Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Advertisements

Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
ROZLOHA A ČLENITOST POBŘEŽÍ
Název Peloponéská válka Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Název Zemědělství – rostlinná výroba Předmět, ročník
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
Název Alexandr Makedonský a jeho říše Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Zemědělství – obecný úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Hydrosféra – Ledovce, Podpovrchová voda
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
STŘEDNÍ EVROPA 8. třída Mgr. Jakub Karásek
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
PŮSOBENÍ LEDOVCŮ A LEDU
Název Světová ekonomika - úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Norsko – země fjordů Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTA ZNEČIŠTĚNÍ HYDROSFÉRY
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
HYDROSFÉRA.
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
NázevMinerály 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – zákl. informace, rozdělení minerálů, vlastnosti.
Název Průmysl – funkce a rozdělení Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Exogenní pochody – působení ledu Předmět, ročník
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Název Těžba nerostných surovin Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Řecko-perské války I. Předmět, ročník Dějepis, prima
Výškové stupně rostlinstva
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Průmysl – lokalizační faktory Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
Ledovce.
NázevHydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzicko-geografická sféra AnotacePovrchová voda – nádrže, podzemní voda Klíčová slovaJezera,
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Afrika – poloha, rozloha
Zemská kůra pevnin a oceánů
K RYOSFÉRA Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
GEOLOGICKÉ PŮSOBENÍ LEDOVCŮ
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzicko-geografická sféra Anotace Ledovce, vliv člověka na hydrosféru Klíčová slova Horský a pevninský ledovec, firn, telení ledovce, poldr Autor Mgr. Ivo Chytil Datum 20. 2. 2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Kryosféra a Hydrosféra Ledovce Obrázek č. 1

Ledovce modelují reliéf - údolí, roviny, fjordy, jsou zdrojem pitné vody, umožňují provozovat zimní lyžařské sporty vznikají v oblastech nad sněžnou čarou, ke vzniku dochází hromaděním sněhu a jeho přeměnou působením tlaku ve firn a následně v led ledovec se pohybuje různou rychlostí (v Alpách 0,5m denně, v Himalájích 2m, na Antarktidě až 30m) ledovec zasahující do moře se odlamuje – telení ledovců

Ledovce Typy ledovců: a) Horské (karové) – vznikají nad sněžnou čárou ve sníženinách horských masívů v Asii (v Karákóram: Siachen v masívu K2 - největší na světě), v Africe (na Uhuru), v Evropě (Skandinávie: Josteldalsbren - největší v Evropě 855 km2)

siachen Obrázek č. 2

kilimandžáro Obrázek č. 3

Ledovce Typy ledovců: b) Pevninské – vznikají v arktických oblastech, jsou až 2,5 km silné, Antarktický(13,8 mil. km2), Grónský, Vatnajokull (na Islandu)

vatnajokull Obrázek č. 4

Vliv člověka na hydrosféru - oceány – znečištění ropnými látkami (havárie tankerů), kontaminace odpadu (ukládání odpadů do moří), těžba ze dna moří (nerostné suroviny, korály), poldry (vysoušení pobřeží pro vznik zemědělských oblastí) - ledovce – skleníkový efekt – způsobuje jejich tání

Poldry v nizozemí Obrázek č. 5

Vliv člověka na hydrosféru řeky - vypouštění odpadů do řek, splav hnojiv ze zemědělství do řek, regulace vodních toků (rušení meandrů, zdění koryt, stavba přehrad,závlahové aktivity v suchých oblastech..) využívání hydrosféry - zdroj výživy (ryby), suroviny (ropa,sůl,mangan), doprava (námořní a říční), energie (vodní el.), geopolitika (pobřeží – hranice,výsostné vody), rekreace (přímoří je zdrojem příjmů)

Ropná plošina Obrázek č. 6

zdroje: Knižní zdroje: Demek Jaromír a kolektiv, Geografie pro střední školy 1 - Fyzickogeografická část, 2001, SPN-pedagogické nakladatelství Praha, 96 stran, ISBN 80-85937-73-5 Obr. č.1 [cit. 2012-12-29] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glacier_svartisen_engabreen.JPG Obr. č.2[cit. 2012-12-29] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ISS-Karakoram.JPG Obr. č.3[cit. 2012-12-29] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kilimanjaro_Glaciers.jpg Obr. č.4[cit. 2012-12-29] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vatnaj%C3%B6kull.jpeg Obr. č.5[cit. 2012-12-29] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Netherlands,_Kaag_en_Braassem,_Leimuiden,_Griet-_en_Vriesekoopsche_Polder_(1).JPG Obr. č.6[cit. 2012-12-29] Dostupný pod licencí Creative Commons na www. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beryl_alpha_from_air.jpg