Ethylén Plynný hormon Objevil D. Neljubov (1901) – inhibice etiolovaných rostlin svítiplynem, identifikoval ethylen-triple response H. Cousins – 1910 –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HORMONY RNDr. Jitka Šedivá.
Advertisements

Gymnázium a obchodní akademie Chodov
BEZ VODY NENÍ ŽIVOT.
Růst a vývoj rostlin Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Růst a vývoj rostlin.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Regulátory rostlinného růstu
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Interakce 2,4-D a etylénu v růstu tabákové BY-2 suspenze
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Vytvořili nej borci z devítky…
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Rostlinné hormony 2007.
1 VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.10/Li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Adam Lisztwan CZ.1.07/1.5.00/
stélka - tělo nižších rostlin, není tvořeno pletivy kormus - členěné tělo vyšších rostlin.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Cytokininy Cytokininy odvozeny od cytokinesis
Úžasný pohled do minulosti civilizací byl potvrzený moderní vědou o výživě. Ukazuje se, že to, co bylo jednou nazvané „Doktrína znamení“, bylo neuvěřitelně.
Zpracovali: Eva Machynková, Standa Dryják
Fytohormony Zástupci nejdůležitějších skupin růstových regulátorů
NázevRůst rostlin Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s testem, lze použít i jako materiál k samostudiu Klíčová.
Stavba rostlinného těla
Témata pro studentské eseje:
Rostliny.
Přechod rostlin na souš
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
BRASSINOSTEROIDY Rostlinné hormony Barbora Slavíková.
Giberelíny.
Exotické plody.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
VY_52_INOVACE_PRV.3.29_Živá příroda _ dřeviny_pracovní list
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Jiří Kec,Pavel Matoušek
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Senescence.
Pohlavní Nepohlavní Vegetativní
Membrány a membránový transport

RŮST A VÝVOJ ROSTLIN.
Jan Vávra Působení auxinu u Oscillatoria sp. pozorované in situ.
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 17. října 2006.
Poloparazitické rostliny a společentsva Jakub Těšitel Melampyrum nemorosum a jeho společenstvo – Čertoryje,
Růst a vývin rostlin - rozmnožování pomocí semen
Otázky k přednášce 1. 1.Jaké jsou charakteristické vlastnosti rostlin na rozdíl od živočišných organismů na úrovni buňky, pletiva a celého organismu? Jaký.
Abiotické faktory Výukový materiál EK
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
SEMENNÉ ROSTLINY STAVBA TĚLA KOŘEN.
Dormance.
ABA Kyselina abscisová, též v minulosti zvaná abscisin II nebo dormin, někdy označovaná zkratkou ABA (z angl. Abscise Acid) jeinhibiční fytohormon, zpomaluje.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Základy organické chemie
STONEK ROSTLINY.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Název prezentace (DUMu): Růst rostlin
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vegetativní rostlinné orgány
Biotechnologie Rostlinné biotechnologie – užitkové vlastnosti rostlin
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
HORMONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_26.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Botanika Rostlinná Buňka.
Transkript prezentace:

Ethylén Plynný hormon Objevil D. Neljubov (1901) – inhibice etiolovaných rostlin svítiplynem, identifikoval ethylen-triple response H. Cousins – 1910 – zjistil, že ethylen je přírodní látka – plyn skladovaných plodů pomerančů R. Gane (1934) – identifikoval ethylen chemicky jako produkt rostlinného metabolismu Dlouho nebyl považován za rostlinný hormon – jeho efekty zprostředkovány auxinem, až po objevu plynové chromatografie (1958), rozpoznán jako fytohormon Hormon, etylen, plyn, chromatografie, auxin.

Struktura, biosyntéza a měření ethylenu Hořlavý plyn, snadno oxidovatelný a hydrolizovatelný! Produkován zejména zrajícími plody, při senescenci, listové abscisy, poranění a fyziologických stresech, ale i houbami, kvasinkami a bakteriem (E. coli). Koncentrace v mL/L. KMnO4 se používá jako efektivní absorbent. Plody, biosyntéza, senescence, stres.

ACC synthasa, ACC oxidasa a inhibice Inhibitory ethylenu – Co2+, Ag+, CO2 (5-10%), receptorový antagonisti: trans-cyklookten 1-methylcyklopropen (MCP) ACC synthasa, inhibice, receptor, Aminoethoxyvinylglycin (AVG) Je inhibitorem ACC.

Ethylen stimuluje zrání některých plodů klimakterických: banány, avokado, jablka, brambory Zrání, antisense, receptor, plody, Neklimakterické: citrusy, ananas, vodní meloun,.. Antisense blok ACCS nebo ACCO – zpomalení dozrávání u rajčat never-ripe mutant ethylenového receptoru nedozrává!

Vliv ethylenu na listovou apinastii Epinastie, etylen. Interakce auxin-ethylen → auxin indukuje produkci ethylenu

Koncentrace ethylenu roste ve stresovaných rostlinách – např. po zaplavení Stres, etylen, transport ACC Transport ACC z kořenů, které jsou v anaerobních podmínkách

Triple response = trojitá odezva u etiolovaných rostlin Triple response, etiolovanéh rostliny

Ethylen indukuje tvorbu adventivních kořenů a kořenových vlásků Adventivní kořeny, kořenové vlášení.

Ethylen urychluje senescenci a opad listů – u ert1 nebo ein2 (receptorový mutanti) mutantů prodlužuje délku života rostlin o 30% Senescence, mutanti, auxin. Při opadu listů antagonismus s auxinem

Ethylen má značné praktické využití v zemědělství: opad plodů, květů, dozrávání, synchronizace kvetení Ethephon - 2-choroethylfosfonová kyselina Ethylen ,opad plodů, květů, dozrávání, synchronizace kvetení

Signaling ethylenu etr1 mutant je necitlivý k ethylenu Receptorový mutant – bakteriální „two-komponent“ systém- senzorová histidin kinasa a response regulátor etr1 mutant bakteriální „two-komponent“ systém, senzorová histidin kinasa a response regulátor

Signaling ethylenu Signaling ethylenu

Signaling ethylenu Signaling ethylenu

SOUHRN Jediný plynný hormon Ethylen stimuluje zrání klimakterických plodů Indukuje trojitou odezvu u etiolovaných rostlin Ethylen má vliv na listovou apinastii Stimuluje dlouživý růst u vodních rostlin Přerušuje dormanci semen, zejména u obilovin Indukuje tvorbu kořenů a kořenových vlásků Ethylen indukuje kvetení u ananasu a manga Reguluje rychlost listové senescence Ethylen urychluje senescenci a opad listů Souhrn ethylen,