Fíky Iveta Charbuláková, KMD FreeDeK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Škola: Praktická škola dvouletá
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: Praktická škola dvouletá
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Miroslava Melicharová
Společenské a hospodářské prostředí
Potraviny rostlinného původu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Simona Keková, KMD FreeDeK
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA
Fazole Jen málo druhů zeleniny přináší takový užitek jako tyčkové či keříčkové fazole,. Od začátku kvetení tvoří stále lusky, které se dají v kuchyni upotřebit.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
HOBITI.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Užitkové rostliny.
Vojtěška setá Medicago sativa
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Potraviny rostlinného původu
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
Vývoj zemědělství Historie, úvod. Vývoj zemědělství Historie, úvod.
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Mgr. Věra Vasiljevičová
Subtropický pás.
Představení Programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
HOUBY JAKO LÉK VY_32_INOVACE_03 Sada 4 Rozmanitost přírody Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_JADROVE_OVOCE_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Houby Ing. Alena Říhová. Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Přírodní látky 1. Sacharidy.
SUBTROPICKÉ A TROPICKÉ OVOCE
CHEMIE - Polysacharidy
Potravinářské zbožíznalství
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOPIS
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vyhodnocení ankety spokojenosti s narozeninovými balíčky pro seniory
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Transkript prezentace:

Fíky Iveta Charbuláková, KMD FreeDeK

Obsah Země původu Kultura Využití Fíky u nás Fíky jako lék Zdroje

Země původu Pravlastí fíkovníku smokvoně je Přední Asie. Dnes se však pěstuje od Středozemí až po severovýchodní Indii, Čínu a také v Austrálii.

Kultura Fíkovník je jednou z nejstarších kulturních rostlin. Nejnovější nálezy izraelských archeologů naznačují, že ještě před domestikací pšenice, ječmene a luštěnin lidé pěstovali fíkovníky! V našich končinách lze zaznamenat pravděpodobně první úspěšné pěstitelské pokusy v dobách vlády Karla IV.

Využití Fíky, podobně jako datle, našly mnohostranné využití v kuchyni. Připravují se z nich džusy, sirupy, marmelády, nejrůznější cukrovinky a dokonce i poněkud exotické omáčky k masovým pokrmům. Na jihu Evropy se s oblibou tímto ovocem nadívá maso. Upražené fíky s přísadou čekanky bývaly poměrně známé jako tzv. fíková káva.

Fíky u nás Sušené fíky, na rozdíl od čerstvých, už není v současnosti problém sehnat po celý rok.

Fíky jako lék Plody fíkovníku se pyšní vysokým obsahem vlákniny, a to jak rozpustné (pektin např. snižuje hladinu cholesterolu krvi), tak i nerozpustné (např. usnadňuje průchod potravy střevy). Díky obsahu slizů a vlákniny jsou fíky ideálním přírodním projímadlem bez nežádoucích účinků. Toto chutné laxativum prý často zabere i u těch nejurputnějších případů (fíky před konzumací namočte do vody nebo olivového oleje).

Zdroje www.foodlife.cz www.google.cz