registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
VY_32_INOVACE_31_ Prvouka 3.ročník Polní plodiny
Pole.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Potraviny rostlinného původu
VY_52_INOVACE_ZBP1_3764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Zahuštěné mléčné výrobky
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Herbicidy, jejích použití,
Kobliha – schéma pracovního postupu
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Suroviny Ročník: I. Téma:Cukrářská.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
výroba piva – kvašení a dokvašování
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
VY_52_INOVACE_ZBP1_4164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
– SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Chléb a vše kolem něho V podání Uraňáků Dudy, Buriana a Kohouška „ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PEČIVO – SPECIÁLNÍ DRUHY Z VAŘENÝCH ZRN
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Kovářová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
VÝROBA LÁMANKOVÉHO CHLEBA
VÝROBA TOUSTOVÉHO CHLEBA
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PEČIVO – SPECIÁLNÍ DRUHY Z HOTOVÝCH SMĚSÍ
VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – PLETÝNKY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PEKAŘSKÉ VÝROBKY – CHLEBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Suroviny pro cukráře II. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
PEKAŘSKÉ VÝROBKY – CHLEBA
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_III.Vu_PĚSTOVÁNÍ.
Transkript prezentace:

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. březen 2013 VY_32_INOVACE_OVY_090112 ROZDĚLENÍ CHLEBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Kovářová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

ÚVOD Chléb je naše základní potravina. Vyrábí se ze žitné a pšeničné mouky, kvasu, droždí, vody a ostatních přísad. Kvas se vyrábí zkvašením žitné mouky a vody, většinou třístupňovým vedením, a dodává chlebu charakteristickou chuť a vůni. Chleba rozdělujeme: podle použitých surovin, podle podílu pšeničné a žitné mouky, podle oblastí a krajových zvyklostí.

Rozdělení chleba podle použitých surovin Světlý chléb konzumní, připravený ze stejného dílu žitné a pšeničné mouky s přísadou kmínu; pšeničný z hladké mouky výražkový – vyráběný z pšeničné mouky hladké a výražkové žitné mouky s přísadou kmínu Tmavý chléb konzumní, liší se podílem pšeničné a žitné mouky, samožitný Speciální druhy chleba žitný chléb Vita z žitné mouky a pšeničných klíčků celozrnný pšeničný chléb Graham moskevský tmavý z žitné mouky s přísadou kmínu chléb sójový s přídavkem sóji finský chléb ze speciální vícezrnné směsi s přídavkem slunečnicových jader chleby toustové – světlý, máslový, tmavý, vícezrnný a jiné

Druhy chleba podle poměru mouky Chléb pšeničný Obsahuje nejméně 90 % pšeničné mouky, tedy jen zanedbatelné množství mouk žitných (max. 10 % na celkovou hmotnost mouk). Chléb žitný Obsahuje nejméně 90 % žitné mouky. Chléb žitno-pšeničný Podíl žitné mouky musí být vyšší než 50 %, mouky pšeničné pak vyšší než 10 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků. Chléb pšenično-žitný V těstě musí činit podíl pšeničné mouky nejméně 50 %, žita musí být více než 10 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků. Chléb celozrnný Musí obsahovat nejméně 80 % celozrnných mouk (nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky). Chléb vícezrnný Do těsta jsou přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita, luštěniny nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5 %. Chléb speciální Kromě pšenice a žita obsahuje i další složku (obiloviny, obilné vločky, klíčky, olejniny, luštěniny, brambory, zeleninu apod.) v množství nejméně 10 %.

Druhy chleba podle oblastí Francouzský bílý pšeničný chléb – bageta k lámání, křupavý s velkými nadýchanými bublinami, fougasse – bílý chléb tvaru listu se sušenými rajčaty a olivami Anglický pšeničný chléb – cihla, sendvičové plátky, měkký s jemnými bublinami, moučný Ruský bílý pšeničný chléb – cihla, křupavé plátky, celožitný chléb Arabský Pita chléb – nekvašené placky k lámání Židovský Maces – nekvašený chléb jakéhokoli tvaru, suchý, křehký, téměř bez chuti Gruzínský Chacapuri – bílý chléb plněný sýrem

Ukázky našich i zahraničních chlebů obr. 1

Toustový chléb

Slovenský chléb

Žitný chléb

Moskevský chléb

Kovářský chléb

Dřevorubecký chléb

Multicereální chléb

Zrnitý speciál

Lámankový chléb

Chléb z ječmene

Cibulový chléb

Rustikální chléb

Židovský chléb – maces obr. 2

Chacapuri – gruzínský chléb obr. 3

Arabský chléb – Pita obr. 4

Francouzský plochý chléb fougasse obr. 5

Anglický bílý a tmavý pšeničný chléb obr. 6

CITACE ZDROJŮ obr.1 Co lze vyčíst z názvů chleba? - Vitalia.cz. Vitalia.cz - chytře na život [online]. 2009 – 2013 [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://www.vitalia.cz/clanky/co-lze-vycist-z-nazvu-chleba obr. 2 Maces nekynutý pesachový chléb. Nekynutý pesachový chléb | Cuketka [online]. 2013 [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://www.cuketka.cz/?p=330 obr. 3 Chačapuri gruzínský chléb. Chačapuri cuketka [online]. 2013 [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: http://www.cuketka.cz/?p=5272 obr. 4 Arabský chléb Pita. UPEČTE SI PITU, nán, tortillu nebo jiný exotický chléb - Chléb a pečivo. Www.ireceptar.cz [online]. 2013 [cit. 2013-03-29]. Dostupné z: www.ireceptar.cz obr. 5 Výběr receptů tří světových kuchyní - ČRo Regina - Hity, doprava a aktuální informace. Francouzský plněný chléb Fougasse [online]. 1997-2013 [cit. 2013-03-29]. Dostupné z:Http://www.rozhlas.cz/regina/ obr. 6 KSPODDAR. Soubor:Breadindia.jpg - Wikipedie [online]. 3. 6. 2009 [cit. 2013-03-29]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Breadindia.jpg