Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorka: Jaroslava Suchá Zdroj: Wikipedie, obrázky-Klipart
Advertisements

EVROPA SE PŘEDSTAVUJE Mgr. Iva Lulayová.
Státní zřízení ve světě
OSN OSN= organizace spojených národů
Itálie.
Co evropany rozděluje a co spojuje
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Vytvoření bloků Trojspolek, Dohoda (Trojdohoda)
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
Státy a jejich seskupení
Česká republika Demokratický stát.
Švýcarsko Švýcarská konfederace - Confédération suisse
politické formy států a příklady
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
Vídeňský kongres Koncert velmocí.
Polsko Eliška Pokorná.
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
EVROPSKá UNIE.
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ŠVÝCARSKO.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
Švýcarsko písnička Photograph od Nickelback Jarošová K., 2.B
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Oblast: Střední Evropa Švýcarsko
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_19
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Statutární město Opava
SLOVINSKO.
Švýcarsko vlajka a znak.
NĚMECKY MLUVÍCÍ STÁTY ŠVÝCARSKO.
ŠVÝCARSKO LICHTENŠTEJNSKO
Sweizerische Eidgenossenschaft Confederazione svizzera
Německo Jan Dušek.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Německo.
ŠVÝCARSKO 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Rakousko Hlavní město Vídeň Rozloha km²(112. Na světě) Počet obyvatel (1.ledna 2011) Rakousko(oficiální název Rakouská Republika)je vnitrozemská.
ŠVÝCARSKO ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE. MAPA ŠVÝCARSKA VELIKOST OBYVATELSTVO Ve Švýcarsku žije kolem 8, 40 milionu obyvatel. 96. Stát na světě podle počtu obyvatel.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Janík, Rídl.  N ě mecko (oficiální název Spolková republika N ě mecko), je st ř edoevropský stát, rozd ě lený na 16 spolkových zemí. Na západ ě sousedí.
VY_32_INOVACE_Fi_III_23 Název Politická a hospodářská seskupení států světa, mezinárodní organizace, OSN Název projektu: OP VK Registrační.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Alpské země Rakousko Švýcarsko.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Migrace obyvatelstva Migrace = pohyb, stěhování (emigrace, imigrace, reemigrace)
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_VLASTIVĚDA
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Občanem Evropské unie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Švýcarsko Učivo 8. ročníku Název školy
Švýcarsko Open presentation.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
První republika – Zajistit hranice republiky
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Střední Evropa.
Střední Evropa ČR Slovensko Polsko Německo Rakousko Švýcarsko Maďarsko
Spolková republika Německo
ŠVÝCARSKO Schweiz. Vlajka a mapy Základní informace ◦ Oficiální název: Švýcarská konfederace ◦ Hlavní město: Bern (neoficiálně) ◦ Nejvyšší bod: Dufourspitze.
Česká republika
Transkript prezentace:

Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace

Umístění Švýcarska v Evropě Švýcarsko sousedí ze severu s Německem, z východu s Rakouskem a Lichtenštejnskem, z jihu s Itálií a ze západu s Francií. Délka společných hranic s: Itálií - 734,2 km Francií - 571,8 km Německem - 345,7 km Rakouskem -165,1 km Lichtenštejnskem - 41,1 km celkem - 1857,9 km Umístění Švýcarska v Evropě

Přehled Moderní Švýcarsko vzniklo v první polovině 19. století. Tehdejší elity do přelomu 18. a 19. století spolu soupeřících států (kantonů), z nichž některé již byly členy starého spolku, se po posledním ozbrojeném konfliktu, 27 denní válce Sonderbundkrieg v roce 1847, odhodlaly ukončit tuto staletou tradici válčení a v tradici několika předcházejících menších svazků se zasadily o vytvoření „národa vzešlého z vůle“ – německy „Willensnation“. V roce 1848 tyto snahy vyvrcholily formálním založením moderní konfederace a spolkovou ústavou (revidována 1874 zejména v následku rozšíření politických práv). K tomuto kroku vedly vedle ekonomických důvodů i důvody politické, na území konfederace do té doby válčily – mimo kantonů a měst – i mnohé tehdejší mocnosti Evropy. Ještě v 19. století bylo Švýcarsko jen v některých oblastech vyspělým hospodářstvím – především v řemeslech a průmyslu (zpočátku hodinářství, vzniklé jako zimní zaměstnání zemědělců, jemné přístroje, později od jemného strojírenství po těžké, chemii a farmaceutiku), některých odvětvích zemědělské produkce a zpracování potravin (např. sýry, čokoláda) a ve finančních službách (banky, pojišťovny, zakládané s rozvojem průmyslu a železnic). Tehdy ale už započal ekonomický rozmach země, který 2. světová válka sice zpomalila, aby po ní následovala desetiletí široce zakotvené prosperity. Státní zřízení Švýcarsko je federace (formálně stále konfederace) 26 spolkových států. 20 z nich jsou kantony, 6 jsou polokantony. Postavení kantonů a polokantonů se co se týče míry autonomie nijak neliší. Každý z těchto 26 států má, podobně jako spolkové země v Německu nebo spolkové státy USA, vlastní parlament, zákony, vládu, rozpočet i ústavu.

Mapa Švýcarska s kantony, jejich hlavními městy, většími jezery a řekami.