Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Advertisements

Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní struktura, metainformace
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Datum a čas Pro práci s datem a časem se používají dvě hlavní funkce.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM14.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
PHP – Základy programování
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
Funkce a procedury Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Procedura vykonává nějakou.
Příkaz break, continue Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Někdy může být výhodné provádění.
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
Protokoly a adresy na internetu
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Proměnná typu "pole" Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. To.
Sběrnice Obr. 1.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
WWW – hypertextový informační systém
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Inkrementace Zvýší hodnotu o 1. Zvýší hodnotu o 1. V proměnné $b bude hodnota 11 V proměnné $b bude hodnota.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Primitivní počítadlo
Spojování řetězců Spojování řetězců Pro spojování řetězců se používá operátor Pro spojování řetězců se používá operátor. (tečka). V jiných jazycích se.
Formuláře Formuláře uzavíráme do elementů Formuláře uzavíráme do elementů a a Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP.
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
Příkaz switch Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou s více možnými hodnotami. Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
ÚVOD DO HTML Pavlína Hladišová. O BSAH : HTML - Co je to? Princip zobrazení Tagy Obsah HTML dokumentu Rady při tvorbě HTML Zdroje.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Vždy se zobrazí to, co bude za příkazem "echo" Vždy se zobrazí to, co bude za příkazem "echo" Proměnné zobrazujeme přímým zápisem proměnné za příkaz "echo" Proměnné zobrazujeme přímým zápisem proměnné za příkaz "echo" Zobrazované texty musíme dát vždy do uvozovek Zobrazované texty musíme dát vždy do uvozovek

Příkaz "echo" Příkaz "echo" Tento zápis zobrazí v prohlížeči text Tento zápis zobrazí v prohlížeči text Dnes svítí sluníčko Všimněte si, že text dorazil do prohlížeče bez jakéhokoliv formátování a značek. Stránka neobsahuje ani žádnou základní strukturu. Všimněte si, že text dorazil do prohlížeče bez jakéhokoliv formátování a značek. Stránka neobsahuje ani žádnou základní strukturu. Obr. 1

Příkaz "echo" Příkaz "echo" Aby byla stránka v prohlížeči validní, musí obsahovat základní strukturu dokumentu a text formátovací tagy. Aby byla stránka v prohlížeči validní, musí obsahovat základní strukturu dokumentu a text formátovací tagy. Obr. 2

Čeština Čeština Aby se stránka v prohlížeči zobrazila správně česky, musí obsahovat hlavičku, ve které je definice kódování češtiny. V PSPadu musí být nastaveno správné kódování pro psaní. Aby se stránka v prohlížeči zobrazila správně česky, musí obsahovat hlavičku, ve které je definice kódování češtiny. V PSPadu musí být nastaveno správné kódování pro psaní. Obr. 5 Obr. 3 Obr. 4

Příkaz "echo" – formátování kódu Příkaz "echo" – formátování kódu Příkazem "echo" můžete vytisknout i více řetězců. Řetězce se dávají do uvozovek a oddělují se čárkou: Příkazem "echo" můžete vytisknout i více řetězců. Řetězce se dávají do uvozovek a oddělují se čárkou:<? echo " Dnes svítí sluníčko. ", " Zítra bude pršet. "; ?>

Příkaz "echo" – formátování kódu Příkaz "echo" – formátování kódu I když jsou řetězce napsány pod sebou, prohlížeč je zobrazí na jednom řádku. Do prohlížeče se dostane kód, ve kterém není značka pro odřádkování. I když jsou řetězce napsány pod sebou, prohlížeč je zobrazí na jednom řádku. Do prohlížeče se dostane kód, ve kterém není značka pro odřádkování. Obr. 6

Formátování kódu Pro výpis řetězců pod sebou použijte značku pro odřádkování. Pro výpis řetězců pod sebou použijte značku pro odřádkování.<? echo " Dnes svítí sluníčko. echo " Dnes svítí sluníčko. ", " Zítra bude pršet. "; ", " Zítra bude pršet. ";?> Zobrazení v prohlížeči bude v pořádku, ale výpis kódu bude nepřehledný. Kód bude napsán v jednom řádku. Zobrazení v prohlížeči bude v pořádku, ale výpis kódu bude nepřehledný. Kód bude napsán v jednom řádku.

Formátování kódu Výpis kódu prohlížeče: Výpis kódu prohlížeče: Obr. 7 Obr. 8

Formátování kódu Pro formátování výpisu kódu, můžete požít tzv. escape sekvenci. Pro formátování výpisu kódu, můžete požít tzv. escape sekvenci.<? echo " Dnes svítí sluníčko. echo " Dnes svítí sluníčko. \n", " Zítra bude pršet. \n"; \n", " Zítra bude pršet. \n";?> Znak \n je jedním ze znaků escape sekvence. Zajistí odřádkování kódu ve výpisu kódu. Nemá vliv na zobrazení textu na monitoru. Znak \n je jedním ze znaků escape sekvence. Zajistí odřádkování kódu ve výpisu kódu. Nemá vliv na zobrazení textu na monitoru.

Formátování kódu Výpis kódu prohlížeče: Výpis kódu prohlížeče: Obr. 9 Obr. 10

Otázky k opakování 1. K jakému účelu se používá příkaz "echo"? 2. Jak zajistíte správné zobrazení českých znaků v prohlížeči? 3. Jak lze napsat pomocí příkazu "echo" více řádků textu pod sebou? 4. Má znak \n vliv na zobrazení textu v prohlížeči?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, str. 407 BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, str. 407 Použité obrázky: Vlastní