Pracovní list VY_32_INOVACE_41_02

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

VÝROBA OCELI – KYSLÍKOVÝ KONVERTOR
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
PČ_143_Kovy_Výroba a zpracování oceli
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Strojírenská technologie Tematická oblast:
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Digitální učební materiál
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_06
VYSOKÁ PEC – SUROVINY A PRODUKTY
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Výroba železa a oceli.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_01
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
Výroba železa.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhElektrický proud.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_03
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_104_Výroba vápna AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_12
Řešení otázek na železo
PaedDr. Ivana Töpferová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pč_143_Kovy_Výroba a zpracování oceli
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_03
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
Výroba oceli (zkujňování surového železa)
Základy chemických technologií 2009
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_13
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_09
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
Výroba kovů.
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_08
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_05
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_11
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_06
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_07
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Výroba surového železa
VÝROBA A ZNAČENÍ LITIN Litiny jsou slitiny Fe s C + další prvky,
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Výroba kovů.
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
Technické materiály - litina
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
SLITINY ŽELEZA NA ODLITKY vypracovala: Ing
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Transkript prezentace:

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_41_02 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Základy výroby Tematický okruh Přehled technických materiálů Téma Tematická oblast Název Výroba litiny a oceli Autor Ing. Renata Nesvadbová Vytvořeno, pro obor, roč. Srpen 2012, strojírenství 1. ročník Anotace Výroba litiny, druhy litin, výroba oceli, konvertory, martinské pece, elektrické pece Přínos/cílové kompetence Názorné vysvětlení učiva o výrobě litiny a oceli www.zlinskedumy.cz

Výroba litiny a oceli Výroba litiny Druhy litin Výroba oceli Konvertory Martinské pece Elektrické pece Téma: Přehled technických materiálů Určeno pro žáky středních průmyslových škol

Co všechno můžeme vyrobit ze surového železa?

Druhy litin Šedá litina- Fe+C,Mn,Si,S,P Očkovaná litina- šedá litina +Si Tvárná litina- šedá litina+Mg Tvrzená litina- šedá litina v kovové formě Vermikulární litina- šedá litina+Mg+Ti Temperovaná litina- temperací bílé litiny

Výroba šedé litiny Šedá litina se vyrábí ze šedého surového železa,staré zlomkové litiny a ocelového šrotu. Suroviny smíchané s koksem a vápencem se přetavují v šachtové peci zvané kuplovna nebo v plamenných pecích nístějových nebo v pecích elektrických při teplotě 1100 až 1300 °C. Šedá litina obsahuje lupínkový grafit. Výrobky: málo namáhané strojní a stavební součásti. Pevnost v tahu: 150 – 350 MPa Kuplovna

Druhy litin Očkovaná litina: do šedé litiny, vytékající z kuplovny se vhodí odměřené množství ferosilicia nebo feroslitiny s křemíkem a vápníkem. Ploché krystaly grafitu (lupínky) se sbalí v drobné kuličky. Pevnost v tahu: 400 MPa Výrobky: více namáhané strojní součásti Tvárná litina: vyrábí se očkováním šedé litiny hořčíkem.Tím vzniká jemný kuličkový grafit, který podstatě zlepšuje mechanické vlastnosti litiny. Pevnost v tahu: 700 - 900 MPa Výrobky: značně namáhané strojní součásti, vystavené korozi a vysokým teplotám

Druhy litin Tvrzená litina: získává se odléváním šedé litiny do kovových forem (kokil) nebo do pískových forem s chladítky. Vyznačuje se velkou povrchovou tvrdostí odlitků. Výrobky: např. kola železničních vagonů, drtiče Temperovaná litina: získává se zkujňováním odlitků z bílého surového železa (jsou tvrdé a křehké). Vkládáme je do kovových krabic, v nichž jsou obklopeny oxidační (krevel, okuje) nebo neutrální (písek) temperovací látkou a žíháme je bez přístupu vzduchu při teplotě 900 °C. Výrobky: klíče, háky, součásti hospodářských strojů,závěsy pro elektrická vedení Pevnost v tahu: 350 - 400 MPa Vermikulární litina: vzniká očkováním šedé litiny vhodnou kombinací hořčíku a titanu. Grafit je vyloučen ve formě vermikulární – červíkovité. Výrobky: v automobilovém průmyslu Pevnost v tahu: 350 - 500 MPa

Příklady výrobků z litiny

Výroba oceli

Výroba oceli K výrobě oceli používáme: Konvertory (Bessemerův, Thomasův, kyslíkový) Martinské pece Elektrické pece (obloukové, odporové) Ocel se vyrábí zkujňováním surového železa, při němž se uhlík i ostatní prvky (Si, Mn, P, S) spalují působením oxidačních látek a kyslíku ze vzduchu.

Výroba oceli v konvertorech Bessemerův způsob: zpracováváme surové železo obsahují 1 – 2 % křemíku a co nejméně fosforu. Vyzdívka je kyselá (oxid křemičitý). Thomasův způsob: zpracováváme surové železo obsahující hodně fosforu. Vyzdívka je zásaditá (dolomit). K vázání fosforu se přidává vápno, z něhož vznikne struska, kterou zpracováváme na Thomasovu moučku (hnojivo). Kyslíkový konvertor: dmýchá se čistý kyslík na hladinu kovu.

Výroba oceli v Martinských pecích Pochody v Martinské peci: Rudný pochod – je vhodný tam, kde jsou ocelárny v blízkosti vysokých pecí. Podstatnou část vsázky tvoří tekuté surové železo a asi 25% železná ruda. Odpadkový pochod – zpracováváme velké množství odpadního a starého ocelového materiálu. Největší část vsázky tvoří ocelový šrot a asi 30% surové železo.

Výroba oceli v elektrických pecích Druhy elektrických pecí: Obloukové pece – vsázka se taví teplem elektrického oblouku a odporovým teplem proudu, který prochází lázní. Indukční pece – vsázka se taví odporovým teplem V elektrických pecích se vyrábějí nejkvalitnější druhy ocelí. Indukční pec Oblouková pec

POUŽITÉ ZDROJE VINCENTZ, Frank. Soubor:Hattingen_-_Henrichsh%C3%BCtte_07_ies.jpg . In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit. 2012-08-07]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hattingen_-_Henrichsh%C3%BCtte_07_ies.jpg CHODEC, Honza. Soubor:Zámrsk, steel ingots - 2.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit. 2012-08-07]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Z%C3%A1mrsk%2C_steel_ingots_-_2.JPG FISCHER, Ulrich. Základy strojnictví. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 290 s. ISBN 80-867-0609-5. HLUCHÝ, Miroslav a Jan KOLOUCH. Strojírenská technologie 1. 3., přeprac. vyd. Praha: Scientia, 2002, 266 s. ISBN 80-718-3262-6. Prospekt firmy ZPS – SLÉVÁRNA a.s. ,Zlín Prospekt firmy Slévárna Pilana Hulín, spol. s r.o.