Literatura na počátku 20.století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _16_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
Průběh 1. světové války 3. část.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Erich Maria Remarque
Světová literatura po 1. světové válce
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
2.světová válka v próze JAN DRDA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
První svĚtová válka.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VY_32_INOVACE_CJK4_2460_Z EM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Vývoj v Rusku.
VY_32_INOVACE_2D.9.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
1. světová válka ( ).
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Téma: Petr a Lucie – R. Rolland
Bilance 1. světové války Oběti 1. světové války
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Josef Škvorecký životopis Josefa.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Meziválečná literatura
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Romain Rolland Aneta Kozlová Septima
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
GE - Vyšší kvalita výuky
Středověká literatura - úvod
Spisovatelé a ilustrátoři
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Soužití Čechů a Němců Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_12_Česká historie.
SVETOVÁ LITERATÚRA MEDZI DVOMA SVETOVÝMI VOJNAMI (1918 – 1945)
Francouzská literatura mezi válkami
STÁTNÍ SVÁTEK DEN VYMEZENÝ ZÁKONEM.
Předmět: Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Německá próza mezi válkami
Předmět: Dějepis Ročník: 9. Tématický celek: Letecká bitva o Anglii
Odraz 1. světové války ve světové literatuře:
Odraz 2. sv. války v české literatuře
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Literatura na počátku 20.století Romain Rolland 9. třídy

Úvod do doby Jedná se především o období, které je zasaženo první světovou válkou. Ta roztříští všechny jistoty světa a lidé se dívají na svět z jiné perspektivy. Toto období je literárně bohaté na díla zobrazující život zasažený válečným stavem a vyrovnávání se s hrůzami války. Kromě škod přinesla tato doba také velké sblížení mezi Evropou a Amerikou. Mnohé státy se vydávají po vzoru USA, Anglie a Francie na cestu demokracie, mezi nimi i nově vzniklé Československo. Úsilí o nový životní styl, touha po jistotách, osvobození a nastolení nového řádu vede také v některých zemích k podpoře režimů: (Itálie, Německo) fašistického a (Rusko po revoluci 1917) komunistického.

Romain Rolland (*29.01.1866 - †30.12.1944) Narodil se v malém francouzském městě Clamecy. Miloval hudbu a historii, kterou také později vyučoval. Od roku1912 se věnoval literatuře, za kterou v roce 1915 získal Nobelovu cenu - "... jako projev vysoké pocty za vznešený idealismus v jeho literárních pracech a za sympatii a lásku k pravdě, s nimiž líčil různé typy lidí."

Díla Jan Kryštof (začal na něm pracovat 1904- do prodeje se dostal 1912). Přes boj (1915)- prosila Francii a Německo, aby uznávaly pravdu, víru a lidskost. Projevuje se v tom jeho sklon k Pacifismu. Petr a Lucie (1920)

Novela PETR A LUCIE Děj začíná 30. ledna 1918, kdy student Petr při náletu náhodně v metru potká mladičkou Lucii. Stojí vedle sebe a chytí se za ruce (jen po dobu náletu). Tato doba však stačí k tomu, aby mezi nimi vznikla vzájemná sympatie. Pak se oba rozejdou. Po nějaké době se opět potkají: https://www.youtube.com/watch?v=JIzCl2RR624 Jejich láska sílí, ale v překážce jim stojí Petrův povolávací rozkaz do armády. Jak to s nimi bude dál se dočtete v textu.

Instrukce k četbě Čtěte samostatně a v tichosti. Do textu nepiště. V textu podtrhávejte informace (slova, věty, odstavce): které mluví o prostředí: popis místa, popis počasí, slova, která nás odkáží k městu, státu či jiné poloze. které vyjadřují pocity mezi hlavními hrdiny. Ty podtrhávejte jinou barvou. Které vypovídají o době, kdy se příběh odehrává: v jakou denní dobu, jaký den, měsíc, rok/ roční dobu. Opět použijte jinou barvu.

Zdroje https://www.youtube.com/watch?v=JIzCl2RR624 http://www.rozbor-dila.cz/petr-a-lucie-rozbor-dila-k-maturite-6/ http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/romain-rolland.html http://amper.ped.muni.cz/~jonas/Jaroska/4A2012/matura/%E8e%9Atina/Knihy/2 3.%20Rolland%20Romain%20-%20Petr%20a%20Lucie%2840%29.pdf