Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna akademie věd, v. v. i. Praha, 7.12. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASEP pracovní setkání Praha Brno.
Advertisements

Pole u patentu - změny Kód vydavatele patentu C11$v
Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Autor práce – autoritní záznam zápis autora – základní pravidla garant - výběr garanta, zápis oddělení – zápis, kontrola aktivita – označení současných.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i
Seminář pro začátečníky. Zpracovatel - 1 Pokud zpracovatel není vědec Potřebuje úplné podklady, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
Bibliografická a rešeršní činnost
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
Model řešení otevřeného přístupu Akademie věd ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha,
OvzdusiSQL Kvasar, spol. s r. o.. Obsah Opravy Novinky Nastavení programu Nastavení pro IT Export hlášení ISPOP Karta měření Karta emise Možnosti importů.
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Pracovní seminář říjen 2013 Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha , Brno
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Vkládání záznamů do databáze OBD
ASEP školení pro začínající zpracovatele
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Jarní seminář ASEP 2008 Jana Doleželová Praha, Brno Knihovna AV ČR.
Seminář ASEP Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha , Brno
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
ARL – web formuláře přihlášení. ARL – web formuláře vstupní obrazovka Vytvoření nového záznamu LIMITY zobrazení DATA.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Petra Bártková, Knihovna AV ČR Praha.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Pracovní Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
ASEP - seminář Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Klient ARL a IPAC pohled zpracovatele Nina Ramešová, Ústav informatiky AV ČR, v.v.i.
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
OBD 2010 Kde najdeme - INIS - OBD - Publikace OBD Manuál OBD Stručný návod OBD 2.6 Novinky Informace o předávání RIV Popis údajů dodávaných do RIV v roce.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
Pracovní setkání Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
ESTUP – Elektronické studentské práce na VŠE, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven eSTUP elektronické studentské práce.
Pracovní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
ASEP školení pro začínající zpracovatele Základní informace o zpracování a vkládání dat přes webovské formuláře.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Seminář k výběrovému řízení 2016 Přihlašování do výběrového řízení Statutární město Ostrava Magistrát Odbor sociálních věcí, zdravotnictví a vzdělanosti.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
Prezentace OBD Orientace běžného uživatele v prostředí osobní bibliografické databáze.
Transkript prezentace:

Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna akademie věd, v. v. i. Praha,

OBSAH HODNOCENÍ (I. Laiblová Kadlecová) SBĚR 2011, 2012 (J. Doleželová) Repozitář ASEP Tok dat v repozitáři (J. Doleželová) Příklady práce v repozitáři, uložení dokumentu, dokumentů (Z. Chmelařová) Otevřený přístup – pokračování (I. Burešová) Shrnutí

SBĚR 2011 rekapitulace Současný stav Data byla odevzdána, ohodnocena, některá data byla vyřazena, znovu zařazena a konečné hodnocení bude – zrušení linků na vyřazené záznamy Co není dořešeno? Mazání dat GAČR nepředal do RIV soubory se záznamy ke smazání. Záznamy budou v těchto dnech smazány dodatečně. Mazání budeme řešit pak individuálně.

SBĚR 2011 – mazání žádost o vymazání záznamu z RIV – C51e=V Kontrola odstranění – pokud byl záznam z RIV odstraněn, vloží se do C51f=1 Tím se zruší link do RIV v záznamu. Záznam za AV je smazán, zapíšete do C51f=1

SBĚR 2011 – oprava žádost o opravu záznamu z RIV – C51e=O Záznam za AV je smazán, zapíšete do C51f=1 Pokud žádáte o opravu, musíte nahlásit požadavek přes web, záznam bude vložen do formulářů a bude změněn rok sběru.

SBĚR 2012 – RIV změna struktury 1 Úprava struktury dat ? Očekává se: Předání znovu údaje „počet stran“ DOI Trvalý odkaz na www s plným textem Úprava druhu dokumentu patent kód pro vydavatele patentu – výběr z rolety

SBĚR 2012 – RIV změna struktury 2 Zvětšení délky polí

SBĚR 2012 – RIV změna struktury 3 Povinné vyplnění datových polí ISSN, ISBN, ISMN, Ev. číslo předpisu, datum certifikace, označení certifikačního orgánu

SBĚR 2012 – RIV změna struktury 4 Upřesnění popisu polí Typ zdroje financování výsledku (operační a rámcové programy) Druh výsledku odrůda (vykazování odrůd v EU) Patent bude přesunut do kategorie aplikovaných výsledků

SBĚR 2012 Termíny Termíny odevzdání dat: ?? Předpoklad: – statistiky AVČR – příprava dat pro poskytovatele – odevzdání dat poskytovatelům Termíny budeme upřesňovat (dle pokynů RV a poskytovatelé)

SBĚR 2012 opravy a mazání Současný stav Předpoklad: snad podobně jako vloni ale… Oprava záznamu v RIV znamená: Záznam z RIV smazat (tj, vytvořit mazací xml soubory pro všechny poskytovatele, vyplnit pole C51) a znovu zaslat v nové dávce dat 2012 Mazání záznamu z RIV znamená: Záznam z RIV smazat (tj. vytvořit mazací xml soubory pro všechny poskytovatele, vyplnit pole C51)

Mazání, opravy v ARL Vyplnění pole C51 dle návodu: Mazání záznamu C51$e=V Oprava záznamu C51$e=O O opravu zažádám přes webový formulář. Záznam bude uložen do webových formulářů s rokem sběru Vzhledem k dosud nejasným pokynům z RV, doporučujeme počkat.

PORTÁL ASEP připravujeme Všechny informace o ASEP na jednom místě Probíhá: Úpravy manuálu Revize požadavků na úpravu systému ARL Tvorba stránky pro repozitář

Úpravy ARL 2012 Úpravy formulářů – doplnění polí, rozšíření druhu dokumentů – (až bude známa nová struktura RIV) Uvést repozitář do praxe Dvojí afiliace Požadavek uvedení v záznamu dvojí afiliace z AV bez vytvoření duplicity záznamu, aby se záznam vyhledal ve všech institucích. Úprava ZF a nové ZF Nové výstupy

REPOZITÁŘ ASEP charakteristika - 1 Repozitář je vytvořen jako nadstavba systému ARL. (Výhodou je, že se pouze rozšíří funkčnost již zaběhnutého systému.) Ke všem záznamům, které jsou uloženy v ASEP, je možno přiložit plný text. U každého plného textu bude nastavena forma zveřejnění, kterou prověří zpracovatel ústavu, aby nedošlo k porušení autorských práv (volně přístupné, volně přístupné s embragem, omezený přístup, veřejně nepřístupné).

REPOZITÁŘ ASEP charakteristika - 2 Všichni spoluautoři, u kterých bude uvedena ová adresa budou informováni o tom, že je plný text uložen v repozitáři. V případě volně přístupných dokumentů se budou moci autoři vyjádřit, zda s přístupem souhlasí či nesouhlasí. Dokumenty s omezeným přístupem budou poskytnuty/neposkytnuty na vyžádání pro veřejnost. Dokumenty veřejně nepřístupné budou na vyžádání i pro zaměstnance pracoviště. Nastavení parametrů přístupu mění zpracovatel. Mazání již uloženého záznamu – maže KNAV.

ULOŽENÍ plných textů Vytvoření a zveřejnění bibliografického záznamu v IPAC, uložení plného textu Kontrola a schválení vloženého plného textu Odsouhlasení zveřejnění plných textů Oznámení o uložení do repozitáře

Vytvoření záznamu, připojení FT Plný text s omezeným přístupem Plný text s otevřeným přístupem Informace o uložení REPOZITÁŘ ASEP Souhlas autorů Nastavení parametrů

STAVY plného textu (PT) Čeká na schválení Zpracovatel ještě neodsouhlasil nastavené parametry PT „vidí“ jen autor, který jej vložil a zpracovatel. Čeká na souhlas Zpracovatel PT zkontroloval a schválil jeho nastavení. Spoluautoři jsou žádáni o souhlas se zveřejněním. PT „vidí“ spoluautoři a zpracovatelé Repozitář Zveřejnění PT je nastaveno dle požadavku autorů, spoluautoři jsou informováni o uložení PT do repozitáře. PT a jeho nastavení „vidí“ všichni uživatelé IPACu.

Informace v IPAC Informace o uložení Všichni souhlasí Někdo nesouhlasí 1 měsíc bez záporné odezvy Informace o uložení Informace o uložení Změna přístupu Pošli zpracovateli A/N Schválena forma zveřejnění ? Přidávání FT Záznam odeslán? Úprava záznamu Vytvoření záznamu Čeká na schválení Čeká na souhlas Repozitář Omezený přístup? Spolupráce ústavů? Pošli autorům A/N

REPOZITÁŘ ASEP Shrnutí Po uzavření rámcové licenční smlouvy mezi Knihovnou AV ČR a ústavem AV ČR, může ústav ukládat plné texty do repozitáře AV ČR. Prosinec 2011 – testování systému v KNAV, terminologie, nápověda „Otevření“ repozitáře ASEP Školení zpracovatelů - praktické seznámení s ukládáním plných textů v ARL, příprava systému ARL Právní rozbory (seminář) – do repozitáře se budou ukládat druhy dokumentů, od kterých budou z právního oddělení přesné pokyny. Děkuji za pozornost