Fotosyntésa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dýchací řetězec Viz též přednášky prof. Kodíčka (další materiály na webu)
Advertisements

Název Fotosyntéza Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Metabolismus sacharidů
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
přeměna látek a energie
Metabolismus sacharidů
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Metabolismus sacharidů
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Princip, jednotlivé fáze
FOTOSYNTÉZA.
Heterocykly.
Sloučeniny v organismech

DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Metabolismus sacharidů
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza Klára Mavrov.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC.
K. Hujová, J. Kondelík, J. Šimánek
Fotosyntéza a fyziologické děje s ní spojené
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KUB_06.
Fotosyntéza Světelná fáze.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sekundární procesy fotosyntézy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
FOTOSYNTÉZA.
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Respirace.  soubor chemických reakcí, nezbytných pro uvoln ě ní chemické energie, která je obsa ž ena v organických slou č eninách  C 6 H 12 O 6 + 6O.
1 DÝCHACÍ ŘETĚZEC. 2 PRINCIP -většina hetero. organismů získává hlavní podíl energie (asi 90%) procesem DÝCHÁNÍ = RESPIRACE -při tomto ději – se předávají.
Fotosyntéza Jiří Šantrůček Fyziologie rostlin_malá
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Fotosyntéza Jiří Šantrůček Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
Metabolismus sacharidů II. Anabolismus sacharidů Autotrofní organismy mají schopnost syntetizovat sacharidy z jednoduchých anorganických sloučenin – oxidu.
Fotosyntéza. Co to je? o Z řeckého fótos – „světlo“ a synthesis –„skládání“ o Biochemický proces, probíhá v chloroplastech (chlorofyl) o Mění přijatou.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – světelná fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
FOTOSYNTÉZA. Co je fotosyntéza? Co je fotosyntéza? složitý biochemický proces, výrazný projev autotrofiesložitý biochemický proces, výrazný projev autotrofie.
F OTOSYNTÉZA Mgr. Jaroslav Najbert. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
Základy biochemie KBC / BCH
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Metabolismus sacharidů
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza.
Fotosyntéza.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Fotosyntésa

V celkové bilanci se jedná o opak dýchání Při fotosyntéze využívají rostliny světelnou energii k syntéze organických látek z CO2 a H2O a přitom uvolňují do vzduchu kyslík V celkové bilanci se jedná o opak dýchání 6CO2 + 6H2O + E  C6H12O6 + 6O2 Fotosyntéza probíhá ve dvou fázích: Primární – světelná fáze Sekundární – temnostní fáze

Lokalizace fotosyntézy Komplexy fotosyntetických pigmentů a bílkovin jsou součástí tylakoidů V prokaryotické buňce jsou tylakoidy volně v cytoplasmě V eukaryotické buňce jsou součástí organel chromatoforů (řas, bičíkovci) a chloroplastů (vyšší rostliny)

Fotosyntetické pigmenty Chlorofyl – patří mezi porfyriny, uprostřed molekuly je komplexně vázán Mg2+ Klíčovou roli má chlorofyl a, ostatní barviva jsou doplňková

Složky přenosu elektronů Cytochromy – porfyrinové sloučeniny podobné chlorofylu, ale obsahují železo Plastochinon – chinoidní sloučenina Plastokyanin – bílkovina obsahující měď NADP+ - konečný akceptro elektronů ve světelné fázi FAD Ferredoxin – bílkovina obsahují železo, redukuje NADP+ Sloučeniny Z a Q – jejich povaha není známa, přejímají elektrony emitované chlorofylem a

Světelná fáze fotosyntézy Probíhá v tylakoidech Absorbuje se světelná energie a mění se na energii chemické vazby Uskutečňuje se fotolýza vody a cyklický i necyklický transport elektronů Vznikají redukované formy NADPH+H+, ATP a uvolňuje se kyslík

Celková bilance světelné fáze H2O + NADP+ + P + ADP  ½ O2 + NADPH+H+ + ATP

Temnostní fáze fotosyntézy Probíhá v matrix chloroplastu Dochází k fixaci CO2 na organický akceptor, který je redukován na sacharid Tento proces se nazývá Calvinův cyklus K fixaci jsou potřeba NADPH+H+ a ATP vzniklé ve světelné fázi Vzniká především glukosa, škrob, ale také sacharosa, maltosa a celulosa

Calvinův cyklus Je soubor reakcí od fixace CO2 na akceptor až po vznik hexosy Má dvě funkce: Vznik hexosy z CO2 Obnova akceptoru CO2 (ribulosa-1,5-bisfosfátu)

Vznik hexosy z CO2

Ze šesti molekul pentosy a šesti molekul CO2 vznikne šest molekul hexosy Jedna z nich představuje čistý zisk Zbytek se přemění na šest molekul pentosy: C3 + C6  C4 + C5 C3 + C4  C7 C3 + C7  C5 + C5 Vzájemné přeměny se označují jako transglykolyzační pochody

Vnější faktory fotosyntézy Koncentrace CO2 Voda – v primární fázi donor elektronů, protonů a kyslíku Světlo – nositel energie, je využíváno světlo v rozmezí 400 – 700 nm Teplota – teplotní optimum je 20 až 30°C, ale existují i rostliny, které syntetizují při teplotách pod 0°C, i kolem 70 až 80°C