SEKTOROVÉ RADY A Národní soustava kvalifikací Konference ESF a vzdělávání, 30.říjen 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Národní soustava kvalifikací
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání v České republice Konference ke kvalitě a uznávání neformálního vzdělávání 12. prosince 2007 Bratislava.
•Národní soustava kvalifikací (NSK) •Metodika naplňování NSK Legislativní prostředí pro nové přístupy k uznávání kvalifikací je dáno zákonem č. 179/2006.
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Pardubice
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
ECVET v Programu celoživotního učení
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Brno
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
NSK pro TV Jan Koucký svět práce: klasifikace povolání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
1 HK ČR, Praha SPOLUPRÁCE SE VZDĚLAVATELI Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELŮ Kurikulum S Praha.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106  Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
NÁRODNÍ RADA PRO KVALIFIKACE MŠMT, Legislativní rámec Zákon č. 179/2006 Sb.: § 24 – Rada § 24, odst. 7  Jednací řád Rady  Statut Rady § 23,
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
ROZVOJ NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ Národní konference 18.dubna 2007.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

SEKTOROVÉ RADY A Národní soustava kvalifikací Konference ESF a vzdělávání, 30.říjen 2008

SEKTOROVÁ RADA Zákon č. 179/2006 Sb. NSK DK (dílčí kvalifikace) KS NSP ISTP - KTP Menší jednotky práce ÚK (úplné kvalifikace) HSKS Hlavní úkoly SR Typové pozice Povolání HS ROLE SEKTOROVÝCH RAD

Sektorová rada (SR) nástroj zaměstnavatelů při prosazování zájmů sektoru v oblasti lidských zdrojů ve vztahu ke státní správě a ke vzdělávacím institucím Role SR  revidovat strukturu a obsah povolání a pozic v daném sektoru  spolupracovat na optimálním vyjádření kompetencí jednotlivých povolání a pozic  posuzovat a připomínkovat kvalifikační i hodnoticí standardy úplných a dílčích kvalifikací a navrhovat dílčí kvalifikace pro Národní soustavu kvalifikací  spolupracovat s autorizujícími orgány v rámci realizace zákona 179/2006 Sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání S EKTOROVÁ RADA

Počet aktualizovaných, nových jednotek práce a posouzených kvalifikací v průběhu VZ NSP jednotlivými SR a ET Název Sektorové rady/ expertního týmuTajemník SR/ ET Předseda SR/ vedoucí ET Počet pozicPočet kvalifikací SR potravinářství a krmivářstvíBuňkaMusil6936 SR ve stavebnictvíBuňkaMajtner17361 SR textilního a oděvního průmysluChudějMalčík8412 SR průřezováBuňkaVršník5811 SR pro vodní hospodářstvíNovosadováMachan495 SR pro polygrafiiNovosadováSochůrek4520 SR pro automobilový průmyslNovosadováChylík1610 SR pro energetikuPrašivkaChejn704 SR pro těžbu a úpravu nerostných surovinPrašivkaŠandová1032 SR zemědělstvíVrtělováNavrátil10944 SR nábytkářůVrtělováProkopová2513 SR pro lesní hospodářstvíVrtělováPospíšil238 SR chemieKrátká 163 SR hutnictví a slévárenstvíPrašivkaRaab6813 SR strojírenstvíVrtělováVrchotová11935 SR elektrotechnickáBuňkaVrbický437 SR uměleckých řemeselNovosadováMachátová8817 SR služebVrtělováSomr994 SR pro veřejné služby a správuMertaTomší4000 SR (ET) pro sklářský a keramický průmyslNovosadováHambálek8520 ET kožedělného průmysluChudějMayerová4215 ET prodavačiBuňkaHolasová55 ET železničářPrašivkaTrbušek2012 ET poštovní službyVršníkHoráková305 Celkem

nová dílčí kvalifikace Montážník nábytku – řemeslník, který montuje nábytek přímo u zákazníka. Potřebná znalost truhlářského řemesla, instalatérství, složení elektro zkoušek, montáž elektrospotřebičů... dříve existoval jediný školní vzdělávací program automechanik, dnes se z důvodu množství elektroniky v automobilech vyučuje program nový - Autotronik v současné době je činnost báňských záchranářů doplněna, SR vytvořila nové pozice Báňští záchranáři-lezci a Báňští záchranáři-potápěči (kromě báňských záchranných prací spolupracují i na zásazích v rámci Záchranného integrovaného systému v civilním životě) P ŘÍKLADY NOVÉ SITUACE NA TRHU PRÁCE

Strategie celoživotního učení Schválená vládou jako usnesení vlády č. 761/2007 Rozvoj na základě dosavadních zkušeností Realizace NSP Spolupráce sektorových rad na tvorbě NSK První zkušenosti s aplikování zákona o ověřování a uznávání kvalifikací Reakce na nové výzvy, inspirace ze zahraničí Nový fenomén – nedostatek kvalifikovaných lidí Roadshow NSP – potřeba spolupráce s regiony Sector Skills Agreements (Sektorové dohody) aneb SPOLEČNĚ DO AKCE Klíčová role zaměstnavatelů VIZE ROZVOJE SR - VÝCHODISKA

NSK bude řešit vyšší kvalifikace Jak do kvalifikací zahrnout obecné způsobilosti (soft skills)? Vystačí dnešní metodika NSP? Do jakého detailu je vhodné jít v typových pozicích a dílčích kvalifikacích u vyšších kvalifikačních úrovní? Např. Strojírenský technolog x Technolog výroby lodí Spolupráce nebo souboj s vysokými školami? Vyjasnění vazeb: POVOLÁNÍ - ÚK – RVP – ŠVP – JZZZ Další výzvy, které ještě neznáme. NOVÉ VÝZVY - SR A NSK

Děkuji Vám za pozornost Ing. Jolana Blažíčková, MBA - TREXIMA, spol. s r.o., Manažer týmu kvalifikací a lidských zdrojů