Pelagra Lucie Šimková II.HB.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Zdroje obživy pro lidstvo
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Projevy a prevence hemoragické nemoci novorozence
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
Vitamíny.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Klinická propedeutika
Nemoci a poškození kůže
Příčiny nemocí, fyzikálně podmíněné nemoci
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
Alimentární onemocnění
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Křivice Téma: Štefková Kristýna 2.HB.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Cibule obecná.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
PIJAVICE (hirudinea).
Celer.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
- vnější vlivy, vlivy výživy, vnitřní faktory
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
-morbili, measles Ivona Jurčová
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Starověké lékařství.
Pediatrie - dětské lékařství
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Základy psychopatologie
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM). Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
PREZENTACE NA VYBRANÉ DRUHY ČELEDI TŘEZALKOVITÉ, VŘESOVCOVITÉ (BRUSNICOVITÉ), TYKVOVITÉ Tereza Veřmiřovská, 4. A, 2012/13.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
Zpráva ze setkání hlavních sester států EU Lucembursko, Mgr. Veronika Di Cara.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Vliv výživy na produktivitu prasat
Demografická revoluce Druhý demografický přechod
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Přirozené a umělé ekosystémy.
Malnutrice.
Onemocnění trávicí soustavy.
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
Klinická homeopatie začíná na poli
Podvirové jednotky Michaela Pekařová, 3.B.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Pelagra Lucie Šimková II.HB

Co je to? Avitaminóza PP; vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová. Projevuje se záněty kůže, průjmy a psychickými poruchami. Protipelagrový vitamín

O původu kukuřice: záhada Pelagry Uplatnění kukuřice jako jedné z hlavních plodin zajišťujících od 15. století výživu lidí bylo příčinou vzniku a rozšíření nemoci nazvané pelagra, jako důsledek deficitu některých nezbytných živin. Pro lékaře představovala tato nemoc po staletí hádanku, teprve ve dvacátém století odhalili vědci její příčinu.

Pelagra, zvaná nemoc “kyselé kůže“ Ve všech oblastech, kde se rozšířilo pěstování kukuřice, se postupně rozšířila i nemoc nazvaná pelagra. Vzájemný vztah mezi kukuřicí a pelagrou poprvé popsal ve Španělsku Casal v roce 1735. Když se stala endemickým onemocněním v severní Itálii, Francesco Frapoli Milánský ji nazval "pelle agra" (pele-kůže, agra-kyselý). Klinicky je tato nemoc označována jako tři D-dermatitis, diarhoe a demence; pokud není léčena pak v průběhu čtyř až pěti let nastává smrt postižené osoby. Po dlouhou dobu, kdy nebyly k dispozici lékařské znalosti, byla vyslovena domněnka, že vznik pelagry působí nějaký hypotetický toxin obsažený v kukuřici, infekční látka nebo genetické závislosti. Mezi tím docházelo k vzniku epidemií pelagry v Evropě i ve Spojených státech. K zahájení řešení tohoto problému došlo v Mexiku, kde výskyt pelagry byl minimální, a to přes vysokou spotřebu kukuřice. Důvodem byl pravděpodobně odlišný způsob přípravy a zpracování zrna.

To je Pelagra