PROBLEMATIKA BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmenové buňky z pupečníkové krve současnost a budoucnost
Advertisements

Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Možné etické problémy klinických studií v psychiatrii
Heterogenita nádorové buněčné populace v diagnostice a léčení
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
Selhání imunitní tolerance: alergie a autoimunita
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Antimikrobiální látky
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Klinická propedeutika
Základní imunitní mechanismy
Teoretické základy šlechtění lesních dřevin Milan Lstibůrek 2005.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
MUTACE.
1 Komplikace endoskopických vyšetření a jejich právní dopad po vstupu do EU Doseděl J., NMSKB Mach J., ČLK.
Poruchy mechanizmů imunity
ANTIBIOTICKÁ LÉČBA INFEKCÍ MOČOVÉHO TRAKTU
ROZDĚLENÍ ANTIMIKROBIÁLNÍCH LÁTEK, VYŠETŘOVÁNÍ CITLIVOSTI
Kolchicin - dihaploidizace
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Protibakteriální imunita
Populační genetika.
Patologická anatomie jatečných zvířat
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
- význam nádorových onemocnění
PRIMÁRNÍ IMUNODEFICIENCE
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
PREVENCE genetických patologických stavů (GPS). Prognózování GPS a genetické poradenství Principem genetického prognózování je předpovědění vzniku určitého.
Imunodeficience Kurs Imunologie.
Nozokomiální nákazy.
Antimikrobiální látky
RESPIRAČNÍ INFEKCE Milan Kolář Ústav mikrobiologie
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
ANTIBIOTIKA V LÉČBĚ ANAEROBNÍCH INFEKCÍ prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
MOŽNOSTI ANTIBIOTICKÉ LÉČBY INTRAABDOMINÁLNÍCH INFEKCÍ
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Obecná endokrinologie
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Spontánní mutace Četnost: 10-5 – Příčiny:
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Farmakogenetika Cíl Na základě interdisciplinárního integrace znalostí farmakologie a genetiky popsat vliv dědičnosti na odpověď organismu.
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
PREVENCE ►Primární prevence ► Primární prevence Cíl – odstraňovat nebo omezovat možné příčiny vzniku onemocnění Na základě nových poznatků o patogenezi.
Exonové, intronové, promotorové mutace
KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE - biofilm MUDr. Pavel Čermák, CSc.
Jiří ¨Davídek. Co vyčteme z antibiogramu? Možné výsledky Léky s indikačním omezením C, I, R Minimální koncentrace antibiotika v mg/l pro daný bakteriální.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Rezistence k antimikrobiálním látkám u vybraných patogenů prasat Kateřina Nechvátalová, Zdeňka Kučerová Výzkumný ústav veterinárního lékařství v.v.i.,
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Antimykotika.
Stanovení citlivosti mikroorganismů k ATB Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Cvičení z obecné mikrobiologie.
MVDr. Miroslav Novák Milkprogres – poradenství s.r.o. Řešení mastitid s pomocí faremní kultivace.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Malnutrice.
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
Plasmidy a konjugace ..
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Poruchy mechanizmů imunity
Prenatální diagnostika
Transkript prezentace:

PROBLEMATIKA BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK

Aplikace antibiotik je nedílnou součástí terapie bakteriálních infekcí, které lze zjednodušeně chápat jako „nefyziologickou interakci mezi bakteriálním agens a nemocným člověkem“.

Bakteriální infekce byly, jsou a s velkou pravděpodobností nadále budou jedním z nejzávažnějších problémů v medicíně. K hlavním důvodům patří skutečnost, že velká část těchto infekcí má endogenní charakter a vychází z vlastního terapeutického a diagnostického přístupu. Bakteriální infekce jsou významně asociovány s prodloužením hospitalizace, vyšší morbiditou a mortalitou.

K důležitým schopnostem bakterií patří zvyšování jejich odolnosti k antimikrobním přípravkům a z tohoto důvodu k velmi závažným nežádoucím projevům antibiotik patří vznik a šíření bakteriální rezistence.

Nežádoucí účinky antimikrobních přípravků lze schématicky rozdělit do dvou skupin: Nežádoucí účinky omezené na konkrétního pacienta: toxické, imunoalterační, nepřímé bioalterační, vznik rezistence a superinfekce.

Rozdělení nežádoucích účinků antimikrobních přípravků projevy toxické přímé toxické účinky (např. fyzikálně chemické - lokální iritace, krystalizace v tkáních) toxické projevy na velké orgánové systémy účinky neurotoxické (na VIII. mozkový nerv, neuromuskulární blokáda, periferní neuropatie) účinky nefrotoxické účinky hepatoxické účinky hematotoxické

Rozdělení nežádoucích účinků antimikrobních přípravků projevy imunoalterační (nejčastěji projevy alergické) nejčastější výskyt alergických reakcí je zaznamenán u penicilinových přípravků hlavní komponentou odpovědnou za tyto reakce je kyselina 6-aminopenicilanová tato alergie je většinou zkřížená nepřímé bioalterační projevy změny vyvolané bakteriolýzou (uvolnění bakteriálního endotoxinu) hypovitaminózy projevy plynoucí z rezistence a superinfekce

Nežádoucí účinky přesahující rámec konkrétního pacienta a ovlivňující celou populaci: vznik a šíření bakteriální rezistence v populaci (zvyšování rezervoáru multirezistentních bakteriálních patogenů), negativní ovlivnění přístupu odborné i laické veřejnosti k antimikrobním lékům.

Rezistence na antibiotika je v podstatě dvojí: přirozená či primární, Rezistence na antibiotikum je schopnost bakteriální populace přežít účinek inhibiční koncentrace příslušného antimikrobního přípravku (definice WHO). Rezistence na antibiotika je v podstatě dvojí: přirozená či primární, získaná či sekundární.

Přirozená (primární) rezistence Vrozená necitlivost bakteriálních druhů k určitému antibiotiku. Důvodem je absence cíle působení antimikrobiální látky nebo její inaktivace. Je to vlastnost typická pro všechny zástupce daného druhu, kódovaná chromozomálními geny a horizontálně nepřenosná.

Získaná (sekundární) rezistence Sekundární bakteriální rezistence patří v současné době k nejzávažnějším medicínským problémům. Sekundární rezistence může vzniknout dvěma způsoby: fenotypickou adaptací, genetickými změnami.

Genetická podstata rezistence bývá vysvětlována: Modifikací genu na chromozomu chromozomální (mutačně-selekční) rezistence tento způsob vzniku a šíření rezistence je méně významný, protože frekvence mutací je velmi nízká (10-6 - 10-9) spontánní mutanty jsou často navíc biologicky defektní, jejich růst je zpomalen a postrádají virulenci Převzetím genetického materiálu od rezistentních buněk tyto geny jsou nejčastěji lokalizovány extrachromozomálně extrachromozomální (plasmidová) rezistence

Mechanismy rezistence bakterií k antibiotikům Změna cílové struktury (receptoru) Snížená až zcela znemožněná penetrace ATB do bakteriální buňky Inhibice antibiotika pomocí enzymů, které mohou jak destruovat samotné antibiotikum, tak inhibovat mechanismus jeho účinku

Důležité pojmy Multirezistence Zkřížená rezistence Sdružená rezistence SLIDE 21. Resistance is becoming increasingly complicated. More and more isolates are multi-resistant to chemically unrelated antibiotics.

Příčiny vývoje bakteriální rezistence selekční tlak antibiotik rekombinační procesy vedoucí k výměně genetického materiálu klonální, horizontální šíření identického kmene

Neracionální přístup k antibiotické léčbě lze charakterizovat následujícími body: jedná se o bezpečné léky, které je lépe vždy podat aplikace pouze z důvodu identifikace potenciálně patogenní bakterie nebo titrů protilátek bez dalších klinických nebo laboratorních markerů, potvrzujících významnost mikrobiologických výsledků

Zásadní otázkou je indikace antibiotické léčby. Je nezbytné zdůraznit, že aplikace antibiotik je rizikovým faktorem z pohledu selekce bakteriálních kmenů s vyšší mírou přirozené rezistence a rovněž bakterií se sekundární, získanou rezistencí. Antibiotická léčba by měla být omezena pouze na klinicky prokázané bakteriální infekce, případně velmi pravděpodobné.

Se vznikem a šířením bakteriální rezistence je asociována neadekvátní antibiotická léčba.

Zásady antibiotické léčby bakteriálních infekcí Podat antibiotikum včas. Podat adekvátní antibiotickou léčbu na základě výsledků bakteriální surveillance, včetně rezistence k antimikrobním přípravkům. Podat antibiotikum s ohledem na PK/PD parametry. Podat antibiotikum s ohledem na klinický stav pacienta. Cílem je zajistit, aby antibiotická léčba: - vedla ke zlepšení prognózy pacientů - nevedla k nárůstu rezistence

Výskyt multirezistentních baktérií ve veterinárním lékařství – možnost ohrožení lidské populace