Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
HORMONY RNDr. Jitka Šedivá.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Žlázy s vnitřní sekrecí
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Žlázy s vnitřní sekrecí
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Endokrinologie pro bakaláře

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY.
Přírodní látky - systematizace a opakování
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Energie Informace Energie Látky Informace Látky ROVNOVÁŽNÝ STAV.
TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Steroidy.
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_338 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Další přírodní látky.
Regulace biochemických dějů
Obecná patofyziologie endokrinního systému
Obecná endokrinologie
Žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální soustava tercie.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Steroidy Hana Chodounská
Lipidy jednoduché složené.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Nadledvina - glandula suprarenalis
Hormonální soustava.
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
Obecná endokrinologie
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Žlázy s vnitřní sekrecí
U jednobuněčných je tělo tvořeno jedinou buňkou  na změnu prostředí reaguje buňka.  tělo mnohobuněčných je tvořeno mnoha specializovanými skupinami.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_ŘÍZENÍ.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_063_Hormony Ch_063_Přírodní látky_Hormony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Hormony Ch_063_Přírodní látky_Hormony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_12B_12_Hormony Téma: 12B_PŘ8.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Chemické složení živých organismů
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ (opakování)
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
Řízení činnosti lidského těla
Buňka  organismy Látkové složení.
Hormony.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_18_28_Hormonální soustava
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
HORMONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_26.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Žlázy s vnitřní sekrecí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Bílkoviny (proteiny).
Hormony Tělu vlastní látky
Transkript prezentace:

Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou koordinaci reakcí v organismu řídí průběh a vzájemnou koordinaci reakcí v organismu jsou produkovány v těle všech mnohobuněčných organismů jsou produkovány v těle všech mnohobuněčných organismů působí jen na živé buňky (na rozdíl od enzymů) působí jen na živé buňky (na rozdíl od enzymů)

Živočišné a rostlinné hormony rostlinným hormonům říkáme fytohormony rostlinným hormonům říkáme fytohormony rostliny mají méně hormonů než živočichové rostliny mají méně hormonů než živočichové rostlinné hormony se od živočišných odlišují tím, že během evoluce byl jejich účinek značně rozšířen (rostlinné jsou méně specifické) rostlinné hormony se od živočišných odlišují tím, že během evoluce byl jejich účinek značně rozšířen (rostlinné jsou méně specifické) rostlinné hormony jsou například auxiny, cytokininy, gybereliny, etylen, brasinosteroidy rostlinné hormony jsou například auxiny, cytokininy, gybereliny, etylen, brasinosteroidy

Jednotlivé typy hormonů Spouštěcí hormony liberiny – uvolňovací hormony liberiny – uvolňovací hormony statiny – blokující hormony, používají se jako léčiva při snižování hladiny cholesterolu statiny – blokující hormony, používají se jako léčiva při snižování hladiny cholesterolu tropiny – řídí činnost dalších žláz a buněk tropiny – řídí činnost dalších žláz a buněk tyroxin (aminokyselina) – výchozí látka (prekurzor) pro vznik hormonů katecholaminů (dopamin, noradrenalin a adrenalin) hormonů štítné žlázy tyroxin (aminokyselina) – výchozí látka (prekurzor) pro vznik hormonů katecholaminů (dopamin, noradrenalin a adrenalin) hormonů štítné žlázy steroidy (steroly, steroidní hormony, vitamín kalciferol a žluč. kyseliny) – asi známých steroidů, 40 z nich má význam v medicíně steroidy (steroly, steroidní hormony, vitamín kalciferol a žluč. kyseliny) – asi známých steroidů, 40 z nich má význam v medicíně

Hormony podle chemické povahy peptidové a bílkovinné - hormony hypothalamu, hypofysy, příštítných tělísek a slinivky břišní peptidové a bílkovinné - hormony hypothalamu, hypofysy, příštítných tělísek a slinivky břišní odvozené od aminokyselin (zejména od tyrosinu) - hormony štítné žlázy a dřeně nadledvin odvozené od aminokyselin (zejména od tyrosinu) - hormony štítné žlázy a dřeně nadledvin steroidní - rozpustné v tucích steroidní - rozpustné v tucích odvozené od mastných kyselin – tkáňové hormony odvozené od mastných kyselin – tkáňové hormony

Hormony podle způsobu účinku endokrinní (systémové) – vznikají ve žlázách s vnitřní sekrecí a po těle se přepravují krví do svého působiště endokrinní (systémové) – vznikají ve žlázách s vnitřní sekrecí a po těle se přepravují krví do svého působiště parakrinní (lokální) – působí na tkáň, ve které vznikly parakrinní (lokální) – působí na tkáň, ve které vznikly autokrinní – působí na buňku, ve které vznikly autokrinní – působí na buňku, ve které vznikly