Signály, jejich význam a použití Jan Kolařík. Co to je Signály fungují jako softwarová přerušení Po přijetí signálu může proces nebo skript provést nějakou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UŽIVATEL, SKUPINA, PROCES Systém bez uživatele je jedině Matrix? Uživatelé se seskupují a řídí práci. SPŠ Teplice - 3.V.
Advertisements

Linux Monitoring, logování, konfigurační soubory Roman Danel.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Ubuntu – grafické prostředí Roman Danel
Perl Co je Perl a na co je dobrý Základní konstrukce jazyka
Komunikace periférii.
Vytváření, použití dávkových souborů
Správce virtuálních strojů Martin Sloup Natalia Rubinova Jiří Kučera.
M. Štulc, J. Šváb, J. Kolena SIMULACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU
Databázové systémy 1 Cvičení č. 4 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B17 Příkazový řádek: procesy AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníÚnor 2013 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B10 Příkazový řádek: úvod AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníListopad 2012 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
13AMP 6. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled Synchronizace procesů Synchronizace procesů Producent-Konzument Producent-Konzument.
Internetová úschovna Cvičení Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
20. maturitní okruh OS Linux – procesy v UN*Xových systémech správa procesů a systémových zdrojů, jádro a utility, signály, práce s procesy Počítačové.
PHP – Základy programování
Shell Team Jan Kupka Petr Kykal Tomáš Paríšek si Vám dovoluje představit
Operační systémy Přednášky pro výuku předmětu Operační systémy Ing. Antonín Vaněk, CSc. DFJP, Univerzita Pardubice září 2003.
Textový procesor (MS Word)
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Snímání obrazovky Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Síťové karty Eva Zdráhalová 4. Z. Obsah prezentace 1. Role síťové karty Příprava dat 5 3. Posílání a kontrola dat Volby konfigurace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výpočetní technika a algoritmizace I
13AMP 2. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Stav procesu (kontext) Stav procesu je úplná informace, kterou je nutné uschovat při přerušení procesu,
TEP Přerušení č.7. Přerušení Téma Přerušení TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Základy práce s programem
Kontakty Webpage přednášky: – Slajdy (MS PowerPoint): –ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/PRG017 Technické.
Vlastnosti stránky a tisk
Správce virtuálních strojů Natalia Rubinova Martin Sloup Jiří Kučera.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B19 Příkazový řádek: sítě AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Stránkový editor vi Makra Pro často používané sekvence příkazů lze použít makra. :map makro sekvence_prikazu :unmap makro Zkratky :ab zkratka plny_tvar.
UNIX Shell skripty Roman Danel VŠB TU Ostrava, Hornicko – geologická fakulta.
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Šesté cvičení Výjimky Balíky.
Uvolňování jaderné energie
Cykly Cykly umožňují provádět určitou část kódu opakovaně až do nastaveného počtu cyklování nebo splnění podmínky. Cykly umožňují provádět určitou část.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES CYKLY V PHP.
3. konzultace (5 hodin) Studijní materiály najdete na adrese:
Operační systém GNU Linux Příkazy pro správu procesů.
Správce virtuálních strojů Natalia Rubinova Martin Sloup Jiří Kučera.
Start Linuxu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Úvod do UNIXu (5th round)
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
Stručný přehled videa Zahájení videohovoru V seznamu kontaktů přejděte na fotku kontaktu a klikněte na ikonu kamery. Na obrazovce kontaktu vyskočí zpráva.
Operační systém GNU Linux
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
UNIX 12. Komunikace mezi procesy © Milan Keršláger
UNIX 12. Komunikace mezi procesy © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● meziprocesová.
Služby Windows Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Linux - skripty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Management počítačové sítě
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Úvod do UNIXu (5th round)
Základní informace o registraci
Linux-příkazový řádek
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Cyklus for (1) Obecný tvar: for (výraz1; výraz2; výraz3) příkaz
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Transkript prezentace:

Signály, jejich význam a použití Jan Kolařík

Co to je Signály fungují jako softwarová přerušení Po přijetí signálu může proces nebo skript provést nějakou událost Signály jsou označeny jménem nebo číslem (zde 1 – 46) Signály mohou být generovány např. terminálovým driverem, příkazem kill

Příkaz kill Procesu lze poslat signál příkazem kill kill –l vypíše seznam signálů Př. kill pošle signál 9 procesu s PID 8385 Vynecháme-li číslo (jméno) signálu, implicitně se pošle signál 15 (SIGTERM) kill kill 8385 kill -SIGTERM 8385

Signál 1 (SIGHUP) Posílá se shellu terminálovým driverem, když se rozpadne spojení Procesu se posílá, když končí jeho rodič nohup příkaz & proces bude pokračovat i po skončení rodiče Démoni odchytávají signál HUP a interpretují jako žádost o restart

Signály 2 (INTerrupt) a 3 (QUIT) Signál 2 – program by se měl ukončit, posíláno terminálovým driverem obvykle při stisku CTRL-C Signál 3 – stejné jako signál 2, ale navíc se provede coredump (zde jsou coredumpy zakázány) - CTRL - \ Výpis klávesových zkratek, které posílají signály stty -a

Signály 9 (KILL) a 15 (TERMinate) 15 – je ignorován shellem - program by se měl regulerně ukončit - lze zavolat pomocí kill PID (bez parametru) 9 – ukončí proces i když to proces nechce -Nelze na signál 9 nastavit reakci -Ukončí i shell

Příkaz trap – reakce na signály trap ”echo 2 nebo 3” 2 3 při příchodu signálu 2 nebo 3 se vypíše 2 nebo 3 trap ”” 2 3 proces bude ignorovat signály 2 a 3 trap – 2 3 chování na signály se vrátí na implicitní kill -2 $$ pošle signál 2 aktuálnímu shellu trap vypíše předefinované reakce na signály

Materiály bashdoc-1.4/bashs14.htmlhttp://docs.linux.cz/programming/interpreted/ bashdoc-1.4/bashs14.html kap8.htmhttp://docs.linux.cz/programming/c/c_dobias/ kap8.htm přednášky