Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TEPLOTA TÁNÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:13.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Iveta Adamová Název šablonyIII/2.
POSUVNÉ MĚŘIDLO – HLAVNÍ ČÁSTI
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
STROJNÍ SLOUPOVÁ VRTAČKA – HLAVNÍ ČÁSTI
NÁSTROJOVÁ OCEL Název školy
SLOŽENÍ OCELI Název školy
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.
MĚŘENÍ A ORÝSOVÁNÍ - úvod
VYSOKÁ PEC – HLAVNÍ ČÁSTI
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Digitalizace výuky Příjemce
Šachtová a Rotační pec Název školy
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Iveta Adamová Název šablonyIII/2.
TEPELNÁ VODIVOST KOVŮ Název školy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Mletí Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
RAKU – pec a příslušenství
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Léčivé byliny Kód VM:
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Hospodářsky významné rostliny - koření
Strava při zánětu jater
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Propagace - periodika Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
Základní výkresová dokumentace
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Koření a další dochucovadla
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Koření.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Koření a dochucovací prostředky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Potraviny a výživa - Zelenina
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Nikola Pučejdlová VII. E
Název projektu: Moderní škola
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.0370 Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0305Pochutiny - Koření Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP 65-51-H/01 Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15-18 let Anotace Tento materiál seznamuje žáky s různými druhy koření a bylinek a jejich významu při přípravě stravy. Klíčová slova Koření, bylinky Datum 15. 11. 2012 www.zlinskedumy.cz

K o ř e n í Koření jsou čerstvé, sušené nebo i jinak upravené části různých rostlin mírného, subtropického nebo tropického pásma, které mají výraznou specifickou chuť a vůni (jsou to např. kořeny, kůra, květy, listy, plody, semena). Koření obsahuje tzv. éterické oleje, což jsou intenzivně vonící těkavé olejovité látky. Těkavost se zvyšuje s rostoucí teplotou, proto se musí koření chránit před teplem.

Něco o koření Za starých časů se šafrán, vanilka, muškátový květ a jiná exotická koření vyvažovala zlatem, zbohatly na nich celá města a jejich vládcové, stávala se rozbuškou válek koloniálních mocností o nejlepší cesty obchodu s kořením. A někteří lidé kvůli nim doslova ztratili hlavu, když se přišlo na jejich ilegální obchod. Vznikaly mnohé příběhy o těchto vzácných rostlinách, příběhy, které vypráví o pověrách, lásce a znovu a znovu o jejich zvláštních léčivých účincích.

Význam koření Koření řadíme mezi pochutiny, protože má velmi nízkou jak biologickou, tak energetickou hodnotu. Je však nezastupitelné při přípravě pokrmů. Přidáním koření do pokrmů se zvyšuje jeho chuť a vůně, tím se zvyšuje vylučování trávicích šťáv i stravitelnost požívaného jídla.

R o z d ě l e n í koření Podle původu: domácí (( kmín, fenykl, majoránka, paprika, jalovec, koriandr, anýz, fenykl, puškvorec, dobromysl, estragon). dovážené ( např. pepř, nové koření, bobkový list, muškátový květ). Podle složení výrobku jednodruhové ( např. anýz, zázvor, bobkový list, vanilka) směsi ( např. Kari ostré, Ďábelské, Vegeta, Gulášové). Podle technologické úpravy - celé, drhnuté, drcené, mleté, speciální, kořenící soli, sterilované koření

Různé druhy koření: Nové koření Celý pepř (černý, zelený bílý, červený) Pepř mletý Kmín Koriandr Anýz Fenykl Hřebíček Tymián Skořice Chilli papričky Zázvor Majoránka Muškátový květ, ořech Paprika sladká, pálivá Rozmarýn Bobkový list Jalovec Oregano Bazalka Šalvěj Kardamon Badyán a další

Kořenící směsi Zabijačkové koření Gulášová koření Koření na čínu Provensálské koření Koření do mletých mas Koření na zvěřinu Svařené víno Koření na zvěřinu aj. Jsou přípravky sloužící k dotváření pokrmů podle individuálních požadavků strávníků. Vyrábějí se průmyslově a jejich použití je velmi široké.

Bylinky AUTOR NEUVEDEN. http://cz.kotanyi.com/svet-koreni [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cz.kotanyi.com/svet-koreni Kořenící bylinky přidáváme do pokrmů zpravidla až před dohotovením. Používáme je čerstvé (zelené). Můžeme je ale i sušit nebo mrazit. Bylinky jako koření i jako lék si opět získávají oblibu. Lidé znovu začínají objevovat hodnotu přírodních látek a léčivých prostředků.

Bylinky - příklady Máta Kerblík Bazalka Petrželová nať Libeček Pažitka Rozmarýn Oregano Meduňka Kopr Šalvěj aj.

Co je koření a jaký je jeho význam? Koření jsou čerstvé, sušené nebo i jinak upravené části různých rostlin mírného, subtropického nebo tropického pásma, které mají výraznou specifickou chuť a vůni ( jsou to např. kořeny, kůra, květy, listy, plody, semena). Přidáním koření do pokrmů se zvyšuje jeho chuť a vůně, tím se zvyšuje vylučování trávicích šťáv i stravitelnost požívaného jídla.

Jaké známe koření a bylinky? Nové koření Celý pepř (černý, zelený bílý, červený) Pepř mletý Kmín Koriandr Anýz Fenykl Hřebíček Tymián Skořice Chilli papričky aj. Máta Kerblík Bazalka Petrželová nať Libeček Pažitka Rozmarýn Oregano Meduňka Kopr Šalvěj aj. Jaké známe koření a bylinky?

Použité zdroje http://www.vladahadrava.xf.cz/pochutiny.html http://www.mlsanicko.cz/neobvykla-koreni/ http://www.obchod.heroldreznickepotreby.cz /20-ciste-koreni?p=7 Obrázky: AUTOR NEUVEDEN. http://cz.kotanyi.com/svet-koreni [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cz.kotanyi.com/svet-koreni