SMS z Alephu praktické zkušenosti na UK Praha RNDr. Vladimír Pávek Ústav výpočetní techniky UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ICAU v roce 2005 Martin Vojnar Ústav výpočetní techniky UK / Vědecká knihovna v Olomouci SUAleph, VUT Brno, října 2005.
Advertisements

Průvodce aplikací GSMlink aneb Jak je jednoduché komunikovat s Athosem
Obecně o operačních systémech
HTTP server HTTP server 1 Jak to funguje?
Aplikační a programové vybavení
Přihlášení do klienta na školení : POKUS - POKUS
Česká parkovací asociace Praha Technologické prvky řešení dopravy v klidu v podmínkách 21.století.
Setkání uživatelů T series, UTB Zlín Vladimír Pávek 1 Příprava GSM služeb aneb „Obsluha čtenářského účtu pomocí mobilního telefonu.
Elektronické dodávání dokumentů prostřednictvím modulu ADAM v SVK Hradec Králové Pavel Hušek, Hana Hornychová SU Aleph , NK Praha.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
T OOL FOR C OLLABORATIVE XML S CHEMA I NTEGRATION Jiří Meluzín.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
Přechod na verzi 18 systému Aleph – školení klienta.
Setkání klinických uživatelů 2010 Petr Folwarczný.
Kastomizace a integrace v systému ALEPH
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Přehled
Jan Křečan ISSS 2006 Profesionální řešení komunikace pro státní správu a samosprávu.
Klára Pospíchalová 5. A.  Propojení počítačů  Komunikace, sdílení a předávání informací  Uzly  IP adresa.
Typy elektronické komunikace
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Setkání Uživatelů systému Uživatelů systému T Series T Series Moravská galerie v Brně 14. listopadu 2007.
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Sociální síť Sociální síť, zvaná též společenská síť, komunitní síť či komunita, anglicky social network, je propojená skupina lidí, kteří se navzájem.
Komerční využití systému ISDS
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Dynamické dokumenty na straně serveru Informatika pro ekonomy II přednáška 8.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
GSM Lift Watch.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
GSM Lift Watch. Požadavky zákazníka – Snadná komunikace z kabiny výtahu – Bezdrátové spojení z kabiny výtahu – Dálkové nastavení a ovládání pomocí SMS.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Import záznamů diplomových prací nové řešení Antonín Vaishar, SUAleph, 26. –
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
SIP Session Initiation Protocol Jiří Ledvina Projektování distribuovaných systémů.
1 Mapy s dopravními informacemi pro WAP Bc. Aleš Daněk – G269 Vedoucí projektu Ing. Jan Růžička Ph.D. Zadavatel firma CAD programy – Ing. Jan Vlčinský.
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
Jak se volá doména - ENUM v Česku E E Jiří Peterka
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Vytvořili: jaroslav Šindler a Tereza Žitníková I.B.
B2B Systémová integrace Jiří Macháček. Osnova ► Úvod ► Terminologie ► Parametry – požadavky ► Způsoby integrace ► Web-Services ► Příklady.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
, KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE. Elektronická pošta, zkráceně , je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační.
VoIP – internetová telefonie Úvodní seznámení © Mgr. Petr Loskot
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Zkušenosti se zpřístupněním českých e-knih (Flexibooks) Mgr. Tereza Šorejsová, Mgr. Daniela Nová Seminář E-knihy I v NTK.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_56_Inf8_9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Mobilní komunikace.
Skenování obálek a obsahů v praxi NK ČR Seminář účastníků SK ČR,
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Průvodce aplikací GSMlink aneb Jak je jednoduché komunikovat s Athosem
Elektronické bankovnictví
OBSAH ZPŮSOBY KOMUNIKACE OBCH S PDS CO JE TO ESB ?
Seminář 11 DHCP + HTTP + IPTABLES
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Transkript prezentace:

SMS z Alephu praktické zkušenosti na UK Praha RNDr. Vladimír Pávek Ústav výpočetní techniky UK

SUAleph, OU Ostrava, Úvod Služba krátkých textových zpráv (zkratka SMS z anglického Short message service) je název pro službu dostupnou na většině mobilních telefonů. Zprávu lze posílat mezi mobilními telefony, jinými zařízeními, na pevné telefony nebo přes internet. Délka zprávy je omezena na 160 znaků. Technologickým nástupcem SMS jsou zprávy MMS, které umožňují posílat i multimediální obsah. (První SMS byla poslána přes Vodafone GSM síť v Anglii !!!)

SUAleph, OU Ostrava, Koncepce ExLibris – SMS a Aleph 1.v neřeší SMS 2.v20 - odeslání SMS je závislé na konfiguraci a aktivaci SMS Proxy AlephPrimoDigitool SMS Proxy SMS Gateway JAVA aplikace běžící pod JBOSS serverem Poskytovatel nebo vlastní SMS server

SUAleph, OU Ostrava, Koncepce ExLibris – SMS a Aleph (2) V kartě čtenáře je nově zavedeno: 1.SMS number („Číslo pro SMS“) 2.Globální souhlas čtenáře se zasíláním SMS „want-sms“ („Přijímat SMS“) 3.Tabulka form_sms říká, které služby umožňují SMS 4.V20 podporuje pro SMS tyto služby hold-request-letter-xx loan-recall-x, kde x=1,2 overdue-summary-n overdue-sum-single-n overdue-letter-n

SUAleph, OU Ostrava, Koncepce ExLibris – SMS a Aleph (3) 1.XML soubor se záznamem čtenáře nově obsahuje elementy: kód poplatku za SMS

SUAleph, OU Ostrava, Základní schéma SMS z Alephu – UK Praha Aleph500 server SMS brána (php skript) čtenář1 čtenář2 … Poskytovatel SMS 17 knihoven UK Praha (http/POST) SMS odpověď čtenáře jde na knihovny GUI klient+šablona xsl (http/GET)

SUAleph, OU Ostrava, SMS z Alephu na UK Praha(1) 1.V registraci čtenáře je navrženo uvádět za telefonním číslem kódy služeb, u kterých si čtenář přeje být informován také pomocí SMS Telefon(1): Telefon(2): Telefon(3): Telefon(4): ; RE;OV;

SUAleph, OU Ostrava, SMS z Alephu na UK Praha(2) 2.Stylesheet odpovídající služby je potřeba doplnit o podmíněné volání šablony (template) pro vytvoření výstupu SMS, např. <xsl:when test="contains(/printout/section-01/z302-telephone-4,'RE') and (starts-with(/printout/section-01/z302-telephone-4,'6') or starts-with(/printout/section-01/z302-telephone-4,'7') )"> …. …

SUAleph, OU Ostrava, SMS z Alephu na UK Praha(3) 3.Předání parametrů ze šablony na SMS bránu (php skript) je zajištěno metodou http/GET … 4.Poplatek za odeslání SMS je v php skriptu řešen v okamžiku potvrzení úspěšného přijetí SMS na server poskytovatele, tj. vloží se odpovídající kód poplatku (0072) za odeslanou SMS k platebním transakcím čtenáře přímo do databáze Oracle.

SUAleph, OU Ostrava, SMS z Alephu na UK Praha(4) 5.SMS brána (php skript) provádí logování odeslaných SMS do zvoleného adresáře

SUAleph, OU Ostrava, SMS z Alephu na UK Praha(5) Struktura log souboru 1|ABCD010|JIN| | |V knihovne Jinonice mate do 29/04/2010 pripravenou rezervaci: Kennedy's quest for victory :... KNIHOVNA JIN (vysl|uid|sublib|IP|number|text)

SUAleph, OU Ostrava, SMS z Alephu na UK Praha - přehled 1.SMS komunikace je nezávislá na verzi Aleph 2.Každá knihovna má vlastní účet u poskytovatele 3.Každá knihovna si může volit různý knihovní poplatek za odeslání SMS 4.Čtenář si může individuálně volit pro jaké služby (RE;OV;…) si přeje SMS 5.Pro každý stylesheet (šablonu), kde jsou k dispozici údaje o čtenáři, je možné připojit template obsluhující SMS 6.Využití technologie XML/XSLT 2.0

SUAleph, OU Ostrava, SMS zpráva Příklad SMS na číslo V knihovne Jinonice mate do 26/04/2010 pripravenou rezervaci: Uvod do kulturni a socialni antropologie /... KNIHOVNA JIN Příklad SMS na číslo Rezervace: Uvod do kulturni a socialni…je pripravena k vyzvednuti v Pedag.fak.- M.D.Rettigove do 26/04/2010. Další informace em. Ustredni knihovna PedF

SUAleph, OU Ostrava, Některé služby vhodné pro SMS hold-request-letter-01 - (RE) oznámení o vyzvednutí požadavku na rezervaci loan-notice-letter - (LN) upozornění na vypršení výpůjční doby overdue-letter - (OV) upomínka overdue-sum-single overdue-summary loan-recall - (LR) vyžádané vrácení …

SUAleph, OU Ostrava, Hledá se čtenář dobrovolník, který sdělí číslo svého mobilního telefonu pro účely konkrétního příkladu přijetí SMS z Alephu… Informování čtenáře o připraveném dokumentu k vyzvednutí… Praktický příklad odeslání SMS z Alephu

SUAleph, OU Ostrava, Otázky? RNDr. Vladimír Pávek