Systémy realizace plateb - elektronické Jana Skákalová, Ondřej Ustohal, Michaela Hradcová, Šťastná Veronika VSRR - 1. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečný digitální podpis v praxi
Advertisements

Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
Datové schránky, el. podání a doručování, daň. přiznání
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
jak to funguje ? MUDr.Zdeněk Hřib
Elektronický podpis.
Adéla Görtlerová Nikola Šidlová Jana Bečková
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r.
Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.
Bezhotovostní platby a jejich zabezpečení Vojtěch Ouška UOP
Zákon o elektronickém podpisu
Aplikace IS KP14+ URL aplikace IS KP
ELEKTRONICKÉ PŘESTUPKOVÉ ŘÍZENÍ REJSTŘÍK PRESTUPCŮ PRAHA
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Platit se dá i jinak než penězi
Elektronický podpis v daňové správě
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Business Consulting Services Internet ve státní správě a samosprávě 2003 © 2003 IBM Corporation Elektronické daňové podání Pavel Rozsypal IBM Česká republika,
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Technické řešení PostSignum QCA
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
Webová aplikace MS PRAHA.
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Webová aplikace IS KP14+ Ing. Bohumila Kubíková
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Ing. Josef Šetek Seminář pro SC 3.2 ZVYŠOVÁNÍ EFEKTIVITY A TRANSPARENTNOSTI VEŘEJNÉ SPRÁVY PROSTŘEDNICTVÍM ROZVOJE VYUŽITÍ A KVALITY.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Ing. Anna Kreutziger Seminář pro SC 1.3 ZVÝŠENÍ PŘIPRAVENOSTI K ŘEŠENÍ A ŘÍZENÍ RIZIK A KATASTROF Průběžná výzva č. 19 Technika.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Základy práce s portálem CzechPOINT HW, SW, tokeny, certifikáty, administrace.
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Praha Ing. Petr Šústal, MPA.
Webová aplikace IS KP14+ Ing. Jitka Zdvíhalová Seminář pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení 37.Výzva – Energetické úspory v bytových.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
EU_62_B_sada 1_04_M_Platební karta_Poliačíková Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorIng. Jana Poliačíková Anotace.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Aplikace Monitorovací systém
Elektronické bankovnictví
Zprostředkování kontaktu
Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA
Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Praha, Mgr. Ljubomir Džingozov
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Zprostředkování kontaktu
Brno, Ing. Lenka Skopalíková
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Praha, Mgr. Martina Brandejsová
Elektronický (digitální) podpis
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Transkript prezentace:

Systémy realizace plateb - elektronické Jana Skákalová, Ondřej Ustohal, Michaela Hradcová, Šťastná Veronika VSRR - 1. ročník

Cíl ~ Přiblížení možností plateb prostřednictvím internetu ~ Zjištění bezpečného placení prostřednictvím internetu a jeho možnosti využití ~ Osvětlení užívání elektronického podpisu jeho potřebné náležitosti

Množství dostupných elektronických platebních systémů je obrovské a neustále se zvětšuje. Zavedlo se proto několik kritérií, podle kterých se jednotlivé systémy rozdělují. Jedním z nich je nezbytný tok informací mezi zúčastněnými. Obrázek ukazuje čtyři základní modely.

Platební modely (tečkované čáry znázorňují toky, které mohou vést mimo systém) A + B přímá komunikace mezi plátcem a příjemcem C + D nepřímá komunikace

Podle vztahu mezi dobou, kdy iniciátor platby považuje tuto akci za ukončenou, a časem, kdy se převádí peníze od plátce, můžeme rozlišit mezi: předplacenými systémy (pre-paid payment systems) - patří sem např. předplacené platební karty aktuálně placenými systémy (pay-now payment systems) - placení pomocí debetní platební karty, které spadá do této kategorie, dnes již u nás používá takřka každý systémy, kdy se platba provádí později (pay-later payment systems) - zařadit sem můžeme např. kreditní karty

Platební karty

Dále se rozlišují dva základní způsoby realizace elektronických plateb: on-line platby Před poskytnutím služby ověřuje obchodník s bankou platby od zákazníka (ověřování probíhá obvykle přes autorizační server na straně vydavatele či nabyvatele). On-line systémy zahrnují více komunikace a jsou považovány za více bezpečné než off-line platby off-line platby Nepotřebují kontakt se třetí stranou během transakce. Je zamezováno dvojímu utrácení nějakou již provedenou operací, není nutné on-line spojení s bankou. Většina off-line plateb k tomu používá nějaké hardwarové zařízení, která zamezují podvodům, např. smart karty či softwarové prostředky - např. elektronické peněženky. Můžeme sem zahrnout také platby v restauracích a jiných zařízeních pomocí embosované platební karty.

Bezpečnostní požadavky Integrita Utajenost Autorizace Dostupnost Spolehlivost přenášených dat

Autorizace autorizace třetí stranou Ověřující stranou je banka, která buď zamítne nebo potvrdí transakci použitím bezpečného venkovního kanálu (např. pošta, telefon). Kdokoliv, kdo zná data z kreditní karty, může vyvolat transakci a odpovědný uživatel pak musí toto potvrdit nebo naopak říci, že jde o nepovolenou transakci. heslem Transakce chráněná heslem požaduje, aby každá zpráva od autorizované strany zahrnovala šifrovanou část pro kontrolu. Tato část je vypočítána pomocí tajného klíče, který je znám pouze autorizované a ověřující straně. podpisem

Výhody elektronických dokladů úspora nákladů na tisk dokumentu úspora nákladů při doručení dokumentu příjemci úspora při minimalizaci případů přepisování písemných dokumentů do elektronické podoby (minimalizace vzniku chyb) úspora času jednodušší a levnější archivace firemních dokladů

Elektronický podpis Údaje v elektronické podobě, které jsou připojené k datové zprávě, nebo s ní jsou logicky spojené, a které umožňují ověření totožnosti podepsané osoby ve vztahu k datové zprávě.

Elektronický podpis by měl umožnit bezpečnou elektronickou komunikaci v těchto případech: komunikace uvnitř firmy komunikace se zákazníkem komunikaci s dalšími firmami komunikaci se státními institucemi

Výhody elektronického podpisu: Na rozdíl od klasického podpisu jej prakticky nelze zfalšovat jednoduché ověření pravosti podpisu Je zaručena neporušenost zprávy ("ověřování integrity zprávy„) zpráva je účinně chráněna před vyzrazením jejího obsahu nepopíratelnost

Praktický příklad David Majer chce začít komunikovat s úřady státní správy (např. podávat elektronicky daňová přiznání). Pro tyto účely bude požadovat vydání kvalifikovaného certifikátu autoritou (např: Česká pošta, Obchodní banka,…) Kvalifikovaný certifikát PostSignum QCA = představuje datovou strukturu, která je svázána s určitou osobou. Pomocí certifikátu lze tedy tuto osobu jednoznačně identifikovat a ověřit podpis dané osoby. Pan Majer si stáhl z webových stránek vzor objednávky pro fyzické osoby. Vyplní všechny formuláře, dále si zvolil kvalifikovaný certifikát, který lze použít při komunikaci s orgány státní správy za účelem podepisování dat.

Praktický příklad Před vydáním certifikátu si žadatel musí na svém počítači vygenerovat klíčový pár a elektronickou žádost o certifikát. Pak se pan Majer dostaví na kontaktní místo s jedním platným dokladem totožnosti a disketou s elektronickou žádostí o certifikát. V průběhu vydávání certifikátu ověří operátor RA identitu žadatele. Součástí vydaného certifikátu jsou informace o držiteli. Obsah certifikátu je podepsán vydávající certifikační autoritou, aby bylo možné prokázat, že byl touto autoritou skutečně vydán. Na jeho disketu mu Česká pošta vydá kvalifikovaný certifikát, který si nainstaluje do aplikace, v níž byly vygenerovány klíče.

Praktický příklad Dále pan Majer oznámí finančnímu úřadu, že má vydaný kvalifikovaný certifikát PostSignum QCA. Finanční úřad si u České pošty ověří správnost jeho elektronického podpisu a oznámí mu, že může podávat elektronické daňové přiznání. Pan Majer po vyplnění elektronického daňového přiznání, ověří přiznání svým elektronickým podpisem a zašle elektronicky na finanční úřad. Finanční úřad mu potvrdí em, že daňové přiznání správně přijali.

Závěr Elektronická komunikace, potažmo užívání elektronických dokumentů, má velkou budoucnost nejen v soukromém, ale i ve veřejném sektoru. Je však otázkou času, kdy se stane automatizovaná a pro všechny zúčastněné strany samozřejmostí, bez technikách problémů.

Použitá literatura ani_po_internetu.aspx Edvard Kožušník - pres-internet-a-spanelska-vesnice/ dokumenty-v-praxi.htm