Kvinta A Ondřej Swaczyna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA A ZÍSKÁVÁNÍ ŽELEZA
Advertisements

Drahokamy.
PRVKY Mgr. Helena Tlapáková.
Rudy a nerudy Anna Kadaníková, 4.A
Drahokamy Iva Strejčková 9.B..
Opakování učiva o nerostech I. část
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Fyzikální vlastnosti nerostů I
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Přírodopis drahé kameny
RISK Minerály.
Drahokamy Označení pro vzácně se vyskytující nerosty
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_250_Průmyslová výroba AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
PŘÍRODOPIS - 9. ročník PRVKY.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Uhlík Richard Horký. Uhlík základní stavební kámen všech organických sloučenin základ světové energetiky- fosilní paliva asi 10 miliónů sloučenin.
Fyzikální vlastnosti nerostů
RUDY A NERUDY Anna Kadaníková
Těžební průmysl Jan Plicka.
PRVKY.
Těžba diamantů Adam Maryniok kvinta A.
Úvod do systému minerálů, prvky
Nerosty Filip Bordovský.
Určování minerálů.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Drahokam je minerál nebo minerální odrůda
Syntetické diamanty Petr Vácha.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Diamant DIAMANTY Erika Bartošíková 9.C.
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Mineralogický systém Prvky
Třídění podle chemického složení
Diamanty - těžba.
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Vypracoval: Tomáš Kučera
Zlato a stříbro.
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
Nerosty a horniny III Rudy - drahé kovy.
VY_32_INOVACE_18 Amerika - Kanada - pracovní list
GLÓBUS.
VYPRACOVALY: LUCIE KUBÍKOVÁ, DENISA PROCHÁZKOVÁ, SEXTA A
Prvky nekovové Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Kateřina Hendrychová, 9.A
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:NOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
Prvky vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Mineralogie.
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ HUSTOTA A TVRDOST VY_32_INOVACE_01_23.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
VY_32_INOVACE_P9-001 MINERALOGIE 1 - PRVKY Název školy
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.14_UHLÍK Název: Uhlík.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Porovnej vlastnosti těchto nerostů podle tabulky v učebnici a pokus se zjistit, v čem spočívá rozdílnost jejich fyzikálních vlastností/ soustřeď se na.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu: CZ. 1
RUDY A DRAHÉ KOVY Filip Svoboda.
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
MINERALOGIE.
FOTOSOUTĚŽ - HOUBY PŘED OBJEKTIVEM
MINERÁLY SULFIDY.
Transkript prezentace:

Kvinta A Ondřej Swaczyna Těžba diamantů Kvinta A Ondřej Swaczyna

Diamant je nejtvrdší známý přírodní minerál je to krystalická forma uhlíku vzniká v zemské kůře za vysokých teplot a tlaků má tvrdost 10 v Mohsově stupnici je 140 x tvrdší než korund má hustotu 3,52-3,6 g/cm³

Těžba diamantů přírodní diamanty se průmyslově těží ve velkých povrchových dolech, hlubinnou důlní těžbou kimberlitových nebo lamproitových komínů (důl Argyle v severní Austrálii) nebo podmořskou těžbou ze splavenin lze také vyrobit umělé diamanty, např. krystalizací uhlíku z kovových slitin za velmi vysokých tlaků a teplot jejich výroba je poměrně levná a používají se jako průmyslové diamanty pro řezné nástroje a brusivo

Využití umělých diamantů Umělé diamanty se pro šperkařské účely řadí mezi napodobeniny diamantů. Pomocí epitaxe z molekulárních svazků se za vysokého tlaku a teploty získávají diamanty ve tvaru tenkých destiček. Tyto umělé diamanty jsou velmi drahé a mají použití např. v optice, elektronice a v jiných speciálních zařízeních.

Naleziště Nejstarší naleziště diamantů jsou známa: v Indii (oblast Golgonda) dále nacházen v Brazílii (stát Minas Gerais) Jižní Africe, Rusku V Česku byl nalezen 2 x (Dlažkovice, Chrášťany) Třetí nález u Starého se ukázal jako natavený kousek umělého sklo - keramického materiálu. Současná významná světová naleziště diamantů: Jižní Afrika, Botswana, Namibie Rusko (Sibiř) Austrálie Kanada

Diamantový důl v Rusku

Hvězda Afriky Svými 530.20 karáty Cullinan I. neboli Hvězda Afriky je největším broušeným diamantem na světě. Je součástí královských korunovačních klenotů a je spolu s nimi uložen v Toweru v Londýně. Byl odříznout z 3,106 -karátového Culliana, největšího diamantového krystalu který byl kdy nalezen.

Hvězda Afriky

ZDROJE WWW.GOOGLE.CZ