Literatura pro děti a mládež se sexuální tématikou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Připravila Bc. Jarmila Havelková
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Zdraví a krása Chlapci i děvčata 8. ročníků o tom něco vědí. V rodinné výchově na toto téma tvořili koláž a komentovali svoje dílo.
rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Vláknina VY_32_INOVACE_13 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval: Mgr. Petřík.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
LITERATURA pro děti S RODINNOU A SEXUÁLNÍ TÉMATIKOU
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Pohlavní soustava - muž
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Mužská pohlavní soustava
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
Smích léčí Uzdravme se dnes Smích léčí Uzdravme se dnes.
1. výročí Danielka a Jaroušek 2007.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Rozmnožovací soustava
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Děti – pokračování našeho života
Rozmnožovací soustava 5. ročník
ENCYKLOPEDIE Dominika Javůrková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Vědomostní kvíz Medvídka Pú Zde vložte obrázek dostupný z Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Literatura pro děti a mládež se sexuální tématikou
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Výchova k občanství RODINA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Novorozenecké, kojenecké a batolecí období Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_18_Novorozenecké,
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Vztahy mezi mladými lidmi TÉMA SADY: Občanská.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo v digitálním archivu školy
Dospívání VY_32_INOVACE_12_36.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Prohlédni si obrázky a zamysli se, co vyjadřují:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Přírodopis Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_lidské rasy a rovnoprávnost
VÝVOJ JEDINCE opakování
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Lidská přitažlivost.
Dospívání - puberta Období, ve kterém se tělo dítěte mění na dospělého člověka schopného se rozmnožovat.
Transkript prezentace:

Literatura pro děti a mládež se sexuální tématikou Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. Literatura pro děti a mládež se sexuální tématikou Novotná Petra

LIDSKÉ TĚLO-DĚTSKÁ ILUSTROVANÁ ENCYKLOPEDIE Rudi Gisela Socolovsky od 6 let V této dětské ilustrované encyklopedii najdeme kapitoly: lidské tělo, smysly, fáze života, péče o tělo. Tato naučná literatura je určena zvídavým dětem, které zajímá, jak funguje lidské tělo. Encyklopedie obsahuje velké názorné obrázky. RUDI, Gisela Socolovsky. Lidské tělo. Říčany: Sun, 2013, s.titulní. ISBN 978-80-7371-604-2.

Jak se dělají děti? Děti se narodí, když se muž a žena, kteří se mají rádi, líbají, laskají a milují. Z mužova penisu pak vyjde tekutina, která obsahuje semínka, z nichž může vzniknout dítě. Říká se jim spermie. Žena má jiná semínka, jmenují se vajíčka. RUDI, Gisela Socolovsky. Lidské tělo. Říčany: Sun, 2013, s.94. ISBN 978-80-7371-604-2.

Rudi Gisela Socolovsky Další díla: Na statku: obrázkový lexikon Barvy: obrázkový lexikon První slůvka: obrázkový lexikon Zvířata z pralesa: obrázkový lexikon

MOJE PRVNÍ KNÍŽKA O SEXU José R. Díaz Morfa Kniha slouží učitelům, rodičům, prarodičům a dětem k překonávání ostychu v intimních tématech sexuálního zdraví. Přináší informace o početí, těhotenství, porodu, sexu, tělesných změnách, rozdílech mezi mužem a ženou. Nechybí zde i slovníček pojmů. MORFA, José R. Díaz. Moje první knížka o sexu. Praha 3 : OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, 2009, s.titulní. ISBN 978-80-7360-861-3.

Hlas začíná hrubnout a především na začátku puberty jim může přeskakovat. Některým klukům, ale i dívkám, se po určitou dobu na tváři objevují pupínky- akné. Jestliže kluci v tomto období myslí na příjemné a vzrušující věci, mívají erekci. Mít erekci znamená, že se penis zvětšuje a je po určitou dobu tvrdší, protože se více prokrvuje. MORFA, José R. Díaz. Moje první knížka o sexu. Praha 3 : OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, 2009, s.13. ISBN 978-80-7360-861-3.

CO MÁM VĚDĚT O LÁSCE- PRO HOLKY A KLUKY Irena Tiodorovič od 8 let Při čtení této knihy se čtenář dost nasměje, protože je zpracována velmi vtipnou formou pro děti. Honza, Štěpán, Petr a Irča jsou děti, které Vás pomocí rozhovorů, telefonátů, knih, dotazníků, pozorování a experimentů provedou celou knihou „zamilovanosti“ TIODOROVIČ, Irena. Co mám vědět o lásce pro holky a kluky. Praha 10: Fragment, 2011, s.titulní. ISBN 978-80-253-1309-1.

„Zamilovanému člověku připadá krásný dokonce i netvor,“ napsal italský romanopisec Alberto Moravia a já to četla na netu, abych podpořila lekci č. 3. RADA: Brýle nebo oční čočky pro korekci krátkozrakosti ve stavu zamilovanosti nebyly dosud vynalezeny, takže můžete dělat jen jedno: snažte se neztratit hlavu a prozkoumejte objekt z co nejvíce možných stran. TIODOROVIČ, Irena. Co mám vědět o lásce pro holky a kluky. Praha 10: Fragment, 2011, s.21. ISBN 978-80-253-1309-1.

Ivana Teodorovič Další díla: Roztomilé malé příšerky, aneb, Co všechno vodnééés čáááp Řekni ano! aneb, Jak vplout do manželství bez nehod Rýchlokurz lásky

POHLAVNÍ ŽIVOT Jaroslava Pondělíčková-Mašlová od 7 let Zajímá Tě, jak jsi přišel na svět? Bojíš se klást dospělým otázky o pohlavním životě? Chceš se o tomto tématu dozvědět nové informace? Tato kniha tě naučí nebát se zeptat a informovat o tom, co tě právě zajímá. Odpoví Ti na různé otázky, které si kladeš a dlouho Ti vrtají hlavou. PONDĚLÍČKOVÁ-MAŠLOVÁ, Jaroslava. Pohlavní život neboli odpovědi na otázky, které si kladeš. Košice: Slovart, 2005, s.titulní. ISBN 80-7209-702-4.

Jaroslava Pondělíčková- Mašlová Další díla: Když dívka dospívá O sexuální výchově bez rozpaků

Plod, budoucí děťátko, se v době svého vývoje v těle maminky pohybuje ve vodě (říká se jí plodová voda), která ho chrání, aby se mu nic nestalo a která mu umožňuje, aby se cítilo pohodlně. A proto se dítě po narození snadno naučí plavat, vlastně to přirozeně umí. Později však, bohužel, tuto zkušenost zapomene. PONDĚLÍČKOVÁ-MAŠLOVÁ, Jaroslava. Pohlavní život neboli odpovědi na otázky, které si kladeš. Košice: Slovart, 2005, s.49. ISBN 80-7209-702-4.

ZDRAVÁ DÍVKA Miriam Stoppardová od 8 let Kniha je určena dívkám, které začínají pečovat o své tělo a pleť, chtějí se dozvědět něco o období puberty a první menstruaci. Je založena na radách, které dívkám pomáhají překonávat vše nové v jejich životě. STOPPARDOVÁ, Miriam. Zdravá dívka. Praha: Ikar, 2000, s. titulní ISBN 80-7202-611-9.

Mladí lidé začínají často s kouřením jen ze zvědavosti, aby zjistili, co jim to může poskytnout. Mohou několik let jen experimentovat, než začnou být závislí, ale návyk na kouření se obvykle vypěstuje velmi rychle a jen velmi obtížně se léčí. „Najednou mě napadlo, že je to vlastně hrozně hloupý zvyk a navíc stojí tolik peněz.“ STOPPARDOVÁ, Miriam. Zdravá dívka. Praha: Ikar, 2000, s.30. ISBN 80-7202-611-9.

Miriam Stoppardová Další díla: Dospívajícícm dívkám

Použitá literatura RUDI, Gisela Socolovsky. Lidské tělo. Říčany: Sun, 2013. ISBN 978-80-7371-604-2. MORFA, José R. Díaz. Moje první knížka o sexu. Praha 3 : OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, 2009. ISBN 978-80-7360-861-3. TIODOROVIČ, Irena. Co mám vědět o lásce pro holky a kluky. Praha 10: Fragment, 2011. ISBN 978-80-253-1309-1. PONDĚLÍČKOVÁ-MAŠLOVÁ, Jaroslava. Pohlavní život neboli odpovědi na otázky, které si kladeš. Košice: Slovart, 2005. ISBN 80-7209-702-4. STOPARDOVÁ, Miriam. Zdravá dívka. Praha: Ikar, 2000. ISBN 80-7202-611-9.