Fíky Iveta Charbuláková, KMD FreeDeK
Obsah Země původu Kultura Využití Fíky u nás Fíky jako lék Zdroje
Země původu Pravlastí fíkovníku smokvoně je Přední Asie. Dnes se však pěstuje od Středozemí až po severovýchodní Indii, Čínu a také v Austrálii.
Kultura Fíkovník je jednou z nejstarších kulturních rostlin. Nejnovější nálezy izraelských archeologů naznačují, že ještě před domestikací pšenice, ječmene a luštěnin lidé pěstovali fíkovníky! V našich končinách lze zaznamenat pravděpodobně první úspěšné pěstitelské pokusy v dobách vlády Karla IV.
Využití Fíky, podobně jako datle, našly mnohostranné využití v kuchyni. Připravují se z nich džusy, sirupy, marmelády, nejrůznější cukrovinky a dokonce i poněkud exotické omáčky k masovým pokrmům. Na jihu Evropy se s oblibou tímto ovocem nadívá maso. Upražené fíky s přísadou čekanky bývaly poměrně známé jako tzv. fíková káva.
Fíky u nás Sušené fíky, na rozdíl od čerstvých, už není v současnosti problém sehnat po celý rok.
Fíky jako lék Plody fíkovníku se pyšní vysokým obsahem vlákniny, a to jak rozpustné (pektin např. snižuje hladinu cholesterolu krvi), tak i nerozpustné (např. usnadňuje průchod potravy střevy). Díky obsahu slizů a vlákniny jsou fíky ideálním přírodním projímadlem bez nežádoucích účinků. Toto chutné laxativum prý často zabere i u těch nejurputnějších případů (fíky před konzumací namočte do vody nebo olivového oleje).
Zdroje www.foodlife.cz www.google.cz