GAMA NŮŽ Andrlíková Šárka, 3.G.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika, vyšetření, léčba Jana Tvarůžková
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Rakovina a rakovinotvorné látky
Maria Curie-Skłodowska
Božena Jirků od redaktorky Československé televize k výkonné ředitelce Nadace Charty 77 a ředitelce Konta BARIÉRY Praha 18. července 2013.
Ozónová vrstva Dagmar Trhlínová.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
J. Tuzar1 PROFIL FIRMY J. Tuzar2 Historie - Tradice r zavedení výroby v POLDI Kladno a.s. –materiálová základna –znalost.
Internet - historie.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Klub irských tanců Texty pro moderátory a do propagačních materiálů.
Nadpis do sešitu Transformátory V-2-95.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Využití elektromagnetického záření v praxi
Využití radioaktivity
Veronika Klicperová Michaela Krausová
Elektromagnetické vlny
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
MUDr. Jaroslava Kymplová, Ph.D. Ústav biofyziky a informatiky
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Antibiotika a Rezistence
Záření γ je vysoce energetické elektromagnetické záření vznikající při radioaktivních a jiných jaderných a subjaderných dějích. Záření γ.
Využití jaderného záření
Akutní cévní příhoda mozková
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Prezentace předmětu X33BMI Petr Huňka
Charta 77.
KVĚTINOVÝ DEN-ČESKÝ DEN PROTI RAKOVINĚ
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Počítačová tomografie (CT)
Využití jaderného záření
Jaderná energie.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Jaderné záření -využití
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _07_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i.
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
BRDEK DAVID 1ME.  Aktivní technologie byla doposud hlavním směrem vývoje 3D televizorů a ve svém principu ji využívá i NVIDIA pro své aktivní brýle pro.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce:
ERGONOMICKÉ ZÁSADY PRO PODMÍNKY SPRÁVNÉHO VIDĚNÍ
VY_32_INOVACE_VkZ.6.11-Péče o zdraví-prezentace
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Využití radiotechnologie v onkologii
Lékařské aplikace mikrovlnné techniky Hypertermie
TERAPIE František Kořínek
Hypertermie Pavel Lstiburek.
Da Vinci robotic surgical system
Oční implantáty Petr Kočan
Spektrometrie záření gama
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Fototerapie Vratislav Fabián Elektromagnetické spektrum  Blízké UV záření (200 až 400) nm UV-C (krátkovlnné) pod 280 nm UV-B (středněvlnné)
Zuzana Gocníková Filip Hutečka Hana Koláčková Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (fyzikální část)
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Haribo – základní informace Haribo je německá firma, která byla založena roku 1920 v Bonnu panem Hansem Rieglem, která vyrábí bonbony všech možných druhů.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
HORÁKOVÁ, FILIPSKÁ, SEDLÁŘOVÁ, HUMPOLÍČKOVÁ, MIŽIČKOVÁ Gymnázium Jakuba Škody š.r
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Prof. MUDr. Jozef Rosina, PhD.
Rakovina Rakovina Aram Denk Aram denk
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
PÁR SLOV O SENEGALU A MÍSTNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČI
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Orbis pictus 21. století Přenosové schéma
U3V – MFF Fyzika pro nefyziky 2016/2017 několik fotografií na závěr – 1. č á s t.
Fototerapie Vratislav Fabián.
Transkript prezentace:

GAMA NŮŽ Andrlíková Šárka, 3.G

Gama nůž nebo také Leksellův gama nůž je lékařský přístroj, který se používá v radiochirurgii pro ozařování lézí v mozku. Přístroj umožňuje dosáhnout vysoké přesnosti zaměření ošetřované léze. Přístroj využívá záření gama – elektromagnetické záření izotopu 60

Historie ve světě Historie gama nože začala ve švédském Stockholmu, kde švédský chirurg Lars Leksell se svým kolegou radiobiologem Borje Larssonem začali v roce 1951 vyvíjet koncept, kdy chtějí neinvazivní metodou s maximální přesností a s minimálním poškození okolních tkání likvidovat zhoubná ložiska v mozku. Až v roce 1968 skončili s vývojem tohoto přístroje pro aplikaci této metody. Přístroj používá záření gama a skládá se z kobaltových zářičů, název gama nůž dostal až později.

Historie v česku Historie gama nože v České republice začala v roce 1992, kdy se uskutečnila sbírka Nadace Charta 77, která dosahovala takových rozměrů, že podle jistých odborníků předčila i sbírku na pomoc vyhořelému Národnímu divadlu v Praze. Přístroj byl zakoupen a uveden do provozu 26. října 1992, výrobní číslo měl 37, v Evropě se jednalo o 8. přístroj a v postkomunistických zemích o první. Gama nůž byl instalován v pražské nemocnici Na Homolce, kde se v letech 1992–2003 uskutečnilo více než 5500 zákroků tímto přístrojem, ročně se zde potom od roku 2003 provede více než 800 těchto zákroků, což je třikrát více než je mezinárodní průměr.

Léčba Gama nůž se používá při nejrůznějších mozkových nemocech, jako jsou například zhoubné a nezhoubné nádory mozku, cévní malformace mozku. Léčí se i epilepsie nebo Parkinsonova nemoc. Nově se pomocí gama nože může léčit také glaukom – zelený zákal. Bohužel se dají léčit pouze příznaky zeleného zákalu (nesnesitelná bolest hlavy), samotný zelený zákal je zatím neléčitelný.

Princip Tento asi dvacetitunový přístroj funguje na principu polosféry. Jedná se o helmu, do které je upevněná hlava. V helmě je umístěno 201 kobaltových zářičů, které jsou všechny zaměřeny na jedno místo, které ozáří. Díky malému záření se ale nepoškodí okolní tkáň, léčebné účinky má jen na místo, kam směřují všechny zářiče.

GAMA NŮŽ V NEMOCNICI NA HOMOLCE