Outsourcing a SaaS Ing. Roman Danel, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
Hosting informačního systému K2
Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Systémová integrace Ing. Roman Danel, Ph.D.
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Základní koncepty systémové integrace
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
1. 3 Business priorita Scénář Řešení Produkty Rozvoj a podpora Partneři.
Strategická podnikatelská jednotka Strategic Business Unit - SBU
Tomáš Baďura ARI.  Mnoho velkých společností dávno začalo prosazovat přesun výpočetního výkonu IT do velkých datových center.  Decentralizované systémy.
Aleš Chudý ředitel divize IW Microsoft Slovakia.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Facility management ČSN EN
Informační systémy podnikové systémy CRM
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Cvičení č. 2 Řízení multinacionálních firem
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Simon, Štancl, Vajdl, Valenta.  Sunnysoft mControl je komplexní řešení pro kontrolu a správu firemních PDA zařízení. Jde o nový produkt na trhu přinášející.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Ekonomika informačních systémů
Cloud Computing - efektivní a transparentní provoz organizace pro každého (Jakub Fiala, Miroslav Čejka GORDIC ® )
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Předmět: Řízení podniku 1
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Zavádění a údržba informačních systémů
Informačnípodpora řízení kvality ve firmě Informační podpora řízení kvality ve firmě CRM Ekonomický systém Personalistika Datová pumpa Akord Software Datový.
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Podnikání na Internetu outsourcing, virtuální firmy Letní semestr 2005 Jana Holá IX.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
CIO priority | Priority IT v bankách a pojišťovnách| Lukáš Klášterský 1.
David Šupita, Adam Řešetka, Petr Horák
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Výhody Cloud Computingu PLATBA ZA PŘÍSTUP – NE VLASTNICTVÍ – KE ZROJŮM SDÍLENÍ „DOČASNÉHO A NEHMOTNÉHO“ VÝPOČETNÍHO VÝKONU MEZI VÍCE PRONAJÍMATELY OPTIMALIZUJE.
Martin Goldammer.  Model nasazení  veřejný (Public cloud computing)  soukromý (Private cloud computing)  hybridní (Hybrid cloud computing)  komunitní.
Telefónica O 2 Business Solutions Platform as a Service – Overview Praha, Ing. Jan Kepič, CISA –
Vývoj výpočetního modelu
Kam kráčí telekomunikační sítě Morava a Slovensko Jiří Lešek (ředitel velkoobchodu datových národních služeb) Milan Petrásek (produktový.
Teleworking v Asseco CR Renata Leflerová Ředitel LZ Praha
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Manažerské informační systémy Informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Integrace logistických služeb
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
SOA = Architektura orientovaná na služby
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Vratislav Paulík ředitel projektů
Bezpečnostní politika
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Miroslav Hübner listopad 2014 Jak sehnat peníze na IT ANEB zamyšlení jak si koupit, co potřebuji.
Cloud computing v praxi
Vybudování Technologického centra MěÚ Vyškov
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Transkript prezentace:

Outsourcing a SaaS Ing. Roman Danel, Ph.D. roman.danel@vsb.cz Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta

Literatura Časopis Systémová integrace Molnár, Z.: Efektivnost informačních systémů, Grada 2001

Co je outsourcing? „Outsource“: out = vně, ven source = zdroj Outsourcing znamená uskutečnění činností pomocí vnějších zdrojů. Jedná se o přesun zodpovědnosti za provoz určité funkční oblasti na externí specializovanou firmu (poskytovatele). Předmětem outsourcingu jsou převážně podpůrné podnikové procesy, kam ale může patřit IS. Předmětem outsourcingu není hlavní proces, který je předmětem podnikání.

Typy outsourcingu v IS/IT Úplný outsourcing - komplexní služba, kdy všechny služby zajišťuje poskytovatel Outsourcing určité služby - HW, SW, správa IT…vždy dlouhodobě Personální outsourcing - poskytování služeb a lidí v oblasti IT

Personální outsourcing Zdroj: www.dilbert.com

Varianty outsourcingu IT z pohledu vlastnictví aktiv Poskytovatel má prostory od zákazníka v pronájmu Prostory a vybavení jsou poskytovateli prodány Poskytovatel sám vlastní vše potřebné k provozu IS/IT a dodává informace jako službu

Vzájemné vlastnické vztahy Inhouse outsourcing (vnitřní) – poskytovatel je součástí organizační struktury, např. samostatná divize Subordinate outsourcing (závislý) – zákazník má kapitálovou účast u poskytovatele (např. dceřiná společnost) Independent outsourcing Úrovně určují míru rizika.

Co outsourcing není? Dodávka nějakého produktu Vývoj aplikace na zakázku Lze mít formou outsourcingu vedení podniku?

Příklady outsourcingu Dodávka HW (zůstává ve vlastnictví poskytovatele, ten zajišťuje upgrade systémů) Vzdálená správa počítačové sítě Správa databáze (poskytovatel zajišťuje update, zálohování, přechody na vyšší verze…) Outsourcing IS – formou pronájmu ASP (Application Service Providers) – pronájem podnikových aplikací, SaaS

Historický vývoj vztahů mezi dodavateli IT a zákazníky Produktový přístup – zákazník si koupí produkt a sám se snaží, aby byl funkční a splnil požadované cíle Systémový integrátor Outsourcing Kooperativní společnost - partnerství

Důvody zavedení outsourcingu Ekonomické výhody Personální výhody Organizační výhody Administrační výhody Zjednodušení řízení podniku Outsourcing IT nemusí snižovat reálné IT náklady, ale odhalí a odstraní skryté náklady (např. náklady na výběr nových technologií, likvidace starých technologií, školení pracovníků, organizační náklady pro pracovníky, …)

Důvody outsourcingu Zvýšení zaměření na hlavní činnost podniku Přístup k schopnostem a možnostem na vysoké úrovni Rychlejší řešení nových požadavků (vlastními silami časově náročné, SI má některá řešení k dispozici…) Výsledek BPR Sdílení rizik Uvolnění zdrojů pro jiné účely Zdroje nejsou dostupné interně Zvýšení pružnosti – odpadají investiční špičky, zkrácení doby zavedení… Standardizace Odprodej aktiv (přísun peněz) Uvolnění kapitálových prostředků (nejde z investičních peněz) Průhledné plánování Organizační důvody – snížení počtu pracovníků

Přínosy outsourcingu IS/IT Uvolní se „řídicí“ prostor – manažeři firmy se mohou zabývat klíčovými procesy ve firmě Možnost využívat vyspělý IS/IT Uvolní se podnikové zdroje V poskytovateli získává určitou garanci (neúspěch outsourcingového řešení je neúspěch poskytovatele) Cílem je i snížení výdajů (ne vždy je dosaženo)

Snížení výdajů na IS/IT vlivem outsourcingu Snížení rizik mimořádných výdajů způsobených výpadky/haváriemi - je v režii poskytovatele Snížení výdajů na IT personál - školení, vzdělávání apod. Lepší kontrola nad výdaji do IS/IT - jediná platba za outsourcingové služby Snížení investičních výdajů

Výdaje na outsourcing Kooperační Platby za služby Mohou být fixní nebo objemově závislé

Skryté výdaje Konzultační služby Likvidace starých technologií Testování nových technologií Režijní náklady spojené se zaměstnanci Uzavření kontraktu Řízení oustourcingového vztahu Řešitelský tým připravující outsourcing

Outsourcing souvisí s re-engineeringem Outsourcing souvisí s re-engineeringem. První otázka při BPR je možnost zrušení procesu, teprve když nelze, řeší se zlevnění. Rozhodnutí o outsourcingu IT je vždy strategické, odehrává se v rovině informační strategie.

Očekávání od outsourcingu IT Majitel a jednatel: větší koncentrace na jádro pondikání, obchodní procesy a zajištění konkurenceschopnosti Finanční ředitel: snížení investic, lepší plánování nákladů, snížení počtu vlastních zaměstnanců Ředitel pro informatiku: možnost využít nejnovější technologie, zajištění určité úrovně služeb, zajištění spolehlivosti IS/IT.

Cíl outsourcingu Menší spotřeba, nižší náklady Kvalitnější a rychlejší služby Konkurenční výhoda Seřazeno podle komplexicity vztahů zákazník - poskytovatel

Proces outsourcingu 1) sourcing strategie - strategická analýza funkčních oblastí 2) sourcing strategie - určení oblastí, které budou vytěsněny 3) detailní analýza předmětné oblasti 4) definice požadovaných služeb 5) definice požadavků na poskytovatele 6) výběr sourcingové varianty a poskytovatele 7) due diligence (=hloubková analýza) 8) sepsání smlouvy 9) transformace 10) provozování outsourcingu - řízení vztahu 11) ukončení / převod outsourcingu

Hloubková analýza jaká je strategie outsourcera, jaký je primární segment jeho zákazníků, není náš podnik prvním pokusným králíkem v daném oboru/regionu?  má dodavatel nastaven optimálně svoje interní procesy? jaké jsou zdroje a finanční možnosti dodavatele? disponuje skutečně dodavatel know-how, které ve svých materiálech uvádí

Rizika outsourcingu Závislost na poskytovateli Riziko úniku citlivých informací mimo podnik Určitá nevratnost strategického rozhodnutí Nižší flexibilita (každá změna musí být řešena s poskytovatelem) Nutnost řízení obchodních vztahů s poskytovatelem (=výdaje) Přínosy outsourcingu se obtížně vyhodnocují Poznámka: statisticky nejvíce úniků dat z podniku je prováděno vlastními zaměstnanaci, poskytovatelé mají často lépe zabezpečené servery než podnik….

Software as a Service (SaaS) Business model (obchodní model) – způsob nebo metoda, jakým podnik realizuje primární síl svého podnikání – ZISK. SaaS je model nasazení softwaru, kdy dochází k hostingu aplikace provozovatelem služby. Služba je dále nabízena zákazníkům přes internet.

SaaS Předchůdcem je v 90. letech ASP Vznik 1999 Odpadají investice do SW balíku, platí se hned za službu

Přínosy SaaS Nižší počáteční náklady Náklady jsou předem známy Není riziko dodatečných nákladů Pokud služba nesplňuje očekávání, je možný přechod k jiné

Nevýhody SaaS Obtížná customizace Obtížná/nemožná integrace s jinými podnikovými systémy Riziko úniku informací

Přínosy SaaS pro dodavatele Tržby z pravidelných plateb Správa upgade programů Větší šance, že si udrží zákazníky

Obchodní modely SaaS na Internetu Zdarma Reklama Platba za užívání Provize Využití získaných informací

On-premise = na vlastním HW On-demand = na „požadavek“ – ASP, SaaS, cloud…

CLOUD

Cloud Poskytování služeb nebo programů na serverech na Internetu Uživatelé neplatí za aplikace, ale za užití Lze přistupovat odkudkoli Poskytovatel řeší bezpečnost a aktualizace SW Technické řešení je pro uživatele neviditelné – viditelná je služba

Cloud Veřejný Privátní Komunitní – komunita vývojářů, spolupracující firmy… Hybridní – cloud složen z různých cloudů; privátních i veřejných, část aplikací běží na vlastních serverech…

Poskytované služby SaaS – Software as a Service Serverhosting – není cloud IaaS - infrastruktura jako služba: poskytování výpočetní infrastruktury (typicky virtuálního stroje s odpovídajícím úložným prostorem a síťovou konektivitou) formou služby PaaS – Platform as a Service – poskytnutí výpočetní a softwarové infrastruktury formou služby SaaS – Software as a Service Např. Office 365

Virtualizace Virtualizace je zjednodušeně software, který na jednom PC vytvoří několik virtuálních počítačů. Například můžete na jednom PC současně spustit několik operačních systémů s vlastním odděleným diskovým prostorem a současně na nich spouštět aplikace

Elasticita Běžným uživatelům se cloud jeví jako jeden počítač s nekonečným výkonem. Přidávání a odebírání výkonu a zvyšování paměti na dobu zvýšené zátěže

Komponenty cloudu Cloud Storage Cloud Software Cloud Hosting

Vlastnosti cloudů Sdílení systému (Multitenancy) Virtualizace Thin provisioning Spolehlivost cloudu Škálovatelnost Bezpečnost

Výhody Bezpečnost Mobilita Výkon (možnost přerozdělení na uživatele) Klient nemusí znát princip funkce HW a SW

Příklady cloudu Google Apps Google App Engine Microsoft Office 365 IBM Smart Cloud Eucalyptus (2008) Amazon Web Service (2002) Elastic Compute Cloud (EC2) Amazon S3 – online storage web service (2012 – trillion objects)

Open Stack – open source cloud Dell – Crowbar Projekt Eucalyptus

Windows Azure Cloudová platforma od Microsoftu Únor 2010 Fabric – Compute – Storage SQL Server Azure http://www.windowsazure.com/en-us/ OS Windows Server 2008 64bit

Vzory zátěží optimálních pro Cloud využití Zatížení Čas Průměrné Perioda nečinno sti “Zapnuto a Vypnuto“ Zatížení typu On & Off (např. dávkové zpracování) Kapacita v době nečinnosti nevyužita Složité uvedení do provozu Průměrné zatížení Zatížení Čas “Rychlý růst“ Úspěšné služby musí růst/škálovat Reakce na růst je největší IT výzvou Složitý a časově náročný vývoj Zatížení Čas “Nepředpokládané špičky“ Průměrné zatížení Neočekávaný/neplánovaný špičky požadavků Náhodné špičky ovlivňují výkon Nelze zajistit provisioning pro extrémní případy Zatížení Čas Průměrné zatížení “Předpokládané špičky“ Služby se sezónním chováním Špičky z důvodu periodickému zvyšování požadavků IT komplexnost a ztracená kapacita

Zdroj: prezentace D. Krčmář, Microsoft

Služby úložiště ve Windows Azure CÍL: ŠKÁLOVATELNÉ, TRVALÉ, UTILITY BASED ÚLOŽIŠTĚ Tabulky: masivní množství jednoduchých strukturovaných dat, přístupných přes ADO.NET Fronty: serializované zprávy nebo dotazy, umožňují web-rolím a worker-rolím spolupracovat Bloby: Velká, nestrukturovaná data (audio, video, apod.) Windows Azure storage je jen další aplikace, řízené Fabric řadičem. Windows Azure aplikace mohou použít nativní úložiště nebo SQL služby. Aplikační stav je udržován službou úložiště, takže worker role mohou být replikovány podle potřeby.

Měření spotřeby objem dat čas x počet serverů počet transakcí SQL Azure počty připojení Azure AppFabric velikost x počet databází počty ověření Metriky pro měření spotřeby Počítají se podle spotřeby a platí na měsíční bázi objem dat dovnitř + ven z cloudu

Shrnutí Co je to outsourcing? Inhouse, subordinate, independent Výhody a nevýhody ASP - SaaS – PaaS – cloud On premise / On demand Windows Azure, Google, Amazon, Oracle cloud