Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Internetová a neinternetová populace versus veřejná správa Konference.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Prosinec 2005 / Pavel Šimoník - STEM/MARK,
Advertisements

Právní rámec Nařízení vlády ze dne (č.304/2001 Sb.) a zákon č.227/2000 Sb. o elektronickém podpisu Standard ISVS pro provoz elektronických podatelen.
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Integrovaný operační program 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
Praha - eStrategie a průzkumy Realizace Informační strategie HMP a průzkum stavu městské informatiky ISSS/LORIS/V4DIS Jaroslav Šolc.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Hranice elektronické komunikace Prosinec.
ISSS, Jaroslav Winter BMI sdružení Veřejně přístupný Internet ano, nebo ne?
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Souhrnné výsledky za duben 2005 – březen 2006 PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH Květen 2006 / Prezentace výsledků výzkumu / STEM/MARK, a.s. Ředitel: Jan Tuček /
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu, Projekt Matra – Solón Solón Matra.
OP LZZ vybrané priority pro regionalisty Velká část OP LZZ obsahuje podporu v oblastech, které známe z OP RLZ: adaptabilita, aktivní politika zaměstnanosti,
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Město Nové Město na Moravě Projekt Regionální informační síť iNOVOMĚSTSKO
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
KAM UTÍKAJÍ TV DIVÁCI Červen 2009 / Ředitel společnosti: Jan Tuček / Client Service Manager: Petr Zvára / STEM/MARK, a.s.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
SOLÓN elektronická publikace pro pracovníky veřejné správy a návštěvníky knihoven Vydavatel: Triada, spol. s r. o. Ing. Barbora.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Standard ISVS a weby KrÚ a MěÚ Jaroslav Svoboda Ministerstvo vnitra ČR.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Důvěryhodný úřad řešení úřední desky
Důležitost digitalizace Červen 2009 / Ředitel společnosti: Jan Tuček / Client Service Manager: Petr Zvára / STEM/MARK, a.s.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Informační a komunikační technologie KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Internet ve státní správě a samosprávě.
Praktické aspekty naplňování Evropské občanské iniciativy veřejná prezentace a diskuze, Evropský dům 20. března 2013 PhDr. Ivana Odarčenková Odbor všeobecné.
Stručná prezentace výsledků z výzkumu PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI Březen 2004 / Prezentace pro ISSS 2004 / Jan Tuček - ředitel STEM/MARK,
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
E PUSA (elektronický portál územních samospráv)
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ projekt spolufinancovaný z programového období Integrovaný operační program (IOP)
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Webové stránky města Fulnek Webpadára 2013
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Metodická porada – Program prevence kriminality na rok Krajský úřad Libereckého kraje.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Trendy k informační společnosti
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Bariéry elektronické komunikace občanů s úřady
Transkript prezentace:

Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Internetová a neinternetová populace versus veřejná správa Konference ISSS 2007 / Pavel Šimoník - STEM/MARK, a.s. / Jaroslav Svoboda – MV ČR

Internetová versus neinternetová populace  Dynamický růst připojení k internetu, zejména pak připojení domácností pokračuje  Prohlubuje se rozdíl mezi mladší a starší populací ve využívání internetu (zlomovou hranicí věk 45 let) a stírá se rozdíl město-venkov  Přetrvává pasivita až apatie občanů bez internetu v komunikaci s úřady  Osobní kontakt s úřady zůstává dominantním i pro internetovou populaci, elektronická komunikace pouze doplňkem  Podíl občanů upřednostňujících elektronickou komunikaci s úřady mírně stoupá  Nezkušenost s internetem umocňuje obavy o bezpečnost elektronické komunikace  Představa o nezbytnosti ovládání internetu při komunikaci s úřady v blízké budoucnosti je neinternetové populaci cizí

Růst domácích připojení tahounem internetizace ČR

45 let zlomovou hranicí ve využívání internetu, hranice mezi městem a venkovem se stírají

Absence internetu posiluje pasivitu občanů

Internet pouze doplňkovým zdrojem informací, osobní kontakt a rodina dominují u obou skupin

Lidé na internetu častěji kontaktují informační střediska, u ostatních úřadů jsou rozdíly minimální

Preference elektronické komunikace s úřady mírně posiluje

Absence zkušenosti s internetem umocňuje obavy z elektronické komunikace

Bez internetu to nepůjde, bez osobního kontaktu také ne…

V místní samosprávě se užívání internetu během 5 let stalo denní nezbytností

Realizátor a zadavatel výzkumu STEM/MARK, a.s. Na Hrázi 17/ Praha 8 tel: Mgr. Pavel Šimoník Client Service Director Ministerstvo vnitra ČR - OIVS Náměstí Hrdinů Praha 4 tel: Ing. Jaroslav Svoboda Vedoucí oddělení informačních služeb „Analýza a průzkum, sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ 1.Reprezentativní výzkum populace ČR realizován v rámci projektu MV ČR (Odboru informatizace veřejné správy) Termín: Prosinec Vzorek: 2600 respondentů 2.Reprezentativní výzkum zastupitelů a tajemníků úřadů realizován v rámci projektu MV ČR (Odboru informatizace veřejné správy) Termín: Vzorek: 360 respondentů

a jak to vidí… zastupitel starosta tajemník

Obrovský rozmach internetu a u při získávání informací zastupiteli a tajemníky z jiných úřadů

S elektronickým podpisem má zkušenost čtvrtina zastupitelů a tajemníků

Elektronickou úřední desku zřizuje stále více obcí

Znalost a aktualizace el. Portálu územních samospráv meziročně výrazně narostla

Aktivity veřejné správy na podporu moderních informačních technologií jsou transparentní

Obavy ze zneužití elektronické komunikace mezi zastupiteli a tajemníky prudce poklesly

Bez internetu to už nepůjde – soudí svorně zastupitelé

Granty a dotace nejvíce žádanou agendou na internetu

Elektronická podání, žádosti a formuláře nejvíce žádanou agendou na internetu pro občany

Realizátor a zadavatel výzkumu STEM/MARK, a.s. Na Hrázi 17/ Praha 8 tel: Mgr. Pavel Šimoník Client Service Director Ministerstvo vnitra ČR - OIVS Náměstí Hrdinů Praha 4 tel: Ing. Jaroslav Svoboda Vedoucí oddělení informačních služeb „Analýza a průzkum, sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ 1.Reprezentativní výzkum populace ČR realizován v rámci projektu MV ČR (Odboru informatizace veřejné správy) Termín: Prosinec Vzorek: 2600 respondentů 2.Reprezentativní výzkum zastupitelů a tajemníků úřadů realizován v rámci projektu MV ČR (Odboru informatizace veřejné správy) Termín: Vzorek: 360 respondentů