SPECIES COEXTINCTION … možná krize biodiverzity Eva Tetíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistické metody pro testování asociace genů a nemocí
Advertisements

kvantitativních znaků
Dynamické systémy.
MARKOVSKÉ ŘETĚZCE.
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Power analysis aneb Co to vlastně znamená P0.05 (Podle Scheiner & Gurevitch 2001: Desing and analysis of ecological experiments.
Moranův efekt Jan Černý Flicker.com. studium fluktuací v populacích a jejich synchronizace Charles Elton první popsal, proč jsou fluktuace prostorově.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy Datová analýza I.
Monte Carlo permutační testy & Postupný výběr
Cvičení října 2010.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
L OTKA -V OLTERRA M ODEL P REDÁTOR K OŘIST KMA/MM Kamila Matoušková V Plzni, 2009.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Návrh modelů Jan Brůha IREAS. Návrh otázek a modelů Jaký vliv měla podpora z ESF v OP LZZ 1.1 na obrat / zisk a zaměstnanost firem? – Jde o srovnání mezi.
Národní informační středisko
Regresní analýza a korelační analýza
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Optimalizační úlohy i pro nadané žáky základních škol
Činnost Skupiny pro fiskální dopady stárnutí populace (AWG) Zbyněk Štork Smilovice
Fakulty informatiky a statistiky
Obecný lineární model Analýza kovariance Nelineární modely
Základy ekonometrie Cvičení září 2010.
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Ekologie živočišných společenstev a populací
Matematická teorie rozhodování
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
ICA 2006 Tony Jeffery: Necessary Conditions for Internal Models with regard to Annuitant Mortality Thomas Møller, Mikkel Dahl: Valuation and Hedging of.
Mezidruhové vztahy: kompetice predace, parazitismus, mutualismus atd.
Vymírání a přežívání druhů
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
Proces řízení rizik.
Vliv zdánlivé kompetice o sdíleného parazitoida na koexistenci hostitelských populací M. B. Bonsall, Michael P. Hassell, 1999: Parasitoid-mediated effects:
1 Nedodržení předpokladu normality v regulačním diagramu.
Lineární regrese.
Kontingenční tabulky.
Analýza variance (ANOVA).
METAPOPULACE… Pavel Sova.
Diverzita a fungování společenstev Ondřej Mudrák.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Řízení finančních rizik
Přístup k posouzení rizika
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Species abundance patterns Jan Klečka. Typy modelů (nejedná se o úplný výčet) 1) Statistické modely Log-series (Fisher et al. 1943) Log-normal (Preston.
NÁHODNÉ PROCESY V POPULACÍCH NÁHODNÉ PROCESY V POPULACÍCH Náhodný výběr gamet z genofondu:
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Statistická významnost a její problémy
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Korelace.
PSY717 – statistická analýza dat
Ekologie živočišných společenstev a populací
Prostorová struktura – její role ve společenstvu a vliv na interakce mezi druhy.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Aplikovaná statistika 2.
Tektonická analýza, podzim 2006, Analýza duktilní deformace IV. Deformace eliptické nebo elipsoidální částice je popsána vztahem: kde A je matice elipsy.
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Ekologie živočišných společenstev a populací
Ekologie živočišných společenstev a populací
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Název vědeckého projektu
Základy statistiky.
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

SPECIES COEXTINCTION … možná krize biodiverzity Eva Tetíková

Literatura: Koh, L.P., Colwell, R.K., Species Coextinction and the Biodiversity Crisis. Science vol. 305 Supporting online material Amaral, L.A., Meyer M., Environmental Changes, Coextinction, and Patterns in the Fossil Record. Phys. Rev. Lett. 82, 652 Durden, L.A., Keirans, J.E., Host-Parasite Coextinction and the Plight of Tick Conservation.

Coextinction: zánik druhu v závislosti na ztrátě jiného druhu (poprvé použito pro popsání sytému extinkce parazita a hostitele - Nigel Stork and Christopher Lyal 1993) Výzkum je zaměřen na extinkci nezávislých taxonů, možný kaskádový efekt ztráty druhů, nenabrán v úvahu.

Affiliate species: (přidružený/závislý druh) druh do určité míry vázaný na jiný druh Host species: druh jež svojí existencí do určité míry ovlivňuje existenci jiného druhu (př. Motýl a rostlinný hostitel larev, opylovač a rostlina atd.)

R. K. Colwell EstimateS: Statistical Estimation of Species Richness and Shared Species from Samples. Version 7 ( permanent URL Program

 odhad extinkce záv. druhů jako funkce extinkce jejich hostitelů podle matice přidružených druhů.  matice specifikuje, které přidružení druhy jsou závislé na kterých hostitelských druzích S – H matice (matice popisující data pro S přidružených druhů závislých na H host. druzích ) odhad extinkce

Z ij indikátorové interakce: 1 = jestliže í-tý přidružený druh závisí na j host. 1 = jestliže í-tý přidružený druh závisí na j host. 0 = jestliže í-tý přidružený druh nezávisí na j host. 0 = jestliže í-tý přidružený druh nezávisí na j host. S j počet přidružený druhů závisí na j host druhu = > counts (četnost – frekvence - specifity hostitele) S1 … počet druhů záv. jen na jednom hostitely S2 … počet druhů záv. na 2 hostitelích … atd až SH S – H matice

Celkový počet přidružených druhů v matici je: E… druhy hostitelů, které vymřou H… počet hostitelů ohrožených h… počet přežívajících host druhů h = H – E počet přežívajících závislých druhů τ je funkce h τ(h)

S – H matice Dále odhadneme velikost extinkce závislých druhů

Nomografický odhad extinkce druh ů Odhad pravděpodobnosti extinkce závislých druhů jako funkce 2 empirických proměnných: 1) průměrná specifita hostitele 2) extinkci host. druhu (založená na seznamu ohrožených druhů)

Obtí ž e a p ř edpoklady: vyloučení nejasných dat vyloučení nejasných dat nejlepší matice závislosti přidružených druhů na hostitelích nejlepší matice závislosti přidružených druhů na hostitelích nejlepší odhad specifity hostitele nejlepší odhad specifity hostitele podhodnocení počtu druhů přidružených druhů (nedostatek výzkumu) podhodnocení počtu druhů přidružených druhů (nedostatek výzkumu) vyloučení systémů které nejsou dostatečně propracovány vyloučení systémů které nejsou dostatečně propracovány

Hladina ohrožení hostitelského druhu neovlivňuje distribuci přidružených druhů. Tak ohrožený hostitel má tu samou pravděpodobnost být ve spojení s přidruženým druhem jako má méně ohrožený hostitel. Hladina ohrožení hostitelského druhu neovlivňuje distribuci přidružených druhů. Tak ohrožený hostitel má tu samou pravděpodobnost být ve spojení s přidruženým druhem jako má méně ohrožený hostitel. Pro tuto studii je předpokladem nejjednodušší scénář, koexistence je jediná příčina extinkce. Pro tuto studii je předpokladem nejjednodušší scénář, koexistence je jediná příčina extinkce. p ř edpoklady:

Procento přidružených druhů, u kterých se očekává vymření kvůli coextinkci, za dané míry hostitelské extinkce u 8 systémů :

Monografický model odhaluje, že hladina přidruženého vymírání může klesat přibližně log-lineárně jak průměrná hostitelská specifita vzroste, pro každou danou hladinu hostitelské extinkce.

Odhadnutý počet historicky zaniklých závislých druhů založený na počtu hostitelských druhů zaznamenaných jako vymřelé. Předpovědi extinkce přidružených druhů z nomografického a kombinatoriálního modelu.

Člámek 2: Environmental Changes, Coextinction, and Patterns in the Fossil Records 2 základní otázky: 1 příčina masové extinkce vnější zásah (meteorit) Vnitřní děje (nelineární dynamika ekosystému) 2 mechanizmus výběru druhů, které mají vymřít? (je kompetice stěžejní důvod extinkce?) Proto snaha o vytvoření kvantitativního modelu, který nezahrnuje kompetici.

Hypotéza: kompetice mezi druhy není základním faktorem pro extinkci (bez započítávání kompetice přes funkci fitness) makroevoluce přes náhodné procesy v prostředí koextinkce (potravní řetězec)

L1… autotrofní org. L2… heterotrofní org. Nika 1Nika 2 Druh 1

2 procesy: vznik nového druhu: náhodně se vybere nika a pokud je volná * nový druh výběr kořisti nového druhu také náhodně z úrovně níže Extinkce: část p druhů je náhodně vybrána pro extinkci – jejich predátory dále po trofickém řetězci také čeká smrt

Ne vždy jde o coextinkci! tambalacoque tree X 1)až v současné době ekologické podmínky vedou k tomuto fenomenu – již 90% druhů † 2) nedostatek důkazů 3) špatné/opatrné určení příčin extinkce

Děkuji za pozornost