Neutrina. Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13, poskytuje nejpřesnější hodnotu tohoto parametru a dále.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MapCHECK 2 SUN NUCLEAR corporation
Advertisements

VN zdroj pro TILECAL vila Lanna
Název úlohy: 4.11 Radioaktivita a ochrana před zářením
Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004
Degradační procesy Magnetické vlastnosti materiálů přehled č.1
Koincidence: vstupní a výstupní signály jsou digitální signály výstupní signál má délku odpovídající překrytí vstupních signálů.
MCNP výpočty pro neutronovou a rentgenovou diagnostiku na aparaturách GIT-12 a PALS Ondřej Šíla.
Universální systém pro měření železnic Leica GeoTEL GL-05
Studium exkluzivní produkce dvou pionů v difrakčních ep interakcích Richard Polifka Seminář ÚČJF , Praha.
Druhá část zkrácené presetace Instalace foto-voltaických panelů na střechu školy 1/7 Nejprve bylo vybráno místo s nejlepším slunečním svitem…..
Představení zajímavých projektů OPVK
Přístroje pro bezpečnostní funkce
Radiační příprava práškových scintilátorů Jakub Kliment Katedra Jaderné chemie FJFI ČVUT Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Technická dokumentace
VÝZKUMNÝ PROGRAM č.6 Experimentální ověřování nových technologických postupů u kovových materiálů s vyššími kvalitativními parametry. VÝZKUMNÝ PROGRAM.
Analýza možností vzniku chyb
Fyzikální týden 2002 na FJFI ČVUT v Praze
Kalibrační křivka, produkce charmu v EAS
:09Ohlédnutí 2004M.Bazalová Analýza dat z test beamu Magdaléna Bazalová.
Analýza dat z pixelových detektorů ozářených svazky částic Magdaléna Bazalová Vedoucí práce: Václav Vrba Fyzikální ústav, AV ČR.
Diplomová práce Simulační studie neutronových polí použitelných pro transmutaci štěpných produktů a aktinidů Daniela Hanušová.
Elektrické a magnetické momenty atomových jader,
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Pick-off anihilace doba života o-Ps ve volném objemu o poloměru R  R = Å Tao – Eldrupův model.
Vypracovaly: Iveta Vyskočilová Michaela Poláková
Experiment TGV II (první výsledky s 106 Cd)  Spektrometr TGV II  Zpracování dat  Předběžné výsledky, Výhled.
Uplatnění spektroskopie elektronů
DOMINTELL.
Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Helena Maňáková David Nešpor František.
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
BARYONOVÉ REZONANCE a další 1. Zachování I I=3/2 K je konstanta 2.
Experimentální studium transmutace štěpných produktů Antonín Krása Vedoucí diplomové práce : RNDr. Vladimír Wagner, CSc. ADTT - Accelerator Driven Transmutation.
Pojem účinného průřezu
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
Experimentální studium transmutace aktinidů a štěpných produktů Vladimír Henzl DIPLOMOVÁ PRÁCE.
 Římské hrnce  Test kosmickým zářením  Test na svazku  MC simulace  Shrnutí Příprava instrumentace dopředné části ATLAS UP Olomouc & MFF UK Praha.
Radiační příprava práškových scintilátorů
Fyztyd 2004 Mlžná komora, když máte zamlženo… Jan Brychta, Gymnázium Jihlava Jan Hoffmann, Gymnázium Praha 6 Jan Chylík, Gymnázium Horní Počernice Jan.
Slabé interakce Zachovávají leptonová čísla, nezachovávají paritu, izotopický spin, podivnost, c, b, t Mají význam? Nyní standardní model elektromagnetických.
Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda.
Fyzika elementárních částic
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
1 Příprava měření vlastností neutronového pole v okolí solného kanálu umístěného v aktivní zóně reaktoru LR-0 pomocí neutronové aktivační analýzy Diplomová.
Implantační profil monoenergetrických pozitronů monoenergetické pozitrony o energii E 2 keV 3 keV 4 keV 5 keV 7 keV 10 keV depth (nm) P(z)
Detektory neutrin Obecné charakteristiky: 1) Velmi malé průřezy interakcí → velmi velké objemy detektorů 2) Velmi efektivní stínění → podzemní detektory,
Historie jaderné spektroskopie
Detektory nabitých částic a jader
Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13 [1], náš tým se podílel i na přípravě fyzikálního programu experimentu.
Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce:
Hadronový kalorimetr TILECAL je část detektoru ATLAS, která měří energii nabitých i neutrálních částic. Do kalori- metru částice vstupují až poté, co proletěly.
Absorpční fotometrie - v ultrafialové (UV) a viditelné (VIS) oblasti
Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař. VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol.
Spektrometrie záření gama Autoři: K. Procházková, J. Grepl, J. Michelfeit, P. Svačina.
Termalizace pozitronu doba termalizace: rychlost ztráty energie při pronikání do materiálu (stopping power):
Křemíkovými driftovými detektory (SDD) bude osazena třetí a čtvrtá vrstva vnitřního dráhového systému (ITS). Tyto detektory mají velmi vysoké prostorové.
IR spektroskopie d n Excitace vibračních a rotačních přechodů
Studium produkce e + e - párů ve srážkách Ar+KCl AGeV Filip Křížek, ÚJF AV ČR.
 ALFA detektor – motivace  Design RP a ALFA detektoru  RP stanice již v CERN  Testbeam  MC simulace ALFA o Stand-alone GEANT 4 o ATHENA  TOF detektory.
Fotonásobič vstupní okno zesílení typicky:
Co bude? Rentgenfluorescenční analýza Můj experiment
Spektrometrie gama záření a rentgen-fluorescenční analýza
Aktivační měření účinných průřezů prahových reakcí neutronů
Výzkumné infrastruktury pro CERN Miroslav Havránek Vila Lanna, Praha Setkání CZ HEP komunity 2015.
elektrotechnických měření
Laserové skenování 3D záznam tvarů objektů dopadem laserového paprsku na předmět a detekce odraženého záření – intenzita a směr, složení obrazu z velkého.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Prototyp stanice pro testování scintilátorů
Využití ionizujícího záření při ochraně památek
Výukové a výzkumné centrum v dopravě
Transkript prezentace:

Neutrina

Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13, poskytuje nejpřesnější hodnotu tohoto parametru a dále nabírá data pro upřesnění výsledku. Náš tým se podílel na testování mionových detektorů, na jejich instalaci i na přípravě fyzikálního programu experimentu. Účastníme se měření i zpracování dat. Neutrinové oscilace – Daya Bay

Neutrinové oscilace – NO A Vzdálený detektor – Je téměř hotový, všech 28 bloků postaveno a ve finální pozici, 27 bloků naplněno scintilátorem a 17 z nich osazeno elektronikou. Začínají se montovat APD na 18. blok. Blízký detektor – Všechny bloky na místě, plní se scintilátorem a osazují se elektronikou. Svazek již běží, data se nabírají. Detektory budou dokončeny letos v létě. Účastníme se kompletace detektoru a jeho zprovoznění, vývoje software a ověřování kvality komponent před jejich instalací a sběru dat.

Dvojný  -rozpad – NEMO-3, SuperNEMO NEMO-3 Určeny poločasy rozpadu dvouneutrinovým módem a omezení na poločasy rozpadu bezneutrinovým módem řady izotopů (100Mo, 82Se, 116Cd, 150Nd, 130Te, 96Zr, 48Ca). Některá jsou nejpřesnější na světě. Analýza dat jiných izotopů dosud probíhá a účastníme se jí. SuperNEMO Probíhá sestavování demonstračního modulu. Podílíme se na testování scintilačních bloků před jejich instalací v kalorimetrické části detektoru.

ATLAS

ATLAS – dopředný detektor ALFA Proběhla měření se speciální optikou (paralel to point) při beta*= 90 m a beta*= 1000 m. Byl určen totální účinný průřez pp pro energii 3.5 TeV při beta*= 90 m. V současné době se analyzují data z měření při beta*= 1000 m. Tato měření přinesou informaci zejména o totálním účinném průřezu v oblasti coulombicko-jaderné interference, o halo svazku a o difrakčním rozptylu. Účastníme se vývoje software, MC simulací, nabírání a analýzy dat a upgrade detekoru.

Laboratoře

ATLAS – dopředný detektor ALFA Prevence přehřívání detektorů během měření s plánovanou vysokou intenzitou svazku. Z prostředků VZ: Vyvinut funkční vzorek vložky (filler) modifikující EM pole v okolí římské nádoby obsahující detektor. Vyrobeny makety římských nádob a maketa vakuové komory potřebná pro RF měření. Provedena RF měření. RF měření prokázala, že funkční vzorek má žádoucí efekt – přesunutí rezonancí do vyšších (bezpečných) frekvencí a potlačení rezonancí pomocí feritů.

Dvojný  -rozpad – SuperNEMO Testování scintilačních bloků před jejich použitím v experimentu (spoluúčast INGO). Z prostředků VZ: Vybudována a vybavena čistá místnost. Pořízen flowbox pro zajištění čistoty prostoru pro balení testovaných scintilátorů do reflexních vrstev a pro připojování k PMT. Pořízena odpovídající FE elektronika a systém sběru dat, laboratorní potřeby, konstrukční materiál, kabeláž, … Měřicí stanice sestává z polohovacího stolku, nesoucího monoenergetický zdroj elektronového svazku, kterým jsou testované scintilátory skenovány. Energie svazku je laditelná v rozsahu keV. Ve stanici mohou být současně umístěny 4 testované scintilátory 30x30x20cm.