Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení v ČR
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Studijní obor: Sociální činnost
Důchodové pojištění a státy EU
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Důchodové pojištění I
Systémy zabezpečení ve stáří
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Systém sociální podpory v ČR
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
Důchodové pojištění Sociální zabezpečení. Okruh pojištěných osob zaměstnanci v pracovním poměru,zaměstnanci v pracovním poměru, příslušníci Policie, Vězeňské.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Důchodové pojištění invalidní důchod Sociální zabezpečení.
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora v nezaměstnanosti
Studijní obor: Sociální činnost
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 5. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Městská knihovna v Hodoníně dne 14
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Důchodové pojištění II.
Správa sociálního zabezpečení
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení MUP Praha, o.p.s., středisko Plzeň Mgr. Ilona Kostadinovová
Právo sociálního zabezpečení
Důchodové pojištění I
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
Správa sociálního zabezpečení Nemocenské pojištění druhá část.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Správa sociálního zabezpečení
Zákon 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, v platném znění
Tři pilíře sociálního zabezpečení. Vytvoření tří systémů na počátku 90. let minulého století byly vytvořeny 3 na sebe navazující, relativně samostatné.
1. Pilíř sociálního zabezpečení
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Postavení pečujících osob v důchodovém systému ČR Helena Trnková oddělení důchodového pojištění Ministerstvo práce a sociálních věcí
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.17 Ročník3. ročník.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Odborná konference „Veřejná služba“
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Sociální systém České republiky
Právo sociálního zabezpečení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právo sociálního pojištění
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Státní sociální podpora
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Transkript prezentace:

Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

z. č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Důchodové pojištění  je součástí systému sociálního pojištění:  důchodové pojištění  nemocenské pojištění  příspěvek na státní politiku zaměstnanosti Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Důchodové pojištění  osoby účastné DP jsou zabezpečeny v případě vzniku stanovených sociálních událostí:  stáří  invalidita  úmrtí živitele  tehdy mají nárok na vyplácení dávek důchodového pojištění (zabezpečení):  starobní důchod  invalidní důchod – 1., 2. a 3. stupně  pozůstalostní důchody – vdovský, vdovecký, sirotčí Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Starobní důchod  pojištěnec má nárok na SD, pokud splnil 2 základní podmínky: I.dosáhl důchodového věku II.získal potřebnou dobu pojištění Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Starobní důchod  Potřebnou dobu pojištění pro získání nároku na starobní důchod lze získat trojím způsobem, popř. jejich kombinacemi: 1.povinná doba pojištění 2.náhradní doba pojištění 3.dobrovolná účast na pojištění Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Povinná doba pojištění Vztahuje se na:  zaměstnance v pracovním poměru  zaměstnance činné na základě dohody o pracovní činnosti  OSVČ  pěstouny, kteří vykonávají pěstounskou péči v zařízeních pro výkon PP, nebo kterým je za výkon PP vyplácena odměna náležející pěstounovi ve zvláštních případech  takto získaná doba pojištění se prokazuje evidenčním listem důchodového pojištění Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Náhradní doba pojištění  je doba, za kterou se neodvádí žádné pojistné, přesto se započítává do potřebných let pojištění pro důchod, a to v případě, že doba „řádného pojištění“ trvala alespoň 1 rok!!!  zároveň musela být náhradní doba pojištění získána na území ČR (nevztahuje se na péči o dítě do 4 let věku). Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Náhradní doba pojištění  doba vedení v evidenci ÚP  péče o dítě do 4 let věku  péče o osobu mladší 10 let, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni I  péče o osobu závisou na péči jiné osoby ve stupni II, III nebo IV, pokud spolu žijí v domácnosti (podmínka domácnosti se nevyžaduje, jde-li o blízkou osobu)  doba pobírání invalidního důchodu 3. stupně (do roku 2009 plný invalidní důchod)  do se náhradní doba pojištění týkala i osob, které se soustavně připravují na budoucí povolání studiem na SŠ, VOŠ nebo VŠ, a to po dobu prvních 6 let tohoto studia po dosažení věku 18 let Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Dobrovolná účast na důchodovém pojištění  je možná u osob starších 18 let  k převzetí přihlášky a vedení evidence o dobrovolném DP je příslušná OSSZ podle místa trvalého pobytu občana Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Dobrovolná účast na důchodovém pojištění  z konkrétního důvodu:  vedení v evidenci ÚP, pokud po tuto dobu nenáleží PvN nebo PpR  od – soustavná příprava na budoucí povolání studiem na SŠ, VOŠ nebo VŠ v ČR  výdělečná činnost v cizině  výkon dlouhodobé dobrovolnické služby na základě smlouvy uzavřené s vysílající organizací Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Dobrovolná účast na důchodovém pojištění  bez uvedení důvodu:  pojištění mohou být účastny také osoby starší 18 let, pokud podaly přihlášku k účasti na dobrovolném DP  tato účast na pojištění je možná v rozsahu nejvýše 10 let  za dobu přede dnem podání přihlášky je však účast na pojištění možná nejvýše v rozsahu 1 roku bezprostředně před tímto dnem Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Předčasný starobní důchod  získal potřebnou dobu pojištění  dosáhl stanoveného věku:  dosáhl alespoň věku 60 let, pokud jeho důchodový věk činí alespoň 63 let  nebo do dosažení důchodového věku mu chybí nejvýše 3 roky, pokud jeho důchodový věk je nižší než 63 let  přiznání předčasného starobního důchodu je nevratné, neboť vylučuje nárok na řádný starobní důchod  mění se i výpočet předčasného starobního důchodu – v porovnání s výši řádného starobního důchodu bude výše předčasného starobního důchodu nižší (snížení je závislé na počtu kalendářních dnů, které chybějí do dosažení důchodového věku) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Invalidní důchod  nedosáhl věku 65 let  stal se:  invalidním  invalidním v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání  nesplnil podmínky na starobní důchod  splnil podmínku potřebné doby pojištění Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Posuzování invalidity  zdravotní stav pojištěnců posuzují lékaři OSSZ  pojištěnec je invalidní, jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nastal pokles jeho pracovní schopnosti Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Invalidé z mládí  na invalidní důchod 3. stupně má nárok osoba, která:  dosáhla aspoň 18 let věku  má trvalý pobyt na území ČR  je invalidní pro invaliditu 3. stupně, jestliže tato invalidita vznikla před dosažením 18 let věku a tato osoba nebyla účastna pojištění po potřebnou dobu  za invaliditu 3. stupně se považuje také takové omezení tělesných, smyslových nebo duševních schopností, které má za následek neschopnost soustavné přípravy k pracovnímu uplatnění Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Vdovský a vdovecký důchod  vdova/vdovec má nárok na VD po manželovi/manželce, který:  byl poživatelem starobního důchodu  nebo byl poživatelem invalidního důchodu  nebo splnil ke dni smrti podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod  nebo ke dni smrti splnil podmínky nároku na starobní důchod  nebo zemřel následkem pracovního úrazu Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Vdovský a vdovecký důchod  VD se vyplácí po dobu 1 roku od smrti manžela/manželky  po uplynutí 1 roku má vdova/vdovec nárok na důchod, jestliže:  pečuje o nezaopatřené dítě  pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III nebo IV  pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého, který s ním žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II, III nebo IV  je invalidní ve 3. stupni  dosáhl alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk stanovený pro muže stejného data narození  nárok na důchod vznikne znovu, jestliže se splní některá z uvedených podmínek do 2 roků  nárok na důchod zaniká uzavřením nového manželství Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Sirotčí důchod Na sirotčí důchod má nárok nezaopatřené dítě:  zemřel-li:  rodič/osvojitel dítěte  osoba, která převzala dítě do péče nahrazující péči rodičů, a dítě na ní bylo v době smrti převážně odkázáno výživou  jestliže zesnulá osoba:  byla poživatelem starobního nebo invalidního důchodu  nebo ke dni smrti splnila podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod  nebo ke dni smrti splnila podmínky nároku na starobní důchod  anebo zemřela následkem pracovního úrazu Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Sirotčí důchod  nárok na sirotčí důchod:  vzniká po každém z rodičů/osvojitelů,… (oboustranně osiřelé dítě má nárok na sirotčí důchod po každém z rodičů nebo po osobě, která dítě převzala do péče nahrazující péči rodičů)  nevzniká po pěstounovi nebo jeho manželovi  zaniká osvojením (pokud oboustranně osiřelé dítě osvojí je 1 osoba, zaniká nárok na ten sirotčí důchod, který náležel po osobě, kterou osvojitel nahradil) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK