Způsoby vyjadřování složení směsí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Roztok, hmotnostní zlomek
Advertisements

Jméno : Ing. Renata Šandová Škola : Základní škola Pohořská 8, Odry Předmět: Anorganická chemie Třída: 8.ročník Téma: Složení roztoků.
Hmotnostní zlomek a koncentrace roztoku
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
6.1 Hmotnostní a objemový zlomek
Oddělování složek směsí 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PaedDr. Ivana Töpferová
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Hmotnostní zlomek převáděný na %
ROZTOKY.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
SLOŽENÍ ROZTOKŮ.
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Typy vzorců, stavba molekul a izomerie v organické chemii
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Změny při chemických reakcích
Přechodné prvky, d prvky II.
CHEMIE ROZTOKY.
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Deriváty karboxylových kyselin
PaedDr. Ivana Töpferová
CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
PaedDr. Ivana Töpferová
Složení roztoků Chemické výpočty
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Oddělování složek směsí 2
PaedDr. Ivana Töpferová
PaedDr. Ivana Töpferová
III. SLOŽENÍ VÍCESLOŽKOVÝCH SOUSTAV
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
R O Z T O K Y.
ROZTOKY Obr Obr. 2.
ŠablonaIII/2číslo materiálu399 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Rozdělení organických sloučenin a reakce v organické chemii
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hmotnostní zlomek složky směsi
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu základních chemických výpočtů.
PaedDr. Ivana Töpferová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Chemické výpočty II.
Roztoky a jejich složení
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
SLOŽENÍ ROZTOKŮ. OBSAH Složení roztoků Vyjádření složení roztoků Nasycený roztok Nenasycený roztok Zředěný a koncentrovaný roztok Hmotnostní zlomek Procentní.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Roztoky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
EU peníze středním školám
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_06
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
celková hmotnost roztoku
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Způsoby vyjadřování složení směsí PaedDr. Ivana Töpferová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY

Anotace:  výuková prezentace v prvním ročníku studia Předmět: chemie Ročník: I. ročník SŠ Tematický celek: obecná chemie Klíčová slova: směs, roztok, rozpustnost látky, rozpuštěná látka, rozpouštědlo, nasycený roztok, nenasycený roztok, hmotnostní zlomek, objemový zlomek, hmotnostní koncentrace Forma: vysvětlování a procvičování výpočtů Datum vytvoření: 29. 11. 2012

Roztoky stejnorodé směsi = skládají se z rozpouštědla a rozpuštěné látky Rozpuštěná látka - pevná - kapalná - plynná Rozpouštědla - polární = voda - nepolární = ethanol, benzín, ether, aceton,... Rozpouštědlo převládá nad rozpuštěnou látkou. Roztoky mohou být kapalné, plynné nebo pevné.

Rozpustnost látky = udává největší hmotnost látky v g, která se rozpustí ve 100 g rozpouštědla při určité teplotě a tlaku V nasyceném roztoku se při dané teplotě již další množství rozpouštěné látky nerozpustí. Nenasycený roztok obsahuje menší množství rozpuštěné látky než roztok nasycený. Obr. 1, 2 Roztoky

Rozpustnost látky Nalezněte v MFCH tabulkách rozpustnost KBr a NaCl při teplotě 0°, 20° a 100° C. Křivky rozpustnosti = grafické znázornění rozpustnosti látek v g v závislosti na teplotě

Vyjadřování složení směsí vyjadřuje se množstvím rozpuštěné látky ve směsi poměrný obsah složky = Množství složky a celé směsi lze vyjádřit: hmotností (m) [kg] objemem (V) [m3] látkovým množstvím (n) [mol] množství složky množství celé směsi

Vyjadřování složení směsí hmotnostní zlomek (procento) w(A) rozpuštěné látky A m(A) = hmotnost rozpuštěné látky A m = celková hmotnost roztoku Čím je hmotnostní zlomek rozpuštěné látky menší, tím je roztok zředěnější a naopak, čím je větší, tím je roztok koncentrovanější.

Hmotnostní zlomek (procento) Použití: vyjádření složení potravin - např. ocet s 8% kyseliny octové, smetana s 12% tuku, mléko s 3,5% tuku, džus s 50% podílem ovoce, ... vyjádření složení roztoků používaných v chemii, v zemědělství, lékařství, ... Obr. 3,4 Ilustrační foto

Hmotnostní zlomek (procento) Na plechovce slazeného plnotučného mléka o hmotnosti 400 g je uveden obsah 8 hmotnostních % tuku. Určete, kolik gramů tuku mléko obsahuje? Mléko obsahuje 32 g tuku.

Hmotnostní zlomek (procento) Ve 100 g vody je rozpuštěno 60 g NaOH. Jaký je hmotnostní zlomek NaOH v roztoku? Kolikaprocentní je vzniklý roztok? Hmotnostní zlomek NaOH v roztoku je 0,375. Vzniklý roztok je 37,5%.

Vyjadřování složení směsí objemový zlomek (procento) φ(A) rozpuštěné látky A V(A) = objem rozpuštěné látky A V= celkový objem roztoku

Objemový zlomek(procento) Použití: vyjádření složení vzduchu, půdy, ... Ve vzduchu je přibližně 21 objemových % kyslíku. Určete, kolik kyslíku v m3 (v litrech) je ve třídě o velikosti 10 m x 20 m x 6 m?

Vyjadřování složení směsí hmotnostní koncentrace cm(A) rozpuštěné látky A = podíl hmotnosti látky A a objemu roztoku V Základní jednotkou hmotnostní koncentrace je kg⋅m-3. Užívané jednotky jsou kg⋅dm-3 = g⋅cm-3 =  = 103⋅g⋅dm- 3 = 103⋅g⋅l-1

Hmotnostní koncentrace Použití: vyjádření imisních limitů pro látky znečišťující ovzduší v mg.m-3 nebo μg.m-3 - např. imisní limit oxidu siřičitého je za 24 hodin maximálně 125 μg.m-3 vyjádření složení minerální vody v mg.l-1 Obr. 5 Chemická analýza na láhvi vody

Obr. 6 Chemická analýza na láhvi vody

Hmotnostní koncentrace Určete hmotnostní koncentraci solí v minerálce, jestliže při odpaření 0,5 l minerální vody zbylo 300 mg solí. Hmotnost. koncentrace solí v minerálce je 0,6 g.l-1.

Seznam obrázků: Obr. 1 až 6 foto: Ivana Töpferová

Použité zdroje: MACH, J., PLUCKOVÁ, I., ŠIBOR, J. Chemie pro 8. ročník. Úvod do obecné a anorganické chemie. Brno: NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., 2010. ISBN 978-80-7289-133-7. Čtrnáctová, H., KOLÁŘ, K., SVOBODOVÁ, M., ZEMÁNEK, F. Přehled chemie pro základní školy. Praha: SPN a.s. , 2006. ISBN 80-7235-260-1. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 1.vydání, 2007. ISBN 978-80-7238-584-3. MIKULČÁK, J., KLIMEŠ, B., ŠIROKÝ, J., ŠŮLA, V., ZEMÁNEK, F. Matematické, fyzikální a chemické tabulky pro střední školy. Praha:PROMETHEUS, s.r.o., 4.vydání, 2011. ISBN 978-80-7196-345-5.