ROZŠÍŘENÍ A VÝVOJ ŽIVOČICHŮ NA ZEMI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

Otáčivé účinky síly PÁKA
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
JEHLIČNATÉ STROMY PODPORA PRO VÝUKU
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Černý Petr – CIZOKRAJNÁ ZVÍŘATA slovní zásoba − rusky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Historie Země.
Ověř si své znalosti z živočišné říše.
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Tundra a polární pustina
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
AZ kvíz Lomené výrazy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné z Metodického portálu
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS)
Druhohory Mesozoikum.
PETS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Rita Náplavová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vznik a vývoj Země a života
Země.
Škola:. Základní škola Kladruby
ROZŠÍŘENÍ A VÝVOJ ŽIVOČICHŮ NA ZEMI
VÝVOJ ZEMĚ III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
EGYPTSKÁ KULTURA A VZDĚLANOST
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
Periodizace dějin 6. ročník.
VÝVOJOVÉ ETAPY.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Abeceda VY_32_INOVACE_122, 7. sada, ČJ2 Český jazyk, 2. ročník ANOTACE
SOUTĚŽ „RISKUJ“ NA TÉMA: HISTORIE ZEMĚ
CHEMICKÝ KUFR Téma: Prvky
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lesy mírného pásu Obr. 1 – Listnatý les
Puzzle – jehličnaté stromy
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
Geologická minulost Země lze rozdělit do několika etap = éry.
ČLOVĚK VZPŘÍMENÝ (HOMO ERECTUS)
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Vývoj pevniny a litosférické desky
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Před, za, pod, nad aktivita
Dobře se podívej na obrázky v horní řadě.
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
CO CHYBÍ? CO NEPATŘÍ? Varianta 1 – Co chybí?
Pracovní listy k vytisknutí
VYBER, CO NA OBRÁZEK NEPATŘÍ. ŘEKNI PROČ.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: VÝVOJ ZEMĚ ŽIVOTA A ČLOVĚKA
Mgr. Milan Šimek Dějepis
Vznik a vývoj života na Zemi
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Na které písmenko začíná obrázek?
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Transkript prezentace:

ROZŠÍŘENÍ A VÝVOJ ŽIVOČICHŮ NA ZEMI Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

OBDOBÍ VÝVOJE ZEMĚ 1. PŘEDGEOLOGICKÉ OBDOBÍ 2. PRAHORY 3. STAROHORY 4. PRVOHORY 5. DRUHOHORY 6. TŘETIHORY 7. ČTVRTOHORY

PŘEDGEOLOGICKÉ OBDOBÍ Vzniká prvotní zemská kůra. Prvotní atmosféra z plynů zemského nitra. Období bez života.

PRAPEVNINA

PRAHORY Vznik bílkovin – vznik života. Začíná biologický život na planetě Zemi. Objevují se první primitivní organismy – bakterie a řasy.

STAROHORY Vývoj mnohobuněčných organismů – řasy, láčkovci, kroužkovci, členovci, červi. Objevují se první primitivní bezobratlí živočichové.

PRVOHORY Rozvoj řas, trilobitů, členovců a láčkovců. Objevují se první obratlovci, hlavonožci, čelistnaté ryby a paryby.

DRUHOHORY Rozvoj plazů a savců, objevují se první žáby. Éra veleještěrů. Objevují se první praptáci. Vyvíjejí se ptáci. Na konci vymírají primitivní ryby a dinosauři.

Plesiosaurus

Ichtyosaurus

Mosasaurus

Pterodaktyl

Masožraví veleještěři Carcharodontosaurus saharicus. Tzv. saharský ještěr se žraločími zuby. Byl vysoký zhruba jako dvoupatrový autobus a jeho tesáky byly dlouhé jako banány.

Masožraví veleještěři Mohl dosáhnout délky až 14 metrů a mohl vážit až 5 tun. Tyrannosaurus rex

TŘETIHORY Rozšíření sépií, chobotnic, krabů a raků. Z plazů se vyvíjí krokodýli, želvy a hadi. Mohutně se rozvíjejí savci – primitivní koně, nosorožci, velbloudi, tapíři, chobotnatci, šelmy a první primáti.

Hyracotherium Aepycamelus Canidae Carnivora

ČTVRTOHORY Rozšíření hlodavců, mamutů, jelenů. Objevuje se šavlozubý tygr, rosomák, obrovití jeleni, srstnatý nosorožec, jeskynní medvěd, jeskynní lev, sobi a zubři. Éra člověka.

Mamut Byl podobný dnešním slonům. Měl dlouhé zahnuté kly a dlouhé chlupy. V době ledové obýval severní, střední i západní Evropu, Severní Ameriku a severní Asii.

Mastodont

Šavlozubý tygr

Srstnatý nosorožec

Jeskynní lev

(např. Lascaux ve Francii). Zubr Obrázky zubra byly nacházeny na mnoha jeskynních malbách (např. Lascaux ve Francii). Veliký asi 1,75 m. Hmotnost až 1 000 kg.

Lovci mamutů

Použité obrázky: snímek 1: [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paraceratherium_C_Knight.jpg>. [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Extinct_horses.jpg>. snímek 4: [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pangea_animation_03.gif>. snímek 5: [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2006_seaweed.JPG>. [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Listeria_monocytogenes_01.jpg>. snímek 6: [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Inver.jpg>. snímek 7: [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Meganyctiphanes_norvegica2.jpg>. [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trilobite_3D.jpg>. [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trilobite_Heinrich_Harder.jpg>. snímek 8: [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diplodocus_Heinrich_Harder.jpg>. snímek 9: [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plesiosaurus_BW.jpg>. [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plesioscale.png>. snímek 10: [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ichtyosaurus-ZOO.Dvur.Kralove.jpg>. snímek 11: [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mosasaurus_ichthyosaurus.jpg>. snímek 12: [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pterodactyl.jpg>. [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pterodactyl_%28PSF%29.png>. snímek 13: [cit.2010-5-18]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carcharodontosaurus_BW.jpg>. snímek 14: [cit.2010-5-21]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tyrannosaurus-01-ZOO.Dvur.Kralove.jpg>. snímek 15: [cit.2010-5-19]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cenozoic_cosmo_1894_beard_1913.gif>.

Použitá literatura: snímek 16.: [cit.2010-5-19]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hyracotherium_Eohippus_hharder.jpg>. [cit.2010-5-19]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aepycamelus_Alticamelus_hharder.jpg>. [cit.2010-5-19]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fennec_Fox_@_Africa_Alive,_Lowestoft_2.jpg>. [cit.2010-5-19]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Canis_dirus_Sergiodlarosa.jpg>. snímek 17.: [cit.2010-5-19]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Neanderthaler_Fund.png>. [cit.2010-5-20]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Woolly_mammoth_siberian_tundra.jpg>. snímek 18.: [cit.2010-5-19]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mammouth.png>. [cit.2010-6-4]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mammuthus-sungari.jpg>. snímek 19.: [cit.2010-5-19]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Knight_Mastodon.jpg>. snímek 20.: [cit.2010-5-20]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Smilodon_fatalis_Sergiodlarosa.jpg>. [cit.2010-6-4]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_Brea_Tar_Pits.jpg>. snímek 21.: [cit.2010-5-20]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Woolly_rhino-Mauricio_Anton.jpg>. snímek 22.: [cit.2010-5-20]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hoehlenloewe_CaveLion_hharder.jpg>. snímek 23.: [cit.2010-5-20]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lascaux-aurochs.jpg>. [cit.2010-5-21]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zubr_003.jpg>. snímek 24.: [cit.2010-5-19]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Neanderthals_-_Artist%27s_rendition_of_Earth_approximately_60,000_years_ago.jpg>. snímek 25.: [cit.2010-6-4]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portaal_Prehistorie.jpg>. [cit.2010-6-4]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prehistoric_Times_of_Bohemia,_Moravia_and_Slovakia_-_NM_Prague_06.JPG>. Použitá literatura: KROULÍKOVÁ J., KROULÍK J., PŘÍRODOPIS pro 9.ročník zvláštní školy. Praha : SEPTIMA, 1995. ISBN 80-85801-60-4