Hydrosféra 23. ledna 2006. Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra.
Advertisements

HYDROSFÉRA.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Rozdělení zásob vody na Zemi
HYDROSFÉRA.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
vypracovala: Vendula skalová
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
AMERIKA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Světadíly a kontinenty + oceány
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Pohyb vody na Zemi.
HYDROSFÉRA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Světový oceán.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Hydrosféra oceánská voda
Hydrosféra – vody pevnin
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
POHYB VODY NA ZEMI.
Hydrosféra Kristýna Kotnová, 8.J.
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Oceány Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Tématický celek: HYDROSFÉRA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
HYDROSFÉRA - Vodní obal Země - Nezbytná podmínka života.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Voda je velmi důležitá pro život! Bez vody člověk vydrží mnohem kratší dobu než bez jídla.Před mnoha miliony let se život vyvinul právě ve vodě.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
HYDROSFÉRA -Vodní obal země -Oceány a Moře -Ledovce -Podpovrchová voda -Voda v Atmosféře.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Vlastnosti a pohyby mořské vody
12.1 Hydrosféra - vodní obal Země
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
Oceány a moře HYDROSFÉRA
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Součásti neživé přírody
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Moře a oceány 26. ledna 2006.
Hydrosféra – vody pevnin
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
Práce s atlasem HYDROSFÉRA autor: Mgr.Jana Mikešová
Voda na pevnině 2. února 2005.
Transkript prezentace:

Hydrosféra 23. ledna 2006

Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy: oceány a moře, pohyby mořské vody, voda na pevnině, vodní toky, ledovce, podpovrchová voda, prameny, bezodtokové oblasti, jezera, bažiny, umělé vodní nádrže, orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy: oceány a moře, pohyby mořské vody, voda na pevnině, vodní toky, ledovce, podpovrchová voda, prameny, bezodtokové oblasti, jezera, bažiny, umělé vodní nádrže, vyhledat na mapách světové oceány, nejvýznamnější světová moře, řeky, jezera a největší přehradní nádrže, nejrozsáhlejší pevninské ledovce a bezodtokové oblasti, vyhledat na mapách světové oceány, nejvýznamnější světová moře, řeky, jezera a největší přehradní nádrže, nejrozsáhlejší pevninské ledovce a bezodtokové oblasti,

Hydrosféra veškerá voda na Zemi veškerá voda na Zemi

Rozložení vody na Zemi všechna voda 10 litrů (kbelík) všechna voda 10 litrů (kbelík) oceány a moře9,4 l oceány a moře9,4 l ledovce0,43 l (půllitr) ledovce0,43 l (půllitr) podpovrchová v.0,16 l (sklenka) podpovrchová v.0,16 l (sklenka) jezera0,01 l (nosní kapky) jezera0,01 l (nosní kapky) řeky0,0005 l (10 kapek) řeky0,0005 l (10 kapek)

Moře a oceány 26. ledna 2006

Oceány a moře CO BUDU PO DNEŠKU UMĚT ? pracovat s porozuměním s pojmy: oceány a moře, pohyby mořské vody pracovat s porozuměním s pojmy: oceány a moře, pohyby mořské vody vyhledat na mapách světové oceány a nejvýznamnější světová moře vyhledat na mapách světové oceány a nejvýznamnější světová moře

Oceány oceány tvoří souvislou vodní plochu oceány tvoří souvislou vodní plochu rozdělujeme: rozdělujeme: –Tichý –Atlantský –Indický –Severní ledový POPIŠ, MEZI KTERÝMI SVĚTADÍLY LEŽÍ VYHLEDEJ JE NA MAPĚ

Moře menší části oceánů, na jejich okraji menší části oceánů, na jejich okraji TAK JE NAJDI NA MAPĚ A UKAŽ SPOLUŽÁKŮM ZNÁŠ NĚJAKÁ MOŘE ? UŽ JSI SE V NĚJAKÉM KOUPAL(A)?

Pohyby mořské vody oceánské vody jsou stále v pohybu oceánské vody jsou stále v pohybu vysvětlíme si 3 druhy pohybů vysvětlíme si 3 druhy pohybů 1. vlnění 2. příliv a odliv 3. oceánské proudy

1.vlnění vidíme vždy na hladiněvidíme vždy na hladině způsobeno větremzpůsobeno větrem 2.příliv a odliv vidíme jako změny ve výšce mořské hladiny na pobřežívidíme jako změny ve výšce mořské hladiny na pobřeží způsobeny přitažlivostí Měsíce a Sluncezpůsobeny přitažlivostí Měsíce a Slunce

3.oceánské proudy přemísťování obrovského množství vody na velké vzdálenostipřemísťování obrovského množství vody na velké vzdálenosti příčinou jsou pravidelné větry a snaha o vyrovnání teploty a slanosti vodypříčinou jsou pravidelné větry a snaha o vyrovnání teploty a slanosti vody ZNÁŠ NĚJAKÝ OCEÁNSKÝ PROUD ?

Voda na pevnině 2. února 2005

Proč je tak důležitá? je jednou ze základních podmínek pro život je jednou ze základních podmínek pro život

Kde všude je? pod povrchem pod povrchem v řekách, jezerech, nádržích v řekách, jezerech, nádržích v ledovcích v ledovcích

Kde se pořád bere ? základním zdrojem jsou srážky – součást velkého oběhu vody základním zdrojem jsou srážky – součást velkého oběhu vody

Kam odtéká? většina odtéká zpět do oceánu, část však ne – kam tečou takové řeky? většina odtéká zpět do oceánu, část však ne – kam tečou takové řeky? BEZODTOKOVÉ OBLASTI

Řeky tvoří páteř oběhu vody v krajině tvoří páteř oběhu vody v krajině je s nimi spojen i rozvoj lidské civilizace – se kterými? je s nimi spojen i rozvoj lidské civilizace – se kterými? ZNÁŠ NĚKTERÉ ČESKÉ ŘEKY? ZNÁŠ VÝZNAMNÉ SVĚTOVÉ ŘEKY?

Dokážeš vysvětlit ? A. V povodí řeky Amazonky se vyskytují pralesy. B. Řeka Labe patří do úmoří Severního moře. C. Mezi Jabloncem a Smržovkou je významné rozvodí.