Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Advertisements

Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Kapaliny Tenze páry (tlak nasycených par nad kapalinou) závisí na složení roztoku.
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
Plyny.
Ochrana Ovzduší Hustota a vlhkost plynu cvičení 3
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
Vypracovala: Barbora Volejníková Školitel: Ing. Štěpán Hovorka, Ph.D.
Databáze DIADEM – příklad užití Určete pomocí databáze DIADEM vlastnosti směsi při 25 o C a 101,3 kPa: Vzduch:92,3 mol. % Benzen:7,7 mol. % Určete hustotu,
Základy termodynamiky
Fugacitní modely distribuce látek v životním prostředí
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
OBECNÁ CHEMIE DISPERZNÍ SOUSTAVY Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
Kapaliny a roztoky Tenze páry (tlak nasycených par nad kapalinou) závisí na složení roztoku.
Fázové rovnováhy.
Kapaliny.
FS kombinované Chemické reakce
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
VlastnostPůsobení a význam vynikající rozpouštědlotransport živin a odpadů, umožňuje průběh biogeochemických procesů vysoká dielektrická konstanta vysoká.
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
FÁZOVÝ DIAGRAM.
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
VII. ROZTOKY.
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
Složení roztoků Chemické výpočty
Fugacitní modely 2. úrovně (Level II)
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Způsoby vyjadřování složení směsí
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
R O Z T O K Y.
Chemie anorganických materiálů I.
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Dynamická podstata chemické rovnováhy
Fázové rovnováhy, fázové diagramy
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Adsorpce plynů a adsorpce z roztoků na pevné materiály
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
VIII. Chemické reakce : KINETIKA
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Chemické rovnováhy (část 2.4.)
Vlastnosti plynů a kapalin
Chemická rovnováha Výpočet rovnovážné konstanty, rovnvážného složení, ovlivnění rovnovážného složení.
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Stavová rovnice ideálního plynu
Základní pojmy.
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Fyzikální vlastnosti vody a jejich význam
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Adsorpce plynů a adsorpce z roztoků na pevné materiály
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Transkript prezentace:

Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments

Schéma životního cyklu plynných kontaminantů

Procesy vedoucí k atmosférické depozici

Schéma rozdělení atmosférické depozice

Procesy, které ovlivňují složení vodních kapek

Depoziční cesty hlavních kyselinotvorných plynů a amoniaku

Rozpouštění plynů v kapalinách Rozpouštění plynů je rovnovážný proces, který závisí na tlaku rozpouštěného plynu. Při konstantní teplotě je počet molekul, které přecházejí z plynné fáze do roztoku stejný jako počet molekul, které přecházejí opačným směrem. Zvýšení tlaku vede ke zvýšení rozpustnosti:

Henryho zákon Distribuci plynných látek mezi plynnou fázi a rozpouštědlo (zpravidla vodu) popisuje distribuční koeficient Kaw = C(air)/C(aq) kde C(air) je koncentrace příslušné látky ve vzduchu a C(aq) ve vodě. C(air) lze vypočítat ze stavové rovnice C(air) = ni/V = pi/RT ni je látkové množství příslušné látky v objemu V vzduchu a pi její (parciální) tlak, pro který platí pi = xip kde p je (celkový) tlak vzduchu a xi molární zlomek příslušné látky ve vzduchu. Pokud je látka pod svým kritickým bodem a pokud je vodný roztok látkou nasycen, tedy C(aq) = CS, je tento tlak roven tlaku nasycené páry příslušné látky - pS Běžnější vyjádření Henryho konstanty H se používá ve tvaru H = pS / CS = ( pi/C(aq) ) = Kaw RT

Rozpouštění plynů v kapalinách – příklad Vypočítejte rozpustnost kyslíku ve vodě při 25°C (H = 76900 Pa m3 mol-1) O2 ve vzduchu = 20,95 % (objemová, resp. molární procenta) PO2 = 0,2095 patm C[O2 aq] = pO2 / H normální tlak = 105 Pa = 1 bar = 1 atm = 760 mm Hg (torr) (přepočty na atm nejsou zcela přesné) pO2 = 0,2095 105 = 2.095 ·104 Pa   C[O2 aq] = pO2 /H = 2,7 10–4 mol/l

Tlak nasycené páry Tlak, který změříme nad čistou kapalnou látkou v uzavřeném systému, kde je v rovnováze se svojí párou. Pro závislost tlaku nasycených par (tenze) par na teplotě se používá řada empirických vztahů, jde o často experimentálně určovanou veličinu. Antoineova rovnice kde A, B, C jsou konstanty určené na základě experimentálních dat a platí jen v teplotním intervalu ze kterého byly určeny. Používá se v rozmezí tlaků 1-200 kPa.

Tlak nasycené páry – měření statickou metodou Tlak nasycené páry (tenze) je tlak páry v rovnovážném systému ve kterém látka existuje v kapalné i plynné fázi. H2O (l) H2O (g) počátek rovnováha

Fázový diagram jednosložkového systému (vody)

Závislost rozpustnosti plynů na vnějších podmínkách Vliv tlaku Plyne z Henryho zákona: koncentrace rozpuštěného plynu je přímo úměrná parciálnímu tlaku plynu v atmosféře. Protože atmosférický tlak je v podstatě konstantní, záleží jednoduše na množství – čím více je plynu v atmosféře, tím více se ho také rozpustí ve vodě Vliv teploty Souvisí s teplotní roztažností plynů tj. se stavovou rovnicí: čím vyšší teplota, tím více dochází k rozpínání plynů, sníží se jejich koncentrace ve vzduchu a tedy i rozpustnost ve vodě. Zároveň s teplotou roste hodnota Henryho konstanty a tudíž klesá rozpustnost Přítomnost solí ve vodě Plyny jsou z roztoku „vysolovány“: čím je vyšší salinita vody, tím méně se v ní budou plyny rozpouštět Chemické reakce ve vodě Pokud rozpuštěný plyn reaguje s vodou, množství rozpuštěného plynu se zvýší

Kyslík ve vodě Kyslíková rovnováha je dána na jedné straně deoxygenací (aerobní procesy při biochemickém rozkladu organických látek) a na druhé straně reaerací (rozpouštění kyslíku ze vzduchu, pokud je ho ve vodě méně než rovnovážné množství). Rovnovážné množství závisí na teplotě a aktuální koncentrace kyslíku také na rychlosti, jakou se kyslík rozpouští. Rovnovážné množství rozpuštěného kyslíku v závislosti na teplotě (mg/l) t(°C) 0 10 15 20 25 30 O2(mg/l) 14.6 11.3 10.1 9.2 8.3 7.6 při koncentraci pod 4 mg/l hynou ryby a vodní organismy

Nerovnovážná dynamika rozpouštění plynů: kyslíková křivka

Reareační procesy Rychlost rozpouštění kyslíku závisí na vodní ploše: Klidná hladina přijímá 1.4 mg O2 na m2 / den Zčeřená hladina přijímá 5.5 mg O2 na m2 / den Prudce zčeřená hladina přijímá 50 mg O2 na m2 / den Rychlost reareace exponenciálně závisí na kyslíkovém deficitu – výše uvedené údaje odpovídají ustálenému stavu. Kyslíkový deficit zvyšuje náhlé zvýšení kontaminace a zvýšená teplota.