Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rudy Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Člověk součást přírody
Advertisements

HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Opakování učiva o nerostech I. část
Testík znalostí z mineralogie
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
RISK Minerály.
HORNINY.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
MINERALOGIE 3 * VZNIK A TYPY MINERÁLŮ
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Nerosty Markéta Smetanová
Mineralogický systém Sulfidy (sirníky)
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Dělení hornin Podle vzniku.
Škola:. Základní škola Kladruby
Systematická mineralogie Sulfidy
Nerudní suroviny 5. ročník
Horniny a nerosty. Na výběr máte ze tří možností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, najeďte na ni šipkou myši a klikněte. Bude-li Vaše odpověď chybná,
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
SULFIDY Ec.
Těžba nerostných surovin
nejdůležitější minerály
Nerostné bohatství 4. ročník
Název Těžba nerostných surovin Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Nerostné bohatství na zemi
Přeměněné horniny.
Těžební průmysl II. Martin VRZALA.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
HORNINY.
Horniny Filip Bordovský.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
zpracoval: Michal Kuča
Minerály Sulfidy.
Př_135_Mineralogie_Využití nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
SULFIDY. SULFID OLOVNATÝ ● Krystalická látka ● Ocelově šedá barva, intenzivní kovový lesk ● V přírodě se vyskytuje jako minerál GALENIT ● Základní surovina.
 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, nejčastěji kovem (nebo polokovem).  Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo  -II MS.
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
Neživá příroda Nerosty a horniny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_10 SULFIDY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Nerudní suroviny 5. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Nerudní suroviny 5. ročník
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
Mineralogie.
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
MINERÁLY SULFIDY.
Transkript prezentace:

Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často v kůře rozptýlené,takže se pouze jedná o pouhé místní výskyty.Používáme pro ně označení ložiska nerostných surovin.

Rudy Jsou nerostné suroviny,jejichž zpracováním se získávají kovy.Často mají kovový lesk.Rudní minerály vznikají velmi často krystalizací z horkých vodných roztoků.Vyplněním puklin rudními minerály se vytvářejí hydrotermální rudní žíly.Vedle rudních minerálů jako jsou zlato,galenit nebo sfalerit.Někdy se také označují jako žilovina nebo jalovina.Důležitou rudou mědi je chalkopyrit.

Většina stříbra se dnes získává jako vedlejší produkt při zpracování galenitu,který je sice rudou olova,ale může malé množství stříbra obsahovat jako příměs.Z dalších sulfidů je třeba jmenovat sfalerit,který je rudou zinku.Z oxidů mají větší význam magnetit a hematit jako rudy železa a bauxit jako ruda hliníku.Siderit jako ruda železa

Nerudy Představují skupinu nerostných surovin,které se využívají k jiným účelům,než je výroba kovů.Žuly,pískovcem,vápence a mramory se používají jako stavební a dlažební kámen.              Pískovcový útvar v namibii

Horniny,které jsou vhodné pro ušlechtilé kamenické práce a kamenoschařství označujeme jako dekorační kameny.Rudy se často dobývají v hlubinných dolech,nerudy se zpravidla těží povrchově v lomech.Nevyužitelné horniny vyvážené z dolů se ukládají na haldy.Při povrchovém dobývání se provádí skrývka-přemístění vrstvy půdy a zvětralých hornin.Průmyslově využívané horniny a nerosty označujeme jako nerostné suroviny.Rodělujeme je na rudy,nerudy a energetické suroviny .Přírodní horniny jsou používány hlavně ve stavebnictví.Často se požívají jako dekorační kameny. Štěrk Portugalský ropovod Uhlí

Vypracoval:Daniel Budka