Analytické myšlení Autor:Jana Buršová. 1. Tři dívky Anna, Bětka a Cilka odebírají jeden z časopisů: Vesmír, Reflex, Mladý svět, každá jeden a jiný než.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba výrazů s proměnnou
Advertisements

Číslovky SKLOŇOVÁNÍ DVA, OBA, TŘI, ČTYŘI
Nabídka háčkovaného prádla pro rok 2012 – skladem k Lenka Doležalová
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Liturgický rok.
VY_32_INOVACE_ 04_ Lidé a čas Kalendář (SADA ČÍSLO 2)
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 9. ročník (27. – 39. úloha) VIII. označení digitálního.
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (16. – 25. úloha) VIII. označení digitálního.
MINISTRANTI NAPAJEDLA
Pro velmi bystré hlavy ! Námořník vzpomínal, že při poslední plavbě kolem Evropy vyplouval se svou lodí z Petrohradu za krásného slunečného rána první.
Inovace odborné praxe Harmonogram odborné praxe – Vypracoval: Lukáš Kummer.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zdroj: Kombinatorika Zdroj:
Celostátní setkání mládeže Žďár nad Sázavou.
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve 4. třídě Sčítání do VY_32_INOVACE_15 Sada 24 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název:Výrok a jeho negace Autor:Mgr. Petr Vanický.
Gymnázium J. A. Komenského Uherský Brod PZ 2013 SEZNÁMENÍ SE STRUKTUROU A CÍLEM PŘIJÍMACÍCH TESTŮ.
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (35. – 45. úloha) X. označení digitálního.
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (23. – 35. úloha) III. označení digitálního.
PŘIROZENÁ ČÍSLA. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu:
Logické úlohy – cvičení 1
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (7. – 12. úloha) VII. označení digitálního učebního materiálu:
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách
Míchání barev Máme pět základních barev: Bílou Červenou Modrou Žlutou
Colour a picture Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
PROSTOROVÁ ORIENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poradíš si ? Lenka má 18 pastelek. Jana má o 5 pastelek méně. Kolik pastelek má Jana? 1. Nakresli: Lenka…………………………………………… Jana …………………………………………… Vypočítej:
ZNAKY DĚLITELNOSTI.
Vzájemná poloha tří rovin
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Matematická logika 3.Výroky (výklad) Mgr. Michal Švarc
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
SLOVNÍ ÚLOHY řešené pomocí lineární rovnice MATEMATIKA 8.ročník Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova 1289 Ostrov Klíčová slova: s lovní úloha, rovnice, řešení,
Slovní úlohy – procvičování 1. 6) Z odlitku byly zhotoveny tři součástky. Na první byla spotřebována polovina odlitku, na druhou dvě třetiny zbytku a.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_076.MAT.01 Hospodářské výpočty 5 – PROCENTOVÝ POČET.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Projekt Kiosek Zpracovali: Tomáš Svoboda, Alena Ikriová, Kristýna Krulichová, Nicola Hlavičková, Josef Kořínek z OIS3.
Slovní úlohy HRA. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: 14.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
Práce s prezentací Prezentace je určena žákům 2.ročníku. Pomocí obrázků pojmenovávají jednotlivé části oblečení. Nacvičují výslovnost, opakují po učiteli.
Haribo – základní informace Haribo je německá firma, která byla založena roku 1920 v Bonnu panem Hansem Rieglem, která vyrábí bonbony všech možných druhů.
Průřezové úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Matematizace textu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
KALENDÁŘ.
DIAGRAMY.
Matematika Variace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mikulášské počítání Mikulášské počítání
Dělitelnost 2 Znaky dělitelnosti dvěma Příklady
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
pedagogických pracovníků (NÚV).
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
M-Ji-CU053-Slovni_ulohy_se_zlomky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.26_Cas Datum: 12.
Transkript prezentace:

Analytické myšlení Autor:Jana Buršová

1. Tři dívky Anna, Bětka a Cilka odebírají jeden z časopisů: Vesmír, Reflex, Mladý svět, každá jeden a jiný než ostatní dvě. Dále víte, že právě jedno z následujících tvrzení je pravdivé: 1.Anna neodebírá Reflex. 2.Reflex odebírá Bětka. 3.Cilka neodebírá Vesmír.

1. - úkoly 1.Jaký z časopisů odebírá Bětka? a/ Vesmír b/ Reflex c/ Mladý svět d/ Nelze rozhodnout 2.Jaký z časopisů odebírá Anna? a/ Vesmírb/ Reflexc/ Mladý svět d/ Nelze rozhodnout

1. - řešení 1.Jaký z časopisů odebírá Bětka? a/ Vesmír b/ Reflex c/ Mladý svět d/ Nelze rozhodnout 2.Jaký z časopisů odebírá Anna? a/ Vesmírb/ Reflexc/ Mladý svět d/ Nelze rozhodnout

2. Ve dvou pokojích studentské koleje bydlí (po dvou) 4 kamarádky: Dáša, Alena, Lenka, Ivana. Každá z nich studuje jeden z těchto oborů: anglistiku, práva,,medicínu, filozofii. Přitom víte: 1.Dáša chodí s Lenkou a tou, co studuje práva, každý pátek plavat. 2.Ivana nestuduje práva. 3.Dáša nestuduje filozofii. 4.Lenka s Dášou chodí s tou, co studuje anglistiku, na společnou přednášku.

2. - úkoly 1. Lenka studuje: a/ anglistikud/ filozofii b/ medicínue/ nelze jednoznačně určit c/ práva 2.Které z následujících tvrzení je zcela určitě nepravdivé? a/ Lenka nestuduje práva. b/ Alena nestuduje anglistiku. c/ Ivana nestuduje práva. d/ Dáša nestuduje medicínu. e/ Filozofii studuje buď Lenka, nebo Ivana.

2. - řešení 1. Lenka studuje: a/ anglistikud/ filozofii b/ medicínue/ nelze jednoznačně určit c/ práva 2.Které z následujících tvrzení je zcela určitě nepravdivé? a/ Lenka nestuduje práva. b/ Alena nestuduje anglistiku. c/ Ivana nestuduje práva. d/ Dáša nestuduje medicínu. e/ Filozofii studuje buď Lenka, nebo Ivana.

3. Každý ze čtyř kamarádů Patrik, Radek, Lukáš, Libor navštívili o prázdninách jednu z jižních zemí: Itálii, Řecko, Tunisko, Španělsko. Na dovolenou s sebou vzali i své přítelkyně Dášu, Ivanu, Lenku, Alenu. O tom, kdo kde s kým byl víte: 1.Patrik a Radek vyzvídali na Ivaně podrobnosti o její dovolené v Itálii. 2.Liborovi se dovolená nevydařila a příští rok by jel raději do Tuniska. 3.Dáša byla v Tunisku. 4.Radek nechodí s Alenou. 5.Patrik byl na dovolené s Dášou. 6.Lenka byla v Řecku.

úkoly 1.Kdo byl v Řecku? a/ Patrik a Dáša b/ Ivana s Lukášem c/ Libor a Lenka d/ Radek a Lenka e/ Alena s Liborem

řešení 1.Kdo byl v Řecku? a/ Patrik a Dáša b/ Ivana s Lukášem c/ Libor a Lenka d/ Radek a Lenka e/ Alena s Liborem

3.2., 3.3. – úkoly 2.Která z dívek byla ve Španělsku? a/ Dášad/ Alena b/ Ivanae/ nelze jednoznačně určit c/ Lenka 3.Který z chlapců byl ve Španělsku? a/ Patrikd/ Radek b/ Lukáše/ nelze jednoznačně určit c/ Libor

3.2., řešení 2.Která z dívek byla ve Španělsku? a/ Dášad/ Alena b/ Ivanae/ nelze jednoznačně určit c/ Lenka 3.Který z chlapců byl ve Španělsku? a/ Patrikd/ Radek b/ Lukáše/ Nelze jednoznačně určit c/ Libor

4. Dominika si koupila šest kusů oblečení (kalhoty, tričko, mikina, košile, sukně, šaty). Každý kus oblečení měl jinou barvu (bílá, hnědá, červená, fialová, modrá, zelená) a měl jinou cenu (290, 490, 590, 1090, 1290, 1590Kč). Víme, že: Tričko bylo o 300Kč levnější než sukně Šaty byly hnědé Nejdražší byly kalhoty Fialový kus oblečení stál o 100kč více než modrý

úkoly O kterém oblečení víme jistě, kolik stálo a jakou mělo barvu: a/o mikině b/o tričku c/o sukni d/o kalhotách e/o žádném

řešení O kterém oblečení víme jistě, kolik stálo a jakou mělo barvu: a/o mikině b/o tričku c/o sukni d/o kalhotách e/o žádném

úkoly Jakou cenu mohla mít mikina? a/jen 490kč b/ken 1090Kč c/jen kteroukoli z dvojice 490, 1090Kč d/Jen kteroukoli z dvojice 1090, 1290Kč e/Kteroukoli z dvojice 490, 1090, 1290Kčš

řešení Jakou cenu mohla mít mikina? a/jen 490kč b/jen 1090Kč c/jen kteroukoli z dvojice 490, 1090Kč d/Jen kteroukoli z dvojice 1090, 1290Kč e/Kteroukoli z dvojice 490, 1090, 1290Kčš

úkoly Pokud by platilo, že mikina byla modrá, jaká by mohla být cena košile? a/jen 490Kč b/jen 1090Kč c/jen kterákoliv z dvojice 490, 1090Kč d/Jen kterákoliv z dvojice 1090, 1290Kč e/ Jen kterákoliv z dvojice 490, 1290Kč

řešení Pokud by platilo, že mikina byla modrá, jaká by mohla být cena košile? a/jen 490Kč b/jen 1090Kč c/jen kterákoliv z dvojice 490, 1090Kč d/Jen kterákoliv z dvojice 1090, 1290Kč e/ Jen kterákoliv z dvojice 490, 1290Kč

úkoly Které z následujících přiřazení barvy k oblečení je v rozporu s podmínkami v zadání? a/červená sukně b/zelené kalhoty c/bílé kalhoty d/zelená mikina e/červená košile

řešení Které z následujících přiřazení barvy k oblečení je v rozporu s podmínkami v zadání? a/červená sukně b/zelené kalhoty c/bílé kalhoty d/zelená mikina e/červená košile

5. Radka si každý pracovní den v týdnu (Po – Pá) vzala na vlasy jinou ozdobu (sponka, klobouček, mašle, korálky, čelenka) v jiné barvě (fialová, růžová, hnědá, žlutá, vínová). Víme, že: Páteční ozdoba měla vínovou barvu Klobouček byl fialový Korálky měla Radka hned po čelence Ve čtvrtek měla Radka sponku Klobouček měla Radka hned po korálcích Sponka nebyla růžová

úkoly Jakou barvu mohla mít ozdoba, kterou si Radka vzala ve Čt? a/Jen kteroukoliv z dvojice hnědá, růžová b/Jen kteroukoliv z dvojice růžová, žlutá c/Jen kteroukoliv z dvojice žlutá, hnědá d/Jen kteroukoliv z dvojice hnědá, fialová e/Kteroukoliv z trojice hnědá, růžová, žlutá

řešení Jakou barvu mohla mít ozdoba, kterou si Radka vzala ve Čt? a/Jen kteroukoliv z dvojice hnědá, růžová b/Jen kteroukoliv z dvojice růžová, žlutá c/Jen kteroukoliv z dvojice žlutá, hnědá d/Jen kteroukoliv z dvojice hnědá, fialová e/Kteroukoliv z trojice hnědá, růžová, žlutá

úkoly U kterých dní víme jistě, jakou ozdobu si Radka vzala i jakou měla ozdoba barvu? a/jen u úterý b/jen u pátku c/jen u úterý a středy d/jen u středy a pátku e/u úterý, středy a pátku

řešení U kterých dní víme jistě, jakou ozdobu si Radka vzala i jakou měla ozdoba barvu? a/jen u úterý b/jen u pátku c/jen u úterý a středy d/jen u středy a pátku e/u úterý, středy a pátku

úkoly O které barvě ozdoby víme jistě, který den ji Radka měla na hlavě? a/jen o růžové b/ jen o vínové c/o žluté a růžové d/o růžové a vínové e/o vínové a fialové

řešení O které barvě ozdoby víme jistě, který den ji Radka měla na hlavě? a/jen o růžové b/ jen o vínové c/o žluté a růžové d/o růžové a vínové e/o vínové a fialové

úkoly Které z následujících tvrzení určitě platí? a/Ve středu měla Radka klobouček b/Korálky měly žlutou barvu c/V úterý měla Radka růžovou ozdobu d/V pondělí měla Radka sponku e/Čelenka měla hnědou barvu

řešení Které z následujících tvrzení určitě platí? a/Ve středu měla Radka klobouček b/Korálky měly žlutou barvu c/V úterý měla Radka růžovou ozdobu d/V pondělí měla Radka sponku e/Čelenka měla hnědou barvu

Použitá literatura KOTLÁN, Igor. Testy studijních předpokladů a základy logiky – 1. díl, 1. vyd. Institut vzdělávání Socrates, s.r.o., 2004, 198 s. ISBN KOTLÁN, Igor. Testy studijních předpokladů a základy logiky –2. díl, 1. vyd. Institut vzdělávání Socrates, s.r.o., 2004, 196 s. ISBN KOUŘILOVÁ, Sylvie. Studijní předpoklady a logika. 1. vydání, Fragment, 2007, ISBN