Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Advertisements

Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
Vytváření, použití dávkových souborů
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
PHP – vkládání souborů a html 5
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
PHP – zasílání dat z formuláře
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Objektové programování
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Počítače a programování 1
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
PHP Vytváření formuláře.
XML na papír Dušan Fencl
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
XQuery Dotazovací jazyk XML Daniel Privalenkov. O čem bude prezentace Nutnost dotazovacího jazyku v XML Rychlý přehled XQuery Několik příkladů.
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Odkazy. Href Nejdůležitější atribut, cíl odkazu. Zjednodušeně pojato tato hodnota říká, jaká stránka se objeví po kliknutí. Href se zapisuje jako URL.
XML data na disku jako databáze Kamil Toman
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Podprogramy (subroutines) Pojmenované kousky programu, které –tvoří logicky ucelené části –se v programu opakují Jsou zapsány na jednom místě a v případě.
Úvod do XML 2. část Zdeněk Žabokrtský (s využitím materiálů z
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
XSLT překladač Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2015.
1 PRG036 – Technologie XML Přednáší: Irena Mlýnková Martin Nečaský
Perzistence XML dat Kamil Toman
Základy XML – struktura dokumentu (včetně testových otázek) Otakar Čerba Oddělení geomatiky Katedra matematiky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Databázové systémy a SQL
HTML (II) (3).
Značkovací jazyky XSL (eXtensible Stylesheet Language)
Základy HTML TNPW1 Ing. Jiří Štěpánek.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Databázové systémy a SQL
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Prohledávání grafů.
Transkript prezentace:

Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování - jednoduchá syntaxe

Základní syntaxe XML … obsah prvku... Zkrácený zápis - pokud je obsah prvku prázdný Textový jazyk, k vymezení logických částí (prvků) se používají následující značky (tagy): Speciální znaky < …,& … &," … ”, &apos; … ’,   … znak s číslem 160 v Unicode (zde tvrdá mezera)

Stromová reprezentace bla bla bla ble ble dokument text(‘\n‘) = 50 ) text(‘\n bla bla bla\n‘) odstavec text(‘\n ble ble\n‘) text(‘\n‘) XML dokument:Odpovídající strom:

Základy Xpath (1) Výrazy popisující ”cestu” ve stromu Jednotlivé kroky se oddělují lomítky a mohou být: název prvku, např. odstavec text() - odpovídá text(…) v stromu. - odkaz na sebe sama.. - odkaz na otce Výraz A/B se chápe jako „B je synem A“ Výraz A//B se chápe jako „B je potomkem A“ Cesty mohou být absolutní (popisují cestu od kořene, začínají lomítkem) relativní (popisují cestu od pevně zvoleného uzlu, nezačínají lomítkem) * - libovolný prvek

Příklady Xpath (1) dokument text(‘\n‘) = 50 ) text(‘\n bla bla bla\n‘) odstavec text(‘\n ble ble\n‘) text(‘\n‘) /dokument /dokument/odstavec /dokument/text() /text() //odstavec

Základy Xpath(2) Na konci každého kroku se mohou objevit predikáty: A[ i ] - i-tý uzel splňující A, např. text()[2]. A[ podmínka ] - takové A, že splňuje danou podmínku. - dotaz na hodnotu atributu je-li i záporné, počíta se od konce div[title!=”nic”] - dotaz na text prvku tr[position() mod 2=1] - volání spec. fcí. position() - kolikátý uzel to je last() - kolik uzlů celkem existuje count(A) - kolik uzlů vytvoří výraz A

Příklady Xpath(2) dokument text(‘\n‘) = 50 ) text(‘\n bla bla bla\n‘) odstavec text(‘\n ble ble\n‘) text(‘\n‘) //odstavec[1] //text()[-2] //text()[position() = last()] //text()[position() mod 2 = 1]

Princip XSLT XMLxml2html.xsl xml2wml.xsl HTML WML další XML

Jak funguje XSLT procesor Transformací uzlu budeme rozumět proces, při němž: Pokud taková neexistuje, použije se implicitní Vytvoříme nový strom(les) podle příkazů uvnitř a ten vrátíme jako výsledek Transformací dokumentu pak bude transformace kořene stromu dokumentu. Vybereme vyhovující šablonu

Formát XSLT souboru XSLT je instancí XML, tj. jedná se o XML soubory, ale XSLT jim dává význam … šablony...

Šablony - xsl:template … příkazy... Šablona je vyhovující (pro uzel u), pokud: výraz je absolutní cesta a odpovídá uzlu u výraz je relativní cesta a existuje uzel v, tak, že výraz odpovídá relativní cestě z v do uzlu u je-li více kandidátů, vybere se ta, která byla v XSLT napsána jako poslední

Příkazy v šablonách textové uzly se okopírují prvky, které nezačínají na ‘xsl:’, se také okopírují prvky, které začínají na ‘xsl:’, jsou speciální provede transformace synů a vrátí takto získané stromy další uvidíme později Implicitní pravidla textové uzly se okopírují u prvků je chování identické s šablonou s jediným příkazem

Příklad V XML si budeme uchovávat informace o zaměstnancích - pro začátek jméno a příjmení Josef Novak … další zaměstnanci...

První řešení

Problémy Pokud zaměníme pořadí jmena a prijmeni v XML, ovlivní to výstup Pokud mezi jmenem a prijmenim v XML, nebude mezera, jméno a příjmení se slijí Pokud přidáme další položky pro zaměstnance( apod.), přestane to fungovat.

xsl:apply-templates Pokud specifikujeme atribut select, provede se rekurze jen na uzly, které vyhovují cestě uvedené v select. select=”p” - vybere všechny synovské odstavce select=”.//p” - vybere všechny odstavce, které jsou potomky aktuálního uzlu select=”/dokument” - vybere prvek dokument, který je kořenem stromu. NEBEZPEČNÉ! select=”p[2]” - vybere druhý synovský odstavec

xsl:value-of Vrátí text, který vznikne vynecháním značek v obsahu prvního uzlu, který bude vybrán atributem select - vrátí text z akt. uzlu - vrátí text z 1. synovského odstavce - vrátí hodnotu atributu href

Vylepšené řešení

Změna designu

xsl:attribute přidá atribut k prvku, do kterého je vnořen jméno se získá z atributu name, hodnota z obsahu prvku mailto:

Automatické číslování Výhodné, pokud obsah často měníme - nezapomeneme na to Použijeme funkci position() … pokračování...

Volání pojmenovaných šablon Šablonu lze pojmenovat pomocí atributu name - musí být unikátní v dokumentu K volání slouží xsl:call-template … obsah …...

Parametry při volání šablon Parametr se deklaruje ve volané šabloně: implicitní hodnota Hodnota se specifikuje při volání jiná hodnota K hodnotě proměnné se dostaneme přes $p1