1 2 Č L E N O V C I 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Členovci Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Klepítkatci
Advertisements

Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PAVOUKOVCI I (Arachnida) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.19/Li
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.08 Anotace: Vysvětluje základní rozdíly, seřazuje jednotlivé zástupce. Vzdělávací oblast: Členovci – popis těla, zástupci Autor:
KORÝŠI.
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
členovci v říši živočichů
Opakování členovci - pavoukovci
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ČLENOVCI.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové
MĚKKÝŠI 2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PAVOUKOVCI.
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Základní škola Kladruby
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
9.1 Vím, kdo jsou pavoukovci
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Elektronická učebnice - II
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Pavoukovci.
Korýši Mgr. Helena Roubalová
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Třída:Korýši hlavohruď a zadeček 2 páry tykadel
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
ČLENOVCI KORÝŠI RYBNÍKA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními znaky a systematickým.
Prezentace Kmen:Členovci.
KORÝŠI.
Členovci. Znaky členovců Nestejnoměrně článkované tělo (hlava, hruď, zadeček) Vnější kostra (KUTIKULA) z chitinu a uhličitanu vápenatého NS žebříčkovitá.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky podkmene žabernatí klíčová slova : korýši, rak říční autor: Kamila Černá zpracováno:
ČLENOVCI 1. část PAVOUKOVCI KORÝŠI
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Prezentace – David Schröpfer
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
zpracovaný v rámci projektu
PAVOUKOVCI 1.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
Kmen: Členovci.
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Třída: KORÝŠI.
PAVOUKOVCI.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Transkript prezentace:

1 2 Č L E N O V C I 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČLENOVCI nejpočetnější kmen vodních a suchozemských živočichů nestejnoměrně článkované tělo a končetiny hlava, hruď a zadeček pevná vnější kostra tvořena chitinem Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ČLENOVCI žebříčkovitá nervová soustavu dýchají celým povrchem těla, žábrami, plicními vaky, vzdušnicemi srdce v podobě hřbetní trubice otevřená cévní soustava jednoduché ledviny gonochoristé Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: TRILOBITI na dně praoceánů Barrandien - nejbohatší naleziště zkamenělin TRILOBITŮ 4 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: KORÝŠI sladkovodní, mořští i suchozemští živočichové krunýř z chitinu pevný zabraňuje v růstu  svlékání Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Stavba těla RAKA hlavohruď zadeček 2 páry tykadel dlouhá = hmat, krátká = čich složené oči, kusadla, čelisti 5 párů nohou 1. pár = klepeta zadeček drobné končetiny ocasní ploutvička Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Stavba těla RAKA dýchají žábrami statocysty polohorovnovážný orgán v 1. páru tykadel samičky nosí oplozená vajíčka na nožkách pod zadečkem aktivní v noci, vyžadují čistou vodu ZÁKONEM CHRÁNĚNÝ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Původní druhy raků RAK ŘÍČNÍ RAK KAMENÁČ 7 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Importované druhy raků RAK SIGNÁLNÍ RAK BAHENNÍ RAK PRUHOVANÝ 9 8 10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Mořské druhy HUMR EVROPSKÝ KRAB OBECNÝ RAK POUSTEVNÍČEK 11 12 13 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Součásti planktonu PERLOOČKY BUCHANKY součástí planktonu 14 15 součástí planktonu na hladině rybníku Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Suchozemské druhy SVINKY STÍNKY pod kameny, tlející listí, sklepy 16 17 pod kameny, tlející listí, sklepy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Třída: PAVOUKOVCI nemají tykadla hlavohruď klepítka – potrava makadla – hmat 4. páry kráčivých nohou zadeček bez končetin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PAVOUCI tkaní sítí zadeček napojen na hlavohruď stopkou klepítka s jedovou žlázou 8 jednoduchých oček čich na zadečku snovací bradavky tkaní sítí hřebínkovité drápky na končetinách Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PAVOUCI mimotělní trávení samečci menší než samičky v pavučině uvízne kořist klepítky do ní vstříkne jed a trávicí enzymy potrava se rozloží  pavouk kořist vysaje  vstřebání samečci menší než samičky samička obaluje vajíčka pavučinou  kokon Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KŘÍŽÁK OBECNÝ 19 18 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SKLÍPKAN SNOVAČKA JEDOVATÁ POKOUTNÍK DOMÁCÍ 21 20 22 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SLÍĎÁK BAŽINNÝ VODOUCH STŘÍBŘITÝ BĚŽNÍK KOPRETINOVÝ 23 25 24 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SEKÁČI hlavohruď splývá se zadečkem malé tělo dlouhé končetiny snadno a samovolně se odtrhávají utržená noha sebou mrská = „seká“ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SEKÁČI 26 27 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ROZTOČI hlavohruď splývá se zadečkem cizopasníci obratlovců bodavě sací ústrojí 28 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KLÍŠTĚ OBECNÉ samičky sají krev teplokrevným živočichům přenášejí zánět mozku a mozkových blan, borreliozu odstranění kápnout alkohol nebo jodovou tinkturu a pinzetou vyviklat z oplozeného vajíčka larva (3 končetiny) dospělec (4 končetiny) 29 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZÁKOŽKA SVRABOVÁ KLEŠTÍK VČELÍ 31 30 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ŠTÍŘI tropické a subtropické oblasti mají klepeta zúžený zadeček hrot s jedovou žlázou!!! dravci, aktivní v noci 32 VELEŠTÍR OBROVSKÝ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ŠTÍRCI drobní, často v domácnostech zadeček nemají zúžený a zakončený hrotem!!! dravci 33 ŠTÍREK KNIHOVÝ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.1,6- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crayfisch_Astacus_astacus.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported obr.č.2,18- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Araneus_diadematus2.jpg  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported obr.č.3,31- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Varroa_destructor_on_drone_66a.jpg obr.č.4-http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WLANL_-_Pierelint_-_Trilobiet.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic obr.č.5- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trilobite_-_Marokko.jpg Creative Commons Attribution 3.0 Unported obr.č.7- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steinkrebs.jpg?uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported autor: Christoph Leeb obr.č.8- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Orconectes_limosus_-_Kamberkrebs.jpg volné dílo obr.č.9- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pacifastacus_leniusculus_01_by-dpc.jpg Creative Commons Attribution 3.0 Unported obr.č.10- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Narrow_clawed_crayfish.jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.11- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KreeftbijDenOsse.jpg volné dílo obr.č.12- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DirkvdM_hermit_crab.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported obr.č.13- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carcinus_maenas_2009.JPG obr.č.14- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Daphnia_magna.png Creative Commons Attribution 2.5 Generic obr.č.15- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cyclops_bicuspidatus_GLERL_1.jpg obr.č.16- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Armadillidium_vulgare_001.jpg obr.č.17- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oniscus_asellus_Furlbachtal01.jpg obr.č.19- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kreuzspinne.Beute.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported obr.č.20- http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Katnik_domowy_Tegenaria _domestica2.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.21- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brychypelma_smithi_3.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic obr.č.22- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Black_Widow_11-06.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported obr.č.23- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pirata.piraticus.male.jpg obr.č.24- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Argyroneta_aquatica_Paar.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported obr.č.25- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Misumena_vatia_female_Luc_Viatour_1.jpg obr.č.26- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thomas_Bresson_-_Opiliones_(by)_(1).jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic obr.č.27- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arachnida_Opiliones_Luc_Viatour.JPG obr.č.28- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ixodes_ricinus.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.29- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ixodes.ricinus.searching.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic obr.č.30- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sarcoptes_scabei_2.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported obr.č.32- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pandinus_imperator_2009_G1.jpg?uselang=cs volné dílo obr.č.33- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ar_1.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použitá literatura: ČABRADOVÁ, VĚRA. HASCH, FRANTIŠEK. SEJPKA, JAROSLAV. VANĚČKOVÁ, IVANA. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2003. ISBN 807238211X. str. 66 – 73 JURČÁK, JAROSLAV. FRONĚK, JIŘÍ. Přírodopis 6. 2. vydání Olomouc: Nakladatelství PRODOS, 2004. ISBN 8072301365 str. 64 - 75 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.