VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Svět pohádek.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Český jazyk a literatura
Základní škola Církvice, okres Kutná Hora VY_32_INOVACE_CJ.1.2.LH49 Metodická poznámka: Projekt vyjde cca na 3 – 4 vyučovací hodiny. Děti přišly v maskách.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Číslo v digitálním archivu školy
Pohádky Karla Jaromíra Erbena Veronika Vaňková
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_455_Pohádka AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM: 3.,
ANOTACE ANOTACE Šablona: ICT Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
POHÁDKY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Pohádka.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Pohádky Literární výchova 6. ročník ZŠ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Spisovatelé dětské literatury
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh:  Jazyková výchova.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Jejda, tady byl někdo veliký popleta! Zkus doplnit zapomenuté čárky nad slovy.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Pohádka
Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová.
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Spisovatelé dětské literatury
Urči autora Český jazyk 6. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
TEST : Pohádky K.J. Erbena
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Hans Christian Andersen VY_32_INOVACE_XVI-B-04. Hans Christian Andersen Dánský spisovatel Narodil se v roce 1805, zemřel v roce 1875.
ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sběratelé lidových pohádek u nás
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová LITERÁRNÍ STYLY.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_25.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_15 TÉMA:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_CJI_POHÁDKA.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_55.
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Dobrá Jana VY_32_Inovace_ Pohádka
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
Spisovatelé dětské literatury
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název : VY_32_INOVACE_2B33Čj5_Pohádka
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_25.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C45Čj6_Pohádky
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura

Název materiálu: Pohádka Anotace: Prezentace slouží k seznámení žáků s pohádkou, žák se seznámí se znaky pohádky, s nejznámějšími pohádkáři. Prezentace je doplněna o ukázky pohádek. Autor: Mgr. Michaela Konečná Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Rozlišuje různé typy uměleckých i neuměleckých textů. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: pohádka, pohádkář Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: aktivita Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělání: základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina: 10 – 12 let Celková velikost: 276 kB

POHÁDKA

ZNAKY POHÁDKY: pohádka je krátký vymyšlený příběh, ve kterém je zvýrazněna úloha kouzla a zázraku v pohádkách se objevují nadpřirozené bytosti (vodník, čert, čarodějnice) a kouzelné předměty (ubrousek) v pohádkách je odlišeno dobro od zla, dobro většinou vítězí čas a místo děje jsou určeny jen náznakem (Byl jednou jeden král, Za devatero horami, …)

DRUHY POHÁDEK: LIDOVÁ AUTORSKÁ lidové pohádky se šířily ústně autor není většinou znám k nejznámějším sběratelům patřil Karel Jaromír Erben, Božena Němcová autorské pohádky mají svého autora patří k nim například Miloš Macourek

NEJZNÁMĚJŠÍ POHÁDKÁŘI: BOŽENA NĚMCOVÁ Chytrá Horákyně O Smolíčkovi Sedmero krkavců Princ a Večernice S čerty nejsou žerty Princezna se zlatou hvězdou na čele Sůl nad zlato Princ Bajaja

O SMOLÍČKOVI I pootevřel jim malinko dvířka, co by tam mohly dva prstíčky strčit. I děkovaly mu jeskyňky a hned strčily mezi dveře dva bělounké prstíčky, pak celou ruku a už byly v sedničce, Smolíčka chytily a pryč s ním utíkaly. Tu se pustil Smolíček do volání: „Za doly, za hory, mé zlaté parohy, kde se pasou! Smolíčka pacholíčka jeskyňky nesou.“

NEJZNÁMĚJŠÍ POHÁDKÁŘI: KAREL JAROMÍR ERBEN Hrnečku, vař! O kohoutkovi a slepičce Dlouhý, Široký a Bystrozraký Pták Ohnivák a liška Ryška Zlatovláska Tři zlaté vlasy děda Vševěda Otesánek O Jeníčkovi a Mařence

ZLATOVLÁSKA Když Jiřík ty perly králi přinesl a král je přepočítal, ani jedna nechybovala. „Dobřes udělal svou věc,“ povídá, „zejtra ti dám jinou práci.“ – Ráno Jiřík přišel a král jemu řekl: „Má Zlatovláska koupala se v moři a ztratila tam zlatý prsten, ten musíš najít a přinést.“ – Jiřík šel k moři a chodil smutně po břehu, moře bylo čisté, ale tak hluboké, že nemohl ani dna dohlédnout, a což teprve na dně vyhledat prsten? „Och, kdyby tu byla má zlatá ryba, ta by mi mohla pomoci!“

NEJZNÁMĚJŠÍ POHÁDKÁŘI: HANS CHRISTIAN ANDERSEN Ošklivé káčátko Malá mořská víla Princezna na hrášku Císařovy nové šaty Statečný cínový vojáček Malenka Sněhová královna Divoké labutě

MALENKA Ale jak se podivila! Uvnitř květu seděl malý mužíček, bílý a průhledný, jako by byl skleněný. Nejrozkošnější zlatou korunku měl na hlavě a překrásná průsvitná křidélka na ramenou. Sám nebyl větší než Malenka. Byl to princ – skřítek květů. V každém květu byl takový mužíček nebo ženuška, ale tenhle byl králem všech. „Bože, ten je krásný!“ šeptala Malenka vlaštovce. Malý princ se vlaštovky náramně ulekl, neboť to byl úplný ptačí obr proti němu, který byl tak malý a jemný. Ale když spatřil Malenku, měl velikou radost, byla to nejhezčí dívka, kterou kdy spatřil.

NEJZNÁMĚJŠÍ POHÁDKÁŘI JAN DRDA – Dařbuján a Pandrhola, Český Honza MILOŠ MACOUREK – Mach a Šebestová VÁCLAV ČTVRTEK – Rumcajs ONDŘEJ SEKORA – Ferda Mravenec JAN KARAFIÁT – Broučci JAN WERICH – Fimfárum LEWIS CAROLL – Alenka v říši divů ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY – Malý princ

POUŽITÁ LITERATURA ANDERSEN, H. CH. Pohádky. 7. vyd. Praha: Albatros, 1990. 219 s. ISBN 13-127-KMČ-90. ERBEN, K. J., NĚMCOVÁ B. Pohádky. 2. vyd. Praha: Albatros, 1993. 110 s. ISBN 13-157-KMČ-93