Aplikace VT v hospodářské praxi Byznys inteligence

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systémová integrace Business Intelligence
Advertisements

Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
ARBES FEIS [BI] ARBES Technologies, s.r.o.
Business intelligence
Business Intelligence
Business Intelligence
Podnikové informační systémy úvod
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Elektronický obchod. Požadavky na funkčnost aplikace nabídka zboží zboží se může prodávat za různé ceny (akční nabídky, sezónní výprodeje) evidence zákazníků.
InterSystems DeepSee M-LINE podniková řešení Ing. Karel Zeman, MBA.
Procesy Informační proces
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán. Úroveň informatiky.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Ruber, Saitz.  Customer Relationship Management  Systémy pro řízení vztahů se zákazníky  Zjednodušeně : ◦ shromažďování ◦ zpracování ◦ využití informací.
Případová studie Business Intelligence ve společnosti Mountfield, a.s.
Informační systémy podnikové systémy CRM
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Vedení správních řízení ve spisové službě a statistika vyřizování dokumentů.
IQ PACK dáváme inteligenci obalům Prezentace projektu Ing. Roman Kortus RFID projektový manažer.
1 Přínosy analytických nástrojů ve veřejné správě Případová studie Kraje Vysočina PVT, a.s. Kovanecká 30/2124, Prague 9, Czech Republic.
Ing. Jiří Šilhán.  představuje komplex aplikačního a základního software, technických prostředků, podnikových procesů a personálních zdrojů určených.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Aplikace VT v hospodářské praxi Biometrie, identifikace a RFID
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Systémy pro podporu managementu 2
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
Relační databáze.
Vybrané metody analýzy
Globální architektura IS/ICT
Podnikové informační systémy C7 – Data Mining a získávání znalostí České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní ústav Řízení a ekonomiky podniku.
Systémové pojetí hospodářské organizace
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Systémy pro podporu managementu 2
Business Inteligence a její nástroje ve veřejné správě Petr Zeman, Key Account Manager – Public Sector Adastra Corporation.
Systémové pojetí hospodářské organizace 1 ECM – Řízení podnikového obsahu (Zdroj: Gála, Pour, Toman: Podniková informatika. Praha: Grada 2006) řízení podnikového.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
11/2011Přednáška č. 31 Řízení sestaveného modelu Obsah předmětu: Počítačová podpora řízení Předmět : Počítačová podpora řízení K126 POPR Obor : E ZS, 2011,
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Přehled SAS Institute software For 22 Years: “If It Moves, We Can Analyze It”
Nasazení nástrojů BI pro analýzu dat z IS STAG Řešitel: Vladimíra Zádová Datum:
Business Inteligence 2. přednáška pro DS
ECM – Enterprise Content Management
Systémové pojetí hospodářské organizace 1 Architektura podnikové informatiky (Zdroj: Gála, Pour, Toman, Podniková informatika. Praha: Grada 2006)
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Systémy pro podporu managementu 2
9 zemí 3 kontinenty 50+ zákazníků uživatelů SAP 90 zaměstnanců
Informační systém pro správu a vyřizování objednávek
Business Intelligence
Dobývání znalostí z databází dolování dat
Datové sklady Analýza dat
Informační systémy Business Inteligence
Ing. Athanasios Podaras, Ph.D 2016
Databázové systémy přednáška 13 – Analýza a reporting
Reporting as a Part of DSS
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Roman Péchal, Jan Čongva, Martin Durák
Informační systémy podnikové systémy CRM
Základy business intelligence Jaroslav Šmarda
Datové sklady (Data Warehouse)
OnLine Analytical Processing ESF MU 2005 J.Skorkovský
Datové sklady (Data Warehouse)
Transkript prezentace:

Aplikace VT v hospodářské praxi Byznys inteligence Ing. Roman Danel, Ph.D. roman.danel@vsb.cz VŠB – TU Ostrava

Osnova předmětu Úvod do informačních systémů Podnikové informační systémy – ERP, CRM, MES, HRM, ECM, EAM, SCM Business Inteligence, datové sklady a možnosti prezentace informací Řízení podnikové informatiky Právní aspekty SW, licence Bezpečnost v informatice, analýza rizik Webové stránky – statické, dynamické, vztah mezi grafikou a funkcionalitou, náklady na tvorbu… Řízení vývoje SW, metodiky, náklady na vývoj DTP, zpracování textů, základy grafiky a typografie Internet – technologie a možnosti jejich využití Identifikace – biometrie, RFID, NFC Elektronický podpis, datové schránky, šifrování

Obsah Co je to BI? Co je to OLTP systém? Co je to datový sklad a datová pumpa? Prezentační vrstva - reporting Jaký je rozdíl mezi OLAP a Data Mining?

Business Intelligence 1989 – Howard Dresner, Gartner Koncepty a metodiky, které zlepšují rozhodovací proces Integrace podnikových informací a jejich následná analýza

Co je Business Intelligence? Business Intelligence souvisí s manažerskými systémy pro podporu rozhodování. BI - dovednosti, znalosti, technologie, aplikace, kvalita, rizika, bezpečnostní otázky a postupy používané v podnikání pro získání lepšího pochopení chování na trhu a obchodních souvislostech. BI aplikace zpracovávají data prodeje, výroby, financí a dalších zdrojů dat pro obchodní účely, především řízení výkonnosti podniku.

Business Intelligence „Prodalo se 600 tisíc aut.“ BI – je to moc nebo málo?

Nástroje Business intelligence Datový sklad (Data Warehouse) OLAP analýza Data Mining (dolování dat) Expertní systémy

Data Warehouse (datový sklad) Operativní data z provozních systémů se transformují do datového skladu, kde se ukládají způsobem, který vyhovuje dalšímu analytickému zpracování. Datový sklad je fyzicky i logicky oddělen od provozních databází. Integruje data z různých zdrojů do jednoho systému Obsahuje historická data; speciální formát Různá úroveň sumarizace dat Načítají se periodicky z provozních systémů Uživatelé pouze čtou

OLTP databáze Podnikový informační systém ukládá data do provozních databázových systémů (označovaných jako OLTP). Cílem u OLTP databází je optimální uložení dat - minimální redundance, konzistence a integrita dat…

Data warehouse Provozní databáze ETL nástroj – datová pumpa Datový sklad Provozní databáze

ETL – datová pumpa Extraction – Transformation – Loading MS SQL Server – Analytical Services – DTS Package, automatizovaně, periodicky

Uložení dimenzí datového skladu Data jsou v datovém skladu členěna do schémat (=struktura DS). Základem schématu je faktová tabulka - obsahuje vlastní analyzovaná data. Na faktovou tabulku jsou navázány dimenze - tabulky, obsahující seznamy hodnot sloužící ke kategorizaci a třídění.

Schéma „hvězda“

Schéma „vločka“

OLAP analýza OLAP = On-line Analytical Processing Nástroj pro vícerozměrnou analýzu dat nad tzv. multidimenzionální datovou kostkou. Sledování vybraných ukazatelů ve více rozměrech.

KOSTKA (CUBE) prostor, ve kterém analyzujeme data

Příklad datové kostky

ÚČEL KOSTKY Předpřipravit všechny možné kombinace údajů podle různých dimenzí Uživatel OLAPu může provádět agregace, pohledy, řezy kostkou… http://reportportal.com/

Struktura prostředků BI

Analýza a Reporting

Prezentační vrstva Reporting Dashboard – viewing data in interactive GUI Scorecards – measuring progress Excel – např. kontigenční tabulka SharePoint (Microsoft), Alfresco, Google Cloud

Dashboard

Dashboard http://reportportal.com/

Scoreacard Source: http://www.newworldresources.eu/cs/udrzitelnost/prehled/cile-udrzitelneho-rozvoje-scorecard

Sharepoint - Microsoft

Sharepoint usnadnění spolupráce mezi lidmi a pracovními týmy zajištění sdílení znalostí poskytnutí nástroje pro správu dokumentů a webového obsahu umožňuje uživatelům přístup k informacím, které potřebují pro svou práci vývoj aplikací

Zásady prezentační vrstvy Jednoduchost prezentace Estetický vzhled Interaktivita Parametrizace Nástroje

Data Mining Proces výběru, prohledávání, analýzy a modelování velkého objemu dat. Cílem je postižení neznámých vztahů v datech nebo predikce.

Data Mining Deskriptivní model – popisuje nalezené vzory a vztahy v datech, které mohou ovlivnit rozhodování (Př. Analýza prodeje zboží v supermarketu na jejímž základě je pak umístěno zboží v regálech). Prediktivní model – umožňuje předvídat budoucí hodnoty atributů na základě nalezených vzorů v datech (Př. Analýza zákazníků, u kterých je vysoká pravděpodobnost, že budou reagovat na písemnou reklamní nabídku…)

Fáze při dolování dat Data Understanding – porozumění úloze Data Preparation - příprava Modelling - dolování Evaluation - vyhodnocení Deployment - nasazení

Kategorie úloh Data Mining Klasifikace – bude produkt úspěšný? Regrese – závislost mezi dvěma proměnnýma Shlukování – rozdělení do množin dle společných znaků Sumarizace Predikce podle časových řad (autoregresní modely, např. ARIMA) Modelování závislostí Asociace – např. analýza nákupního koše Analýza sekvencí – např. procházení webu návštěvníkem Analýza odchylek – bankovní podvody

Metody DM regresní metody (lineární regresní analýza, nelineární regresní analýza, neuronové sítě) klasifikace (diskriminační analýza, logistická regresní analýza, rozhodovací stromy, neuronové sítě), segmentace – shlukování (shluková analýza, genetické algoritmy, neuronové shlukování – Kohonenovy mapy) analýza vztahů (asociační algoritmus pro odvozování pravidel typu „ if X then Y“) predikce v časových řadách (Boxova-Jenkinsonova metoda, neuronové sítě, autoregresní modely, ARIMA) detekce odchylek

Příklady úloh DM Predikce úvěrového rizika Kontrola kvality výrobků Marketingové kampaně Vytipování cílové skupiny Odhalování bankovních podvodů

Nástroje pro DM SAS Statistica Data Miner Tanagra WEKA Bayesia LISP Miner

Knowledge Management (KM) Jak využít data v IS Jak uchovat firemní know-how Jak efektivně sdílet informace Převaha ve znalostech oproti konkurenci Jak chránit znalosti firmy před konkurencí

Shrnutí BI – integrace, analýza a reporting informací pro podporu rozhodování a řízení na manažerské úrovni Software BI: datový sklad, OLAP, DM OLAP – analýza dat, datová kostka, dimenzionální modelování Prezentace výsledků – dashboard, scorecard, kontigenční tabulky, Excel… Data mining – hledání neznámých vztahů ve větším objemu dat