Kvalifikace v kolizním právu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Advertisements

Sassí cosmetics ®. Každý začíná v pozici Sassí Beauty Partnerka. Další pozice jsou: 1.Sassí Koordinátorka 2.Sassí Ředitelka Nyní si ukážeme, jak můžete.
V OLBA PRÁVA A JEJÍ POZICE V MEZINÁRODNÍM PRÁVU SOUKROMÉM Zpracovala: Pavlína Adamíková.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Základy veřejné správy
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ROZHODOVÁNÍ.
PROČ MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ KOLIZE PRÁVNÍCH ŘÁDŮ Čech uzavře smlouvu s Rakušanem Ukrajinka se provdá za Němce Francouz zemře v Čechách a zanechá tu.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
JUDr. Filip Melzer, LL.M., Ph.D.
Aktivní veřejný pořádek (Nutně použitelné normy) Přednáška pro kurs MPS podzim 2006,
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Systém soukromého práva
1.1. Mezinárodní obchodní právo přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: ÚT 14,00 – 15,00.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Veřejnosprávní činnost
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
APLIKAČNÍ VZORY ÚVOD. OBECNÉ KROKY 1. KONSTATOVÁNÍ PRAVOMOCI SOUDU STÁTU A 2. KVALIFIKACE SKUTKOVÉ OTÁZKY A KONSTATOVÁNÍ PRÁVNÍHO INSTITUTU ČI OTÁZKY.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
Správní právo procesní - úvod-
Právní režim obchodních transakcí s mezinárodním prvkem.
PŘEDNÁŠKA Č. 7 ROZHODČÍ SMLOUVA V MEZINÁRODNÍM STYKU
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Mezinárodní obchodní transakce Právní režim Vztah fóra a právní regulace Nestátní prostředky právní úpravy Přednáška v kursu Právo mezinárodního obchodu.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Mezinárodní právo soukromé
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Smlouvy o obchodním zastoupení a smlouvy distributorské, jejich konstrukce, realizace a řešení sporů z nich Přednáška pro kurs Praxe mezinárodního práva.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
Kolizní problematika mimosmluvních závazků Delikt =porušení objektivního práva – právem stanovené povinnosti. Mezi stranami neexistuje žádný právní vztah,
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Zpětný a další odkaz Simulace a obcházení zákona v MPS Kolizní problematika obecné části soukromého práva Přednáška pro kurs MPS I Zdeněk Kapitán Zápatí.
Mezinárodní právo soukromé – 3.seminář
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Mezinárodní právo soukromé – 5.seminář
BI201K Úvod do práva ICT I.
Správní právo procesní
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
Ing. Veronika Dostálková MBA
Rozhodčí smlouva a právo rozhodné v rozhodčím řízení
Mezinárodní právo soukromé
Mezinárodní právo soukromé – 6.seminář
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Právo.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Dopravní nehoda v EMPS Zdeněk Nový.
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

Kvalifikace v kolizním právu Přednáška pro kurs Mezinárodní právo soukromé I Zdeněk Kapitán

Malá tématická odbočka Paní Krupičková oblečená v norkovém kožichu platila 12. 6. v 13.25 v supermarketu Billa na Veveří ulici. Když dávala nákup do tašky, začal se s ní tahat o její kabelku z krokodýlí kůže neznámý muž. Po té, co ji opakovaně udeřil, jí kabelku vytrhl a utekl s ní. V peněžence, která v kabelce v hodnotě 50 000 Kč byla, měla hotovost 32 322 Kč. Díky záznamu z bezpečnostních kamer byl identifikován jako pachatel Mojmír Kokrhel. Viz § 234, § 247 a § 89 odst. 11 TrZ Jaký myšlenkový proces mezi uvedeným skutkovým stavem a zmíněnými ustanoveními jste provedl(a)?

Metodologie řešení SPvzMP Kvalifikace vztahu pro účely procesní Nalezení orgánu s pravomocí pro rozhodnutí Kvalifikace vztahu pro účely nalezení rozhod-ného práva Nalezení a aplikace kolizní normy (včetně interpretace) Nalezení práva rozhodného Hodnocení účinků použití práva rozhodného Možnost vznést výhradu veřejného pořádku Nalezení náhradního práva rozhodného

Co je to kvalifikace v MPS? Kvalifikace (obecně) je právní hodnocení skutkového stavu Jinak: Kvalifikace je právní hodnocení skutkového stavu za účelem podřazení pod rozsah kolizní normy Kvalifikace je právní hodnocení skutkového stavu za účelem nalezení práva rozhodného (kvalifikovat je nutno i v případě, že se použije přímá metoda) Kvalifikace je převod popisu skutkového stavu z laického jazyka do jazyka právního Cílem kvalifikace je ujasnit si, zda posuzovaný skutkový stav spadá pod rozsah normy, jež má být aplikována

Je třeba důsledně rozlišovat Kvalifikaci Kvalifikační statut Kvalifikační metodu Byť existuje v těchto třech pojmech vnitřní propojenost, každý znamená něco jiného.

Postup při kvalifikaci 0. Definovat relevantní mezinárodní prvek Kvalifikovat základní právní vztah (situaci) – o jaký právní vztah vůbec jde 2. Kvalifikovat dílčí problémové okruhy

Kvalifikační problém Kolizní právo je propojeno s právem hmotným! Neshodují-li se dotčené právní řády v přístupu k určité skutkové situaci, vzniká kvalifikační problém. Příčiny vzniku kvalifikačního problému: 1. dotčené právní řády mají různou systematiku, 2. v jednom z dotčených právních řádů určitý institut neexistuje 3. dotčené právní řády kvalifikují stejný skutkový stav různě Kvalifikační problém lze řešit nalezením kvalifikačního statutu, resp. použitím určité kvalifikační metody

Co je to kvalifikační statut? Právní řád, podle kterého se provádí kvalifikace Právní řád, který poskytuje „zázemí“ právních institutů, kterými lze pojmenovat skutkový stav tak, aby bylo možno najít kolizní normu Nemá nic společného s právním řádem rozhodným

Kvalifikační metody Kvalifikace podle lex fori Kvalifikace podle lex causae Kvalifikace smluvní Kvalifikace stupňovitá Kvalifikace ad hoc Kvalifikace funkční Kvalifikace autonomní

Pokusme se společně o kvalifikaci Vizte proto: příklad ve studijních materiálech Manuál ke kvalifikaci, který máte ve studijních materiálech