pavouci a Štíři.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními znaky a systematickým.
Prezentace Kmen:Členovci.
Hmyz domácí Karolína Černá.
Členovci. Znaky členovců Nestejnoměrně článkované tělo (hlava, hruď, zadeček) Vnější kostra (KUTIKULA) z chitinu a uhličitanu vápenatého NS žebříčkovitá.
Členovci  nejpočetnější živočišný kmen  mají nestejnocenně článkované tělo a článkované končetiny  tělo většiny členovců členíme na hlavu,hruď a zadeček,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
Sekáči, roztoči, štíři, štírci
ČLENOVCI 1. část PAVOUKOVCI KORÝŠI
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Lymská borelióza.
Prezentace – David Schröpfer
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců
Členovci Pavouci.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_16_Štíři,
PAVOUKOVCI 1.
Sekáči Mgr. Michal Střeštík.
Základní škola, Hradec Králové
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Členovci Korýši Stinka obecná. Př. stinka obecná - Stavba těla: - článkovaný krunýř - hlavová část se 2 páry tykadel - na každém článku krunýře 1 pár.
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Pavoukovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_27_Roztoči
Kmen: Členovci.
PAVOUKOVCI.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci

řád pavouci

Křižák obecný

noha (1.) noha (2.) noha (3.) noha (4.) makadla klepítka s jedovou žlázou oči hlavohruď zadeček snovací bradavky řitní otvor

pavučina

řád sekáči

Sekáč NETKÁ PAVUČINU!!

Oči „navrch hlavy“

V nebezpečí je schopen odlomit nohu.

řád roztoči

Roztoči

Roztoč sametka

Klíště obecné

samec samice

ústní ústrojí

mapa výskytu klíšťat

! PO KAŽDÉ NÁVŠTĚVĚ LESA SE DOBŘE PROHLÉDNI

Při ochraně proti nemocem přenášeným klíšťaty je nejdůležitější PREVENCE, která spočívá v ochraně proti klíšťatům. Jdeme-li do listnatého nebo smíšeného lesa, měli bychom: · mít ochranné oblečení - vyšší obuv, světlý oděv s dlouhými rukávy a nohavicemi zastrčenými do bot, na světlém oděvu lze přítomnost klíšťat snáze odhalit · používat repelentní prostředky proti klíšťatům · po návratu domů se převléknout, oděv vytřepat a dobře se prohlédnout · denně kontrolovat domácí miláčky (kočky, psy), zda nemají klíště

Základem úspěšného hledání klíštěte je každodenní pečlivá prohlídka celého těla. Klíšťata mají nejraději podkolenní jamky, podpaží, třísla, krk, břicho a také vlasový porost. Ovšem můžou se přisát kdekoliv. Nespoléhejte na to, že vás místo, kde je přisáté klíště, začne svědit. Ve slinách klíšťat jsou obsažené látky, které působí místní znecitlivění. Čím déle je klíště přisáté, tím se zvyšuje riziko infikování nákazou a klíště se hůře odstraňuje. Proto přisáté klíště odstraňujeme vždy co nejdříve.

JAK VYNDAT KLÍŠTĚ Vzhledem k velmi vyvinutému systému přisátí není snadné klíště odstranit. Na klíště bychom neměli sahat přímo holými prsty. Při vytahování dbáme na to, aby se klíště nepřetrhlo. Nejprve místo desinfikujme. Potom vikláním např. pomocí navlhčené žínky nebo měkké pinzety klíště opatrně povytahujeme. Celé to může trvat i několik minut. Po vyjmutí klíštěte místo znovu desinfikujte. Klíště nikdy nerozmačkáváme v prstech! V případě teploty a bolesti hlavy ihned navštívíme lékaře a informujeme ho o nálezu klíštěte.

ČLENOVCI - Pavoukovci ČLENOVCI - členěné tělo a článkované končetiny a)PAVOUKOVCI - vždy 4 páry nohou Pavouci tělo: hlavohruď a zadeček (viz obrázek) tkají pavučinu (snovací žlázy na zadečku) loví hmyz, který usmrtí pomocí jedu, a vysají např. křižák obecný Sekáči netkají pavučinu dravci v nebezpečí odvrhnou nohu Roztoči drobní (0,2 – 4 mm) někteří přispívají ke vzniku humusu někteří žijí v domácnostech zdroj alergií klíště obecné – vnější cizopasník (parazit) – saje krev  přenos nemocí (zánět mozku, borelióza)  PŘISÁTÉ KLÍŠTĚ JE NUTNÉ VČAS A SPRÁVNĚ ODSTRANIT

Závěr: Opakování: Čím se vyznačují všichni členovci? Co je společné pro všechny pavoukovce? Jaké skupiny (řády) pavoukovců znáš? Čím se liší, co je pro ně typické? Uveď 1 zástupce z každé skupiny. Podle obrázku popiš tělo křižáka. Vysvětli pojem parazit. Jak ho označujeme česky a proč? Uveď příklad parazita a vysvětli, čím může být nebezpečný.