Švýcarsko písnička Photograph od Nickelback Jarošová K., 2.B

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Advertisements

Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Lucie Zelinková Sexta B
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RAKOUSKO.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Moldavsko.
Švýcarsko Švýcarská konfederace - Confédération suisse
Francie Francie.
Rakousko, Švýcarsko III2-Z7-III-17
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Š V Ý C A R S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 10
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
Nizozemí Eliška Pokorná.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ŠVÝCARSKO.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_11.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
BENELUX.
Alpské země.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál stručně opakuje učivo o Švýcarsku, seznamuje žáky.
Evropské regiony – Západní Evropa– Švýcarsko Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Téma hodiny: Švýcarsko
Francie Petra Kovaříková 8.A
Oblast: Střední Evropa Švýcarsko
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_19
Předmět a očekávaný výstup
Německo Aneta Bohdálková.
SLOVINSKO.
LITVA.
Švýcarsko vlajka a znak.
NĚMECKY MLUVÍCÍ STÁTY ŠVÝCARSKO.
ŠVÝCARSKO LICHTENŠTEJNSKO
Sweizerische Eidgenossenschaft Confederazione svizzera
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Rakousko, Švýcarsko (Střední Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , prosinec.
ŠVÝCARSKO 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Rakousko Hlavní město Vídeň Rozloha km²(112. Na světě) Počet obyvatel (1.ledna 2011) Rakousko(oficiální název Rakouská Republika)je vnitrozemská.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Švýcarsko (EUPŠD16),
ŠVÝCARSKO ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE. MAPA ŠVÝCARSKA VELIKOST OBYVATELSTVO Ve Švýcarsku žije kolem 8, 40 milionu obyvatel. 96. Stát na světě podle počtu obyvatel.
Reálie německy mluvících zemí VY_32_INOVACE _NREA_18.
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_07 N á zev materi.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Alpské země Rakousko Švýcarsko.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_ZEMĚPIS Téma: Alpské země Ročník: 8. Číslo.
Alpské země B. Hofmanová. mapa č. 1 Osobitý region s příznačnými přírodními a hospodářskými rysy. Práce s atlasem: 1.Do kterých zemí zasahují Alpy? 2.Které.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_VLASTIVĚDA
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Švýcarsko.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Švýcarsko Učivo 8. ročníku Název školy
Švýcarsko Open presentation.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Švýcarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Střední Evropa.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
9. c Alpské státy.
ŠVÝCARSKO Schweiz. Vlajka a mapy Základní informace ◦ Oficiální název: Švýcarská konfederace ◦ Hlavní město: Bern (neoficiálně) ◦ Nejvyšší bod: Dufourspitze.
Transkript prezentace:

Švýcarsko písnička Photograph od Nickelback Jarošová K., 2.B písnička od švýcarské skupiny Eluveitile

Švýcarsko = Švýcarská konfederace Hlavní město: Bern (141 tis. obyvatel) Největší město: Curych (380 tis. obyvatel) Rozloha: 41 285 km² Počet obyvatel: 7,92 milionu Státní zřízení: federativní republika Jazyk: němčina, francouzština, italština, rétorománština Nejvyšší bod: Monte Rosa(4634 m n. m.) Měna: Švýcarský frank Náboženství: katolíci, protestanti Sousedi: Itálie, Francie, Německo, Rakousko, Lichtenštejnsko

Patří mezi nejbohatší státy světa s průměrným příjmem 38 000 USD na hlavu Je převážně průmyslovou zemí s velmi rozšířeným elektrotechnickým průmyslem Velmi známé a kvalitní jsou hodinky (Breguet, Candino, Rolex, Oris,…), nože nebo počítače. Velmi vyvinutý je chemický, strojírenský, farmaceutický a potravinářský průmysl Průmysl je soustředěn v největších městech jako Bern, Ženeva, Neuchatel, Curych, Luzern a Basilej Velmi značné příjmy získává také z cestovního ruchu a hlavně bankovnictví (v zemi je na 530 bank a finančních institucí)

Je složeno z 20 kantonů a 6 polokantonů Kanton = suverénní stát, který má vlastní parlament, zákony, vládu, rozpočet a dokonce i ústavu Švýcarsko má mírné kontinentální podnebí, v Alpách horské. Čára stálého sněhu je na 2500 m. n. m. V této zemi pramenní velké evropské řeky jako Rýn, Rhona a Inn. Velká jezera ledovcového původu: Bodamské, Curyšské, Ženevské a Neuchatelské. Alpy tvoří řadu vysokých horských pásem na jihu a východě, zatímco západní hranici s Francií lemují jehličnaté lesy

Zeměpisná členitost je velmi pestrá (Alpy, střední Švýcarsko, Jura) I přes horský terén mají Švýcaři velmi dobrou komunikační síť. Hustota silnic je jedna z nejvyšších v Evropě. Mimo jiné mají také 16 km dlouhý tunel, který je největší na světě. Zeměpisná členitost je velmi pestrá (Alpy, střední Švýcarsko, Jura) Pouhá ¼ území je zemědělsky využitelná Pěstuje se hlavně obilí, ovoce, fíky, hrozny, zeleniny a brambory Chovají skot, prasata a ovce Mají rozlehlé pastviny, ale málo orné půdy, proto většinu potravin musí dovážet Hrad Habsburg

Bern Je hlavním městem Švýcarska Leží na rozhraní mezi francouzsky a německy ležícími oblastmi Má něco málo přes 140 tis. obyvatel a není tak honosný jako některá jiná města Život zde je spíš prostý a provinciální Je proslulý svými pověstnými kašnami (např. Zähringenská kašna v Kramgasse)

Curych Švýcarské nejlidnatější město, žije zde téměř 400 000 obyvatel Je považováno za intelektuální a kulturní centrum země (nachází se tam více než 50 galerií) Zdejší univerzita, také největší ve Švýcarsku bývá považována za jednu z nejlepších inženýrských škol na světě

Švýcarsko, kolébka mléčné čokolády Za vynálezce mléčné čokolády jsou považováni Henri Nestlé a Daniel Peter. Henri Nestlé, švýcarský chemik, sice nevyráběl čokoládu, ale v roce 1867 přišel na způsob, jak vyrobit sušené mléko, které se po smíchání s vodou stane výživou pro kojence. A právě sušené mléko se jen o pár let později stalo významným zlomem ve vývoji čokolády. Jeho firma byla původně zaměřená jen na výrobu dětské výživy, ale později se stala jednou z největších světových potravinářských společností.

Švýcarské sýrové fondue Fondue je ohřívaná mísa, kterou se původně plnily dva druhy sýrů, víno a troškou mouky. Mísa se dávala doprostřed stolu a tak si mohl každý host na vidličku nabrat chléb a sám si ho v rozpuštěném sýru obalovat. Tato "ohřívaná sýrová mísa" vznikla ve Švýcarsku v 18. století, kdy suroviny na výrobu fondue (sýr a víno) měla každá průměrná domácnost. Švýcarské sýry: Emental, Appenzeler, Walliser