Vitaminy rozpustné v tucích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Význam vitamínů a stopových prvků ve stáří
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
Sacharidy ve výživě ryb
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
BC. VLADĚNA ROHLÍČKOVÁ Vitaminy rozpustné ve vodě.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Zelenina, … Dodatky, ….
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
= přeměna látek a energií
Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitaminy rozpustné v tucích sýry D paprika sluníčko ryby rajčata játra rostlinné tuky máslo rybí tuk kakao ryby E rostlinné oleje K hrášek hlávkový salát zelenina růžičková kapusta brokolice špenát kapusta

Vitamin A Vitamin A Pod názvem vitamin A jsou zahrnovány všechny látky živočišného původu s biologickou aktivitou vitaminu A. Většinu aktivity v těle představuje retinol a jeho dva deriváty – retinal a kyselina retinová. Provitaminem vitaminu A je β-karoten, který je tvořen dvěma molekulami retinolu spojenými na aldehydových koncích svých uhlíkových řetězců. β- karoten není dostatečně účinně metabolizován na vitamin A a má jako zdroj vitaminu A šestkrát menší účinnost než samotný retinol. Nedostatek vitaminu A se jako první projeví ve zhoršeném nočním vidění, a to tehdy, když jsou vyčerpány zásoby jaterního vitaminu. Další pokles hladin vitaminu A vede ke keratinisaci epiteliálních tkání očí, plic, trávicího a urogenitálního traktu spojenou se sníženou sekrecí mukosy. Poškození oka může vést až k oslepnutí. Toxicita vitaminu A –hypervitaminosa – se projeví po vyčerpání kapacity vazebných bílkovin (CRBP), kdy jsou buňky vystaveny působení nenavázaného retinolu - únava, nervozita, bolesti kostí, bolesti hlavy Maximální denní dávka 3000 mikrogramů

Vitamin A  

Vitamin E Vitamin E se vyskytuje v přírodě v osmi různých formách: α, ß, γ, δ ‑ tocopheroly (které mají chromanolový kruh a phytylový postranní řetězec a liší se počtem a polohou methylových skupin na benzenovém jádře) a α, , γ, δ ‑ tocotrienoly (které mají nenasycené vazby ve phytylovém řetězci)

Vitamin E Funkce v organismu Doporučená denní dávka 8 mg - ženy Zdrojem vitaminu E – potraviny rostlinného původu (oleje, cereálie, zelenina) v menší míře živočišný původ Funkce v organismu Centrální biologickou funkcí vitaminu E je jeho zachytávání volných kyslíkových radikálů (scavenger). Díky své chemické struktuře se vitamin E ukládá v membránách buněk všech tkání v těsném sousedství polynenasycených mastných kyselin membránových fosfolipidů i v sousedství membránových enzymů, např. izoenzymů cytochromu P‑450, které při detoxikaci cizorodých látek produkují tzv. volné radikály. Při nedostatku vitaminu E se snižuje počet molekul tocopherolů uložených v membránách, takže vzniká nerovnováha mezi tvorbou volných radikálů a jejich hlavním scavengrem. Dochází k oxidačnímu stresu, který narušuje celistvost membrán a ohrožuje celou řadu fyziologických procesů závislých na funkční integritě membrán. Doporučená denní dávka 8 mg - ženy

Vitamin E Buněčná membrána se zabudovaným vitaminem E (Andreas P, 2001)

Vitamin D Obě formy mají stejnou účinnost v organismu   Společný název pro skupinu příbuzných 9,10-sekosteroidů. Nejvýznamnější – D3 – cholekalciferol – živočišného původu vzniká v organismu působením UV záření z provitaminu D3 D2 –ergokalciferol – rostlinného původu Obě formy mají stejnou účinnost v organismu Vitamin D se po přeměně na aktivní formu (hydroxylaci) podílí na řízení metabolismu fosforu a vápníku, ovlivňuje ukládání vápníku do kostní trámčiny, prevence osteoporózy.

Vitamin D  

Vitamin D Včasná detekce poklesu hladin kalcitriolu/kalcidiolu Význam stanovení vitaminu D Včasná detekce poklesu hladin kalcitriolu/kalcidiolu onemocnění ledvin (nefrologické ambulance, pacienti v dializačním programu) ↓ hladin: ↔ rozvoj sekundární hyperparathyreózy imunomodulační účinek Sledování suplementace – nutná znalost hladin v organismu

Vitamin D Zdroje vitaminu:   Zdroje vitaminu: a) živočišné - rybí tuk, ryby s vyšším obsahem tuku b) rostlinné – výjmečně – kakao Hypervitaminóza vede k porušení ledvin, jater a k výraznému zvýšení obsahu vápníku v krvi a jeho ukládání v různých tkáních včetně ledvin Maximální denní dávka – 50 mikrogramů (200 IU = 5 μg)

Vitamin K V přírodě se vyskytuje ve 2 formách:   Vitamin K V přírodě se vyskytuje ve 2 formách: Fylochinon - rostlinné zdroje Menachinon – vytvářen bakteriemi trávicího traktu + syntetický menadion Funkce v organismu: Účast při srážení krve, který je velice složitým procesem za působení mnoha složek. Ale neproběhne bez přítomnosti vitaminu K. Proto se při jeho nedostatku , např. při porušení střeva, musí dodávat. 2. Součást enzymových reakcí při přeměně bílkovin, aminokyselin se specifickými účinky, např. přestavba kostí a novotvoření kostí

Vitamin K Zdroje vitaminu K hlávkový salát, brokolice, kapusta, špenát   Vitamin K Zdroje vitaminu K hlávkový salát, brokolice, kapusta, špenát Potřeba vitaminu K – 50 mikrogramů za den Denní dávka doporučená 60-80 mikrogramů na den – dospělí 30-50 mikrogramů na den – děti

  Vitamin K

Vitaminy rozpustné ve vodě   Vitaminy rozpustné ve vodě B1 thiamin vitamin C ; B12 kobalamin B2 riboflavin niacin B6 pyridoxin biotin kyselina listová kys. pantothenová

Vitamin B1-Thiamin Metabolismus   Vitamin B1-Thiamin Metabolismus ovlivňuje nervovou činnost, svalovou činnost včetně srdce, žlázy s vnitřní sekrecí Zdrojem vitaminu – živočišné zdroje- játra, ledviny, vepřové maso,zvěřina rostlinné zdroje – luštěniny, soja, obiloviny Průměrná denní dávka- 1 mg

  Vitamin B1-Thiamin

  Vitamin B2- Riboflavin Velice významný vitamin – součástí 200 druhů enzymů, látková výměna – metabolismus bílkovin, AK, lipidů, sacharidů Oxidoredukční procesy Zdroje – mléko a mléčné výrobky, játra, špenát, luštěniny, kvasnice, těstoviny Denní dávka – 1,2 – 1,5 mg

Vitamin B2- Riboflavin Riboflavin Riboflavin fosfát   Vitamin B2- Riboflavin Riboflavin Riboflavin fosfát Flavin adenin dinukleotid

  Vitamin B6 - Pyridoxin Metabolismus bílkovin, sacharidů, PUFA, fosfolipidů Imunitní odpověď Funkce steroidních hormomů Tvorba kolagenu Zdroje: 40 % maso a masné výrobky - ryby, drůbež, vepřové maso, kvasnice 22 % zelenina – brambory, banány Doporučená denní dávka 1,8 –1,9 mg

Vitamin B6 - Pyridoxin Různé formy vitaminu:   Vitamin B6 - Pyridoxin Různé formy vitaminu: Pyridoxin, pyridoxal, pyridoxamin a 5´fosfáty + metabolity –4-pyridoxic acid, 5- pyridoxic acid a jejich laktony Celá řada metod pro stanovení jednotlivých látek

  Vitamin B12 - kobalamin Zajišťuje tvorbu červených krvinek, aktivitu nervových buněk a vláken, tvorba bílkovin a nukleových kyselin Vstřebávání je vázáno na přítomnost vazebné látky v žaludeční sliznici – tzv. vnitřním faktorem Vyskytuje se pouze ve vzorcích živočišného původu Játra, mléko, mléčné výrobky Denní dávka je 3- 5 mikrogramů za den Stanovení- HPLC s UV detekcí

Niacin Niacin je společný název pro kyselinu nikotinovou   Niacin Niacin je společný název pro kyselinu nikotinovou a její amid – nikotin amid Důležité postavení v látkové přeměně – úloha enzymů – NAD a NADP, které zajišťují řadu energetických a oxidoredukčních reakcí. Hypervitaminóza – poškození jater Hypovitaminóza – poruchy CNS, ztráta paměti, senzitivita kůže na světlo Denní dávka – 16- 20 mg Zdroje: maso, drůbež, ryby, hrášek

Biotin Také vitamin H nebo S   Biotin Také vitamin H nebo S Metabolismus glukózy, mastných kyselin, látková výměna Růst a obměna buněk, tkání Hypovitaminóza – poškození pokožky Zdroje: kvasnice, játra, vaječný žloutek, soja, ořechy, květák, špenát v malé míře produkován i mikroflórou trávicího traktu Denní dávka 50 mikrogramů

Kyselina pantothenová –Vitamin B5   Kyselina pantothenová –Vitamin B5 Biosyntéza koenzymu A, který vstupuje do citrátového cyklu Výskyt ve fortifikovaných potravinách : Pantothenan vápenatý Panthenol Zdroje: prakticky ve všech potravinách rostlinného a živočišného původu v relativně malém množství Hypovitaminóza – změny metabolismu cukrů, změny reprodukce, poruchy imunitní odpovědi organismu, gastrointertinální potíže Hypervitaminóza – méně častá, průjem Denní dávka – 3 – 10 mg

Kyselina listová – Folát   Kyselina listová – Folát Kyselina pteroyl –glutamová , folic acid Metabolismus bílkovin, nukleových kyselin, růst buněk, dělení a mezibuněčné informace Metabolismus homocysteinu Hypovitaminóza – vyšší hladina homocysteinu – ateroskleroza, vyšší hladiny cholesterolu V těhotenství – špatný vývoj plodu, vznik vrozených vývojových vad Chudokrevnost – snížení tvorby erytrocytů Nádory Denní dávka – 200 mikrogramů, těhotenství –300 mikrogramů Hypervitaminóza neexistuje – denní dávka do 15 mg nevyvolává toxické účinky

Kyselina listová – Folát   Kyselina listová – Folát Zdroje: potraviny rostlinného původu, listová a košťálová zelenina, špenát, květák, zelí, brokolice živočišné zdroje – játra Obohacování potravin kys. listovou Stanovení: Méně časté – v současné době nabývá na významu HPLC metoda – s UV detekcí

Vitamin C – kyselina askorbová   Vitamin C – kyselina askorbová Velmi významný vitamin – funkce není ještě plně vyjasněna Antioxidační působení společně s vitamin E – ochrana organismu proti půsbení volných radikálů snížení rizika rakoviny, zvýšení imunity, vstřebávání železa Zdroje: rostlinný původ – citrusové ovoce, jablka, černý rybiz, jahody zelenina – zelí, paprika, křen, brambory Hypovitaminóza – kurděje Hypervitaminóza – neexistuje –přebytečné množství se vyloučí močí