Pelagra Lucie Šimková II.HB
Co je to? Avitaminóza PP; vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová. Projevuje se záněty kůže, průjmy a psychickými poruchami. Protipelagrový vitamín
O původu kukuřice: záhada Pelagry Uplatnění kukuřice jako jedné z hlavních plodin zajišťujících od 15. století výživu lidí bylo příčinou vzniku a rozšíření nemoci nazvané pelagra, jako důsledek deficitu některých nezbytných živin. Pro lékaře představovala tato nemoc po staletí hádanku, teprve ve dvacátém století odhalili vědci její příčinu.
Pelagra, zvaná nemoc “kyselé kůže“ Ve všech oblastech, kde se rozšířilo pěstování kukuřice, se postupně rozšířila i nemoc nazvaná pelagra. Vzájemný vztah mezi kukuřicí a pelagrou poprvé popsal ve Španělsku Casal v roce 1735. Když se stala endemickým onemocněním v severní Itálii, Francesco Frapoli Milánský ji nazval "pelle agra" (pele-kůže, agra-kyselý). Klinicky je tato nemoc označována jako tři D-dermatitis, diarhoe a demence; pokud není léčena pak v průběhu čtyř až pěti let nastává smrt postižené osoby. Po dlouhou dobu, kdy nebyly k dispozici lékařské znalosti, byla vyslovena domněnka, že vznik pelagry působí nějaký hypotetický toxin obsažený v kukuřici, infekční látka nebo genetické závislosti. Mezi tím docházelo k vzniku epidemií pelagry v Evropě i ve Spojených státech. K zahájení řešení tohoto problému došlo v Mexiku, kde výskyt pelagry byl minimální, a to přes vysokou spotřebu kukuřice. Důvodem byl pravděpodobně odlišný způsob přípravy a zpracování zrna.
To je Pelagra