Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky kapitalismu v Anglii
Advertisements

Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
ANGLIE ZA JINDŘICHA VIII. A ALŽBĚTY I.
Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Anglická reformace Anglický král Jindřich VIII. využil reformace k řešení osobních sporů Záminkou rozvod s Kateřinou Španělskou (dvorní dáma Anna Boleynová)
Občanská válka Anglická
Západní Evropa v 16. st..
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Soupeření Anglie a Francie
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
Nástup Habsburků Dějepis 2. stupeň
Evropa v 15. století Soumrak středověku.
Anglie v 16. století Alžbětinská doba.
STOLETÁ VÁLKA.
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_0 7 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Evropa na počátku novověku
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_104 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Anglická revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Období vlády Jagellonců
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
III/2 XV A
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Ludvík Jagellonský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Západní Evropa za vrcholného středověku
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
První přemyslovští králové
Absolutistická monarchie v anglii
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vznik Svaté říše římské
Západní Evropa v 16. století
Anglie 15. – 16. století Dagmar Zemanová.
Tudorovci Miriam Janků.
Válka růží ( ) Dan Kunz VI..
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dějepis Stoletá válka 1.
Stoletá válka
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Svatá říše římská, Rusko
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_16_Absolutismus v Anglii.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Reformace v Anglii Mgr. Vladimír Velešík.
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Reformace v západoevropských monarchiích
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Náboženské války ve Francii
Anglie v 16. století CLIL - ověřování.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

1453 – konec stoleté války (vítězství Francie) Anglie 1453 – konec stoleté války (vítězství Francie) Neklidné období v Anglii pokračuje: 1455 – 1485 boje mezi Yorky a Lancastery.

Znak Lancasterů Znak Yorků Válka růží

Jindřich Tudor (Lancaster) Richard III. Plantagenet Bitva u Bosworthu 1485

Alžběta z Yorku 1486 - sňatek Jindřich Tudor Jindřich VII. Jindřich VII. (Tudorovci) – upevnil královskou moc, povznesl anglické hospodářství

(počátek anglické reformace) rozhodný panovník upevnil královskou moc Jindřich VIII. vládl v letech 1509 – 1547 (počátek anglické reformace) rozhodný panovník upevnil královskou moc spor s papežem (nechtěl mu povolit rozvod se španělskou princeznou Kateřinou Aragonskou) Dcera Marie

církev nezávislá na papeži Anglikánská církev (1534) církev nezávislá na papeži založena Jindřichem VIII., stál v jejím čele Jindřich VIII. zabavoval majetek katolické církvi, rušil kláštery, pronásledoval katolíky Canterburská katedrála (arcibiskup z Canterbury předsedá anglikánskému církevnímu společenství)

Anna Boleynová (1501 – 1536) Alžběta I.

Jana Seymourová (1507/8 – 1537) Eduard IV. (1537 – 1553)

Kateřina Howardová Anna Klevská Kateřina Parrová

Jindřich VIII. - začíná kolonizovat Irsko 1542 – prohlášen králem Irska (schváleno irským parlament) Irské království bylo spravováno vládnoucím panovníkem Anglie a obě království tvořila personální unii; 1801 byly parlamenty Irska a Království Velké Británie sloučeny a vznikl sjednocený stát Spojené království Velké Británie a Irska

Marie I. Anglická Katolická (Krvavá) (1553 -1558) - vychována v duchu katolické církve, pronásledovala příslušníky církve anglikánské

Alžběta I. (1558- 1603) inteligentní, vzdělaná panovnice pokračovala v prosazování anglické reformace alžbětínská doba = jedno z nejslavnějších období anglických dějin (W. Shakespeare) rozkvět země v kulturní a hospodářské sféře = „zlatý věk Anglie“ rozvoj manufaktur

piráti ve službách královny Korzáři piráti ve službách královny - přepadávali španělské lodě, přispívali k rozkvětu anglického hospodářství - Anglie se stává „královnou moří“ Francis Drake Porážka španělské Armady

skotská královna podporovaná papežem Marie Stuartovna skotská královna podporovaná papežem zapletla se do spiknutí proti Alžbětě, na nátlak parlamentu byla popravena (1587)

Jakub I. (1567 –1625 vládl v Irsku) - syn Marie Stuartovny (1603 – 1626 vládl i v Anglii) - syn Marie Stuartovny

Anglie 15. a 16. století Seznam použitých pramenů: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Čornej, Petr a kol.: Dějepis pro střední školy. SPN, Praha 2002 Mandelová, Helena a kol.: Novověk I (Dějepisné atlasy pro ZŠ a víceletá gymnázia). Kartografie, Praha 1996 http://cs.wikipedia.org/ http://www.ucebnice-dejepisu.ic.cz/