PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 18 Mgr. Pavlína Juráková www.zlinskedumy.cz
Anotace Prezentace definuje základní pojmy používané v předmětu ošetřovatelství. Musí být doplněny výkladem. Autor Mgr. Pavlína Juráková (autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Interna, vnitřní lékařství, trávicí trakt, vředová choroba gastroduodena Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 15 - 19 let Vazby na ostatní materiály je součástí studijních materiálů pro výuku předmětu OSE 3. ročník
Vředová choroba gastroduodena - charakteristika onemocnění Onemocnění, projevující se defektem oddílů trávicí trubice, jež jsou v kontaktu s kyselou žaludeční šťávou Primární choroba GA-DU - Sekundární choroba GA-DU – jako následek jiných onemocnění /šok, popáleniny, trauma, poškození CNS…/ Komplikace Krvácení – provázeno hematemézou a melénou Perforace – proděravění žaludeční stěny a pronikání obsahu žaludku do břišní dutiny Penetrace – proděravění vředu do sousedního orgánu Pyloroduodenální stenoza
Příčiny Multifaktoriální onemocnění Stres Strava a stravovací návyky Kouření, alkohol, černá káva Léky s ulcerogenním účinkem Hylicobacter pylori Genetické dispozice Průběh onemocnění Většinou jako chronické onemocnění, střídají se: Období exacerbace – akutního vzplanutí Období remise – zklidnění Sezónní výskyt
Příznaky Žaludeční vřed Duodenální vřed Lokalizace bolesti V nadbřišku, pod mečovitým výběžkem V pravém nadbřišku Závislost bolesti na jídle Během jídla a po jídle Nalačno, často v noci Závislost bolesti na ročním období Nemá sezónní výskyt Vyskytuje se na jaře a na podzim Chuť k jídlu Je zachována; pacient se vyhýbá jídlu z důvodu výskytu bolesti Je zachován; pacient jí často, aby předešel bolesti Zvracení Časté, přináší úlevu, obsahuje nestrávené zbytky potravy Méně časté, nepřináší úlevu, obsahuje jen žaludeční šťávy
Vyšetřovací metody Anamnéza – OA,FA,RA,PA Fyzikální vyšetření – pohmat Gastroduodenoskopie Žaludeční biopsie RTD vyšetření s kontrastem Serogické vyšetření – protilátky proti Helicobacter pylori Hematologické – KO Laboratorní vyšetření stolice – na okultní krvácení, na Helicobacter pylori Laboratorní vyšetření dechu
Léčba Konzervativní Úprava životosprávy Dietoterapie Farmakologické léčba – antiulcerotika, anatacida, parasympatolytika, ATB Psychoterapie Lázeňská léčba Dispenzarizace Ošetření vředu během gastroskopie Infuzní terapie Chirurgická – při komplikacích
Ošetřovatelský plán Vnímání zdravotního stavu Sleduj základní příznaky onemocnění Psychický stav nemocného Zajisti množství informací klienta chorobě Poloha a pohybový režim Při bolestech umožni a doporuč úlevovou polohu
Monitorace Výskyt bolesti – charakter, lokalizace, intenzita Psychický stav klienta a jeho pohybovou aktivitu Stravovací návyky Dyspeptické potíže Vyprazdňování stolice – meléna Chuť k jídlu, stav chrupu Laboratorní hodnoty Účinek léčiv Okolí periferního žilního vstupu
Zhodnoť stav výživy klienta a jeho soběstačnost Hygienická péče Zhodnoť soběstačnost Zajisti soukromí Výživa Zhodnoť stav výživy klienta a jeho soběstačnost Dieta dle ordinace lékaře – nejčastěji č. 2 Zajisti vhodnou teplotu stravy a klid při jídle Edukuj v oblasti výběru a úpravy potravy Jídlo po menších dávkách a častěji až 7x denně/ Vyloučit dráždivá a kořeněná jídla Vhodná teplota stravy Ne syrové a tuhá zelenina Ne čaj, káva, cola, alkohol Dostatek bílkovin Preferovat vaření a dušení stravy
Dle soběstačnosti, ev. zajisti dopomoc Sleduj stolici Vyprazdňování Dle soběstačnosti, ev. zajisti dopomoc Sleduj stolici Meléna Obstipace Spánek a odpočinek Zhodnoť kvalitu Zajisti vhodné podmínky Respektuj návyky klienta před spaním Sleduj výskyt bolesti nalačno
Psychosociální potřeby Zjisti info týkající se rodinné situace a zaměstnání Podej informace o vhodné životosprávě Zdůrazni nutnost zákazu kouření a požívání alkoholu Vysvětli nutnost pravidelného užívání předepsaných léků Domácí péče Zajisti dispenzarizaci Zdůrazni nutnost pravidelného režimu Upozorni na možnost sezónního zhoršení stavu Doporuč zmírnění životního tempa a stresových faktorů
ZDROJE: HEJNAROVÁ, Eva, Renata HERNOVÁ, Vladislava MARCIÁNOVÁ, Ludmila RÁŽKOVÁ, Jarmila ŘEHOŘOVÁ a Lenka SLEZÁKOVÁ. Ošetřovatelství pro zdravotnické asistenty I: interna. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1775-3. Byly použity kliparty MS Office v rámci smlouvy Campus 3